ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Σαν μια παιδική ανάμνηση, το πετάλι αποτελεί μια γοητευτική ανάγκη των ημερών, μακριά από την υψηλή τιμή της βενζίνης και το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ο κόσμος στρέφεται προς το ποδήλατο και δικαίως. Άλλωστε τον ποδηλάτη όλοι τον έχουμε μέσα μας! Ευτυχώς για τους λάτρεις του ποδηλάτου, σε ολόκληρη την Ευρώπη αναπτύσσεται κίνημα που διεκδικεί περισσότερο χώρο για τα ποδήλατα στις αστικές υποδομές.

Από τις λονδρέζικες «ποδηλατικές υπερλεωφόρους» μέχρι τα δημοφιλή προγράμματα κοινόχρηστων ποδηλάτων στο Παρίσι και στη Βαρκελώνη, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις υιοθετούν το ποδήλατο ως ασφαλές, καθαρό, υγιεινό, οικονομικό μέσο μεταφοράς. H τάση ενισχύεται και εκτός Ευρώπης, με το «City Cycling», όπως λέγεται η αστική ποδηλασία να γίνεται όλο και πιο συχνή σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, με την Ευρώπη να παραμένει πρωτοπόρος. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδηλάτου, έως και 25% των αστικών μεταφορών εμπορευμάτων μπορούν να γίνονται με ποδήλατο.

Στις πόλεις-πρότυπα του ποδηλάτου, όπως είναι το Μόναχο, το Λονδίνο και η Βαρκελώνη, τραβούν απλά μια άσπρη γραμμή στο δρόμο. Από εκεί και πέρα ο καθένας συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανόνες. Στην Ελλάδα ακόμα υπάρχουν νοοτροπίες που κάνουν την καθημερινότητα αυτών που αγαπούν το ποδήλατο δύσκολη. Σταθμευμένα αυτοκίνητα πάνω στις ποδηλατολωρίδες και εμπόδια δημιουργούν καταστάσεις κάποιες φορές επικίνδυνες. Η χώρα μας διαθέτει συνολικά μόλις 100 χλμ. ποδηλατοδρόμους, απέχοντας χρόνια από τις πρακτικές και τους σχεδιασμούς των ευρωπαίων, με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις. Παράδειγμα στην περιοχή μας, το Μεσολόγγι, όπου το γεγονός ότι το 90% των μαθητών κινείται με ποδήλατο αποδεικνύει ότι το Μεσολόγγι αποτελεί μια ιδιαίτερη ποδηλατούπολη. Κίνητρο για τους λάτρεις του σπορ αποτέλεσε ο αστικός ποδηλατοδρόμος έκτασης 4-5 χλμ. και ο περιαστικός μήκους 3,5 χλμ. ο οποίος τερματίζει στην παραλία. Η Ναύπακτος διαθέτει ποδηλατοδρόμο μήκους 5,5 χλμ. που διατρέχει όλο το παραλιακό της μέτωπο και διέρχεται από το κέντρο της πόλης. Η Καρδίτσα, ο Βόλος, η Λάρισα, η Κως, αποτελούν παραδείγματα, με την λειτουργία ποδηλατοδρόμων που άλλαξαν τις όψεις αυτών των πόλεων και ταυτόχρονα τη νοοτροπία των κατοίκων τους.

Το ποδήλατο είναι οικονομικό, οικολογικό, κάνει καλό στην υγεία και είναι μια σίγουρη και δοκιμασμένη λύση από το παρελθόν που μας δείχνει το μέλλον στις μεταφορές εντός πόλεων. Οι πολίτες οφείλουμε να πιέσουμε τους αρμοδίους των δικών μας μικρών ή μεγάλων αστικών κέντρων προς αυτή την κατεύθυνση.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site