Η χαμένη Ατλαντίδα της Κίνας

Η χαμένη Ατλαντίδα της Κίνας!

Ερείπια 1.400 ετών, βυθισμένα για πάνω από 50 χρόνια!!

Βαθιά κάτω από την ήρεμη επιφάνεια της λίμνης Qiandao στην επαρχία Zhejiang της Κίνας κρυμμένα κάτω από 131 πόδια νερού, βρίσκονται τα μυστηριώδη ερείπια δύο αρχαίων πόλεων που χρονολογούνται από τις δυναστείες Χαν και Τανγκ. Η λίμνη Qiandao, γνωστή και ως λίμνη Thousand Island, είναι ένα τεράστιο σώμα γλυκού νερού που καλύπτει 573 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από χίλια νησιά στη λίμνη. Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1959 όταν κατακλύστηκε η κοιλάδα στη βάση του βουνού Wu Shi (πέντε λιοντάρια) για τη δημιουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού. Πρόκειται για ένα τεράστιο κυβερνητικό έργο που ανάγκασε 290.000 ανθρώπους να μεταφέρουν τα σπίτια τους, καθώς περισσότερα από 1.300 χωριά και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης πλημμύρισαν και βυθίστηκαν.

Εκτός από την άμεση επίδραση στους κατοίκους της πόλης, δύο αρχαίες πόλεις που βρίσκονται στην κοιλάδα στους πρόποδες του βουνού ήταν επίσης βυθισμένες στη λίμνη. Πιστεύεται ότι η πόλη Shi Cheng γνωστή ως Lion City, χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Τανγκ το 621 μ.Χ., καθιστώντας την σχεδόν 1.400 ετών. Με βάση τα αρχεία της ιστορίας της περιοχής, θεωρείται ότι είναι αρκετά μεγάλη, πιθανώς πάνω από 60 γήπεδα ποδοσφαίρου. Η πόλη θεωρείται ότι χρονολογείται ακόμη περισσότερο στη δυναστεία Han Dong (25 -200 μ.Χ.) Βρίσκονται αναλλοίωτες στο βάθος της λίμνης μέχρι την πρόσφατη ανασύσταση και εξερεύνηση που ξεκίνησε το 2001.

Οι πρώτοι δύτες βρήκαν τη Shi Cheng σε μεγάλο βαθμό άθικτη, με πολλές δομές, γλυπτά, λιοντάρια κηδεμόνων και αψίδες που σώζονται ακόμα. Έχουν καταβληθεί προσπάθειες να χαρτογραφηθε από δύτες και ερευνητές, καθώς και να εξεταστούν προστατευτικά μέτρα για την πρόληψη βλάβης. Τον Ιανουάριο του 2011, οι πόλεις ανακηρύχθηκαν ιστορικά κειμήλια κάτω από την προστασία της επαρχίας Zhejiang. Σήμερα με έδρα τη Σαγκάη προγραμματίζονται ταξίδια με έμπειρους δύτες για να εξερευνήσει κάποιος τη «χαμένη Ατλαντίδα της Κίνας» όπως την ονομάζουν.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site