Αντίρριο: Η πύλη εισόδου της Δυτικής Ελλάδας

Το Αντίρριο εμφανίζεται από τους αρχαίους χρόνους, καθώς λόγω της θέσης του ήταν το μοναδικό πέρασμα από την Λοκρίδα-Αιτωλία για την Αχαΐα, ενώ χρησιμοποιείτο ως λιμάνι όλες τις εποχές. Το αρχαίο λιμάνι εντοπίσθηκε βυθισμένο στη θάλασσα στη θέση του σημερινού δυτικού. Αρχαίος αγροτικός οικισμός ανακαλύφθηκε ένα περίπου χιλιόμετρο βόρεια του Αντιρρίου στη θέση Δραγατσιά. Σημαντικά είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση «Ελληνικό», με το ναό του Ποσειδώνα και το Στάδιο να έρχονται στο φως. Γνωστό και το αρχαίο θέατρο Μακύνειας, αλλά και τα ιαματικά λουτρά στον Αγραπιδόκαμπο.
Έντονη ήταν και η παρουσία του τον Μεσαίωνα και την μεταβυζαντινή εποχή. Το Κάστρο του Αντιρρίου, το Καστέλι όπως το έλεγαν παλιά, είναι χτισμένο πάνω σε μια τριγωνική λωρίδα γης, στο νοτιοανατολικό μέρος του οικισμού. Το στένωμα αυτό της θάλασσας και η στρατηγική αξία των ακτών ήταν η αιτία να οχυρωθεί από τους Τούρκους στην αρχή κι από τους Ενετούς κατόπιν, αποτελώντας για πολλά χρόνια απόρθητο κάστρο. Ακοίμητος φρουρός της εισόδου του Κορινθιακού κόλπου προστατεύοντας τις παραλιακές πόλεις, που βρίσκονται μέσα σ' αυτόν από τους επιδρομείς. Σήμερα, το μεσαιωνικό κάστρο του Αντιρρίου φιλοξενεί τους καλοκαιρινούς μήνες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πόλη του Αντιρρίου πρακτικά αποτελεί την πύλη εισόδου της Δυτικής Ελλάδας , με τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» να είναι ένα από τα αξιοθέατα.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site