Χόμορη Ναυπακτίας…

Χωριά βυθισμένα στα έλατα, ολόγυρα βουνά, ρεματιές, ποτάμια... ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Προορισμός μας αυτή τη φορά η Χόμορη, κτισμένη στις πλαγιές του όρους Αρδίνης κάτω από το λόφο του Αγίου Κωνσταντίνου με το χαρακτηριστικό δάσος.
Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χείμαρρους, το Μέγα Ρέμα δυτικά και τον Χομορίτικο ανατολικά που χύνονται στον ποταμό Κότσαλο. Μια πολύ δροσερή πλακόστρωτη πλατεία ολοσκέπαστη από το μεγάλο πλατάνι της, μας υποδέχεται . Η θέα, τα πέτρινα σπιτάκια του χωριού που απλώνονται στη πλαγιά. Η Χόμορη βρίσκεται σε περίπου 700 μέτρα υψόμετρο και είναι ένα από τα πιο πλούσια σε βλάστηση χωριά και ίσως το αρχαιότερο της περιοχής, καθώς εμφανίζεται από τις αρχές του 17ου αιώνα. Το όνομά της «Χόμορη», λέγεται ότι προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη «όμορος», δηλαδή γειτονικός. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στο χωριό, είτε μέσω Ελευθέριανης (απόσταση 52 χλμ από τη Ναύπακτο), είτε μέσω Πλατάνου (απόσταση 66 χλμ από τη Ναύπακτο). Σε ελάχιστα λεπτά από το κέντρο του χωριού, με τα πόδια, θα φτάσουμε στο Μοναστήρι της Παναγίας Καβαδιώτισσας, χτισμένο σε μια υπέροχη θέση άγριας ομορφιάς, περιτριγυρισμένο από ακακίες και θάμνους. Πότε κτίσθηκε το μοναστήρι δεν γνωρίζουμε αφού η κτητορική επιγραφή που είναι εντοιχισμένη στο καθολικό έχει καταστραφεί. Η μόνη ένδειξη είναι η χρονολογία 1725 σε εικόνα του τέμπλου.
Η Χόμορη είναι η γενέτειρα του Δημήτριου Παπαχαραλάμπους , μία από τις εξέχουσες και δημοφιλείς προσωπικότητες του τόπου. Χάρη στο επιχειρηματικό του δαιμόνιο και την απαράμιλλο αγάπη για την πατρίδα του αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος ευεργέτης της Ναυπάκτου. Τα λαμπρά έργα, που κληροδότησε ( Βιβλιοθήκη, Εθνικό Στάδιο, Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων, Φιλαρμονική), μένουν αθάνατο μνημείο πολιτισμού.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site