ΌΖΟΝ, αυτός ο άγνωστος…

Το όζον υπάρχει μονάχα σαν αέριο και έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε οξυγόνο.
Στα πεδινά μέρη το όζον έχει αρνητικό ρόλο διότι ρυπαίνει το περιβάλλον κυρίως μέσω των καυσαερίων των αυτοκινήτων. Στην ανώτερη ατμόσφαιρα το όζον προστατεύει εκτός από το ανθρώπινο είδος και όλα τα άλλα ζωικά και φυτικά είδη μια και εμποδίζει τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα, διαφορετικά η ζωή στη Γή όπως είναι τώρα προφανώς και δεν θα υπήρχε. Το όζον της στρατόσφαιρας αποτελεί τη μοναδική ασπίδα του πλανήτη μας ενάντια στις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας του Ήλιου, η οποία είναι ιδιαίτερα επιζήμια για όλους τους έμβιους οργανισμούς.
Χωρίς την ασπίδα του όζοντος, για παράδειγμα, τα κρούσματα καρκίνων του δέρματος, καταρράκτη και βλαβών του ανοσοποιητικού μας συστήματος θα πολλαπλασιάζονταν ραγδαία. Δυστυχώς, το όζον στη στρατόσφαιρα σιγά-σιγά καταστρέφεται από τις εκπομπές αερίων πάνω στη Γη όπως το διοξείδιο του άνθρακα και οι χλωροφθοράνθρακες (CFC).
Περιοχές όπου το όζον έχει μειωθεί δραστικά έχει επικρατήσει να ονομάζονται «τρύπες του όζοντος» και για πρώτη φορά εντοπίστηκαν στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 επάνω από την Ανταρκτική.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site