ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ παρεμβάσεις στις ακτές

Τα ευρωπαϊκά στοιχεία από το «Eurison» αποκαλύπτουν ότι το 1/5 των ακτών της Ευρώπης υποχωρεί από 0,5μ μέχρι 2μ σε εύρος. Πάνω από 15.000τμ ακτών χάνονται κάθε χρόνο, που σημαίνει ότι το 2025 που θα ζούμε στις πυκνοκατοικημένες ακτές, θα έχουμε τεράστια προβλήματα κοινωνικά και οικονομικά. Η Ελλάδα είναι η 4η χώρα σε κατάταξη με τα υψηλότερα επίπεδα διάβρωσης των ακτών, μια και έχουμε φτάσει στο 28,6%, γιατί είμαστε μια χώρα με το υψηλότερο μάλλον βαθμό πραγματικότητας στην παράκτια ζώνη. Ο Κορινθιακός κόλπος έχει γίνει το μεγαλύτερο εργαστήριο όπου μπορείς να δεις τις πιο άστοχες παρεμβάσεις του ανθρώπου στο παράκτιο περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να πας πουθενά αλλού στον κόσμο, παρά να κάνεις τον περίπλου του Κορινθιακού και θα δεις όλη την ποικιλία των άστοχων παρεμβάσεων στο παράκτιο περιβάλλον. Επανειλημμένα από αυτές εδώ τις σελίδες, έχουμε παρουσιάσει το πρόβλημα και συνεχίζουμε, γιατί αποτελεί τρανό δείγμα αδιαφορίας φορέων και πολιτών της χώρας μας και της περιοχής. Υπάρχουν μελέτες για τον Κορινθιακό Κόλπο εδώ και 20 χρόνια , που έχουν εκπονηθεί από δυο Πανεπιστήμια. Μια του Πανεπιστημίου Πατρών( μελέτη Γούδα) και η άλλη από το Πολυτεχνείο( μελέτη Μουτζούρη). Βλέπουμε τα αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις, αλλά και τις συνέπειες. Οι συνέπειες της διάβρωσης των ακτών είναι δραματικές. Ήρθε η ώρα να σκύψουμε πάνω σε αυτές τις μελέτες , καθώς ο χρόνος έδειξε πως είναι λάθος, και να δούμε τα αίτια αυτών των μελετών που αστόχησαν. Να υπάρξει μια επικαιροποίηση του προβλήματος, όπως έγινε στην ακτογραμμή στο νομό Αχαΐας, και να αποτυπωθεί το σημερινό πρόβλημα. Να μάθουμε από τα λάθη μας, να δούμε την υφιστάμενη κατάσταση και να συμφωνήσουν όλοι για ένα εθνικό πρόγραμμα για τη διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου. Είναι επιτακτική η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης μελέτης για τον Κορινθιακό Κόλπο. Οι κατασκευές προβόλων στις ακτές και του πασαλότοιχου στο Δερβένι Κορινθίας, αντιμετωπίζουν άμεσα τις καταστροφικές συνέπειες των υποθαλάσσιων κατολισθήσεων για να περισωθούν κατοικίες στις παραλίες, μέσα από νόμιμες διαδικασίες και τη γνωμοδότηση των τεχνικών υπηρεσιών, (επικαιροποίησαν τη μελέτη του πολυτεχνείου που τρέχει από το 1996 από τον κ. Μουτζούρη και τον ωκεανογράφο κ. Αναστασάκη), όμως αυτό δεν είναι η μόνιμη λύση του προβλήματος.

Οι προτάσεις…

Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών» πρότεινε:
Οριοθέτηση όλων των χειμάρρων και των ποταμών της Β. Πελοποννήσου. Οριοθέτηση αιγιαλού και παραλίας. Άμεση παύση λήψης υλικών μέσα από τα ποτάμια. Αναπλήρωση στις κοίτες των κατεστραμμένων ποταμών. Παύση εκτέλεσης έργων κοντά στην ακτογραμμή και εντός της θαλάσσης. Παύση των παράλληλων δρόμων επί της ακτογραμμής. Οι δρόμοι θα είναι όλοι κάθετοι. Για τα κτίσματα που κινδυνεύουν, προτείνει να υπάρξει ταμείο αρωγής, ώστε να μετ’ εγκαθίστανται οι πληττόμενοι.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site