Οι κίνδυνοι του Καλοκαιριού

Οι κίνδυνοι του Καλοκαιριού!!

Το καλοκαίρι είναι αγαπημένη εποχή για όλους και ειδικά για τα παιδιά μας. Οι δραστηριότητες αυξάνονται, ο ήλιος καίει, η κολύμβηση και τα παιχνίδια στη θάλασσα μπαίνουν στη ζωή μας. Ο ήλιος και η ζέστη δεν είναι πάντα σύμμαχος, ενώ απρόσκλητοι επισκέπτες όπως κουνούπια, μέλισσες, μέδουσες κ.α. κάνουν την εμφάνισή τους. Όλα αυτά μπορούν να αποβούν επικίνδυνα ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, γι αυτό και πρέπει να οργανωθούμε όσο καλύτερα μπορούμε ώστε να τα προστατέψουμε.

Βόλτα με ποδήλατο-πατίνι:
Αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών αλλά ο κίνδυνος προέρχεται κυρίως από οχήματα που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο τους. Ειδικό κράνος και επιγονατίδες, βόλτες υπό την επίβλεψη μεγαλύτερου σε ηλικία ατόμου και καλύτερα σε ελεγχόμενο χώρο χωρίς διέλευση οχημάτων
Παιδική χαρά: Πριν το παιδί παίξει ελέγξτε καλά τον χώρο για σπασμένα ή σκουριασμένα παιχνίδια. Ποτέ τα μικρά νήπια σε μεγάλο ύψος χωρίς επιτήρηση. Προτιμότερες οι παιδικές χαρές με ειδικό επίστρωμα στο έδαφος
Ήλιος -Ζέστη: Αποφυγή του ήλιου τις ώρες 12:00-16:00. Χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας και από εταιρείες με γνώση στο ευαίσθητο παιδικό δέρμα. Η ηλίαση και το έγκαυμα είναι πολύ σοβαρά. Συμπτώματα όπως ναυτία, νωθρότητα, εμετός θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν. Ντύνετε το παιδί σας ελαφρά, με ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο, μην το αφήνετε εκτός σπιτιού ή σκιάς τις μεσημβρινές ώρες που ο ήλιος είναι πιο ζεστός, δίνετέ του πολλά υγρά, ασχέτως αν διψάει ή όχι και φροντίστε να τρώει ελαφρά γεύματα.

Τσιμπήματα:
Το καλοκαίρι, πέρα από τα κουνούπια που είναι παντού και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να τα απωθούμε, τα παιδιά, είτε βρεθούμε στην εξοχή είτε στο κοντινό πάρκο, είναι εκτεθειμένα σε πλήθος εντόμων, όπως οι σφήκες, οι μέλισσες, οι ψαλίδες κλπ. ενώ, στη θάλασσα, είναι πιθανό να συναντήσουμε και τσούχτρες. Μην αφήνετε τα παιδιά να πλησιάζουν σε μέρη όπου έχει λιμνάζοντα νερά ή φρεσκοποτισμένο γρασίδι, μην τους βάζετε κρέμες με έντονα αρώματα και προσπαθήστε να τους φοράτε ρούχα δροσερά που καλύπτουν όσο γίνεται πιο πολύ τα χεράκια και τα ποδαράκια τους. Στο σπίτι, βάλτε σίτες όπου είναι απαραίτητο, χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα για δροσιά και μην ποτίζετε ποτέ στον κήπο ή στο μπαλκόνι απ’ το σούρουπο και μετά γιατί η υγρασία παραμένει και τραβά τα έντομα. Στην παραλία, προσέχετε πάντα για τσούχτρες και έχετε μαζί σας ένα στικ ή μία αλοιφή για τσιμπήματα.

Νερό:
Θάλασσα και πισίνα αποτελούν τα πιο δημοφιλή μέρη για το παιχνίδι των παιδιών το καλοκαίρι. Όμως απαιτείται μεγάλη προσοχή για να μη γίνουν τα παιδιά θύματα πνιγμού. Ποτέ μόνα τους, ποτέ χωρίς μπρατσάκια ή σωσίβιο εφόσον δεν ξέρουν να κολυμπούν, ποτέ στο νερό με γεμάτο στομάχι. Πάντα ο γονιός κοντά στο παιδί του. Πολύ σωστή κίνηση η εκπαίδευση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία στο κολυμβητήριο ώστε ο κίνδυνος πνιγμού να μειωθεί στο ελάχιστο. Το καλοκαίρι το αγαπάμε όλοι. Για να κυλήσει όμως όμορφα και με ωραίες αναμνήσεις για όλους θα πρέπει οι γονείς να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα. Καλό καλοκαίρι.

Κρυολόγημα:
Το καλοκαίρι, με τον καλό καιρό και τον άπειρο ελεύθερο χρόνο, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίζουν σαν τρελά χωρίς να φοβούνται το κρύο ή τη βροχή. Και όμως, αυτή την εποχή ιδρώνουν πολύ εύκολα και μπαινοβγαίνουν σε χώρους με κλιματιστικά, κάτι που τα καθιστά πολύ επιρρεπή σε κρυολογήματα ή και ψύξεις. Φροντίστε να τους αλλάζετε συχνά ρούχα ή να τους φοράτε κάτι από πάνω μέχρι ν’ αλλάξουν και να μην κάθονται ποτέ εκεί που «χτυπάει» το κλιματιστικό, είτε είναι ιδρωμένα είτε όχι. Όσο για το κλιματιστικό του αυτοκινήτου ή του σπιτιού σας, η θερμοκρασία δεν χρειάζεται να είναι πολύ χαμηλή, απλώς σταθερή.

Δηλητηρίαση:
Δεν είναι κάτι που μας απασχολεί συχνά, αλλά η ζέστη είναι εχθρός των τροφών και οι αλλοιωμένες τροφές, ειδικά το καλοκαίρι, αποτελούν συχνή πηγή τροφικών δηλητηριάσεων, αλλά και σοβαρότερων καταστάσεων. Μην αγοράζετε ποτέ νερά, χυμούς ή γαλακτοκομικά προϊοντα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, ούτε παγωτά που φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί ή το ψυγείο τους έχει πιάσει πάγο. Μην αφήνετε φαγητά που θα καταναλωθούν αργότερα εκτός ψυγείου για πολλές ώρες και, αν φάτε έξω, προτιμήστε φαγητά «της ώρας», αλλά αποφύγετε το κοτόπουλο. Στην ψησταριά, φροντίστε το ωμό κρέας να μην έρθει σε επαφή με άλλο φαγητό ή σκεύος και κατόπιν ψήστε το πολύ καλά, ειδικά από μέσα.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site