Κρατήστε ζεστό το σπίτι σας…

Αν και το πετρέλαιο θέρμανσης είναι λίγο πιο φθηνό από πέρσι, ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος από πολλές απόψεις. Πριν λοιπόν αρχίσετε να βγάζετε παπλώματα, χαλιά και θερμοφόρες και κυρίως πριν προλάβετε να «φουλάρετε» τη δεξαμενή με πετρέλαιο, προσπαθήστε να εξοικονομήσετε χρήματα και ενέργεια με τις φτηνές, απλές και εναλλακτικές λύσεις. Κενά μεταξύ των παραθύρων, λάθος χειρισμοί στα σώματα θέρμανσης και μικρές παραλείψεις είναι ικανές να κάνουν το σπίτι σας να μοιάζει με την Ανταρκτική! Μερικές απλές συμβουλές θα συμβάλουν στο να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό και σίγουρα θα μειώσουν το κόστος της θέρμανσης.

Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο…
Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγετε την απώλεια ζέστης από τα καλοριφέρ, ειδικά όσα είναι τοποθετημένα σε τοίχους που «κοιτούν» προς το εξωτερικό τμήμα του κτιρίου. Απλά τοποθετήστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου πίσω από το καλοριφέρ, για να αντανακλάσετε τη ζέστη προς το εσωτερικό του δωματίου.

Το τρυκ με το ράφι…
Αν έχετε ψηλό ταβάνι τοποθετήστε ένα μικρό ράφι επάνω από τα καλοριφέρ. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να «οδηγήσετε» τη ζέστη προς το εσωτερικό του χώρου, αντί να πάει κατευθείαν στο ταβάνι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ακόμη κι αν έχετε καλοριφέρ δίπλα σε παράθυρα με κοντές κουρτίνες, όπου ο ζεστός αέρας μπορεί να «παγιδευτεί» ανάμεσα στο παράθυρο και τις κουρτίνες.

Βάλτε χοντρές κουρτίνες…
Είναι ένας απλός τρόπος να προστατέψετε το σπίτι σας από την απώλεια ζέστης μέσω των παραθύρων. Όσο πιο χοντρή η ύφανση τόσο το καλύτερο.

«Δωρεάν θέρμανση» από τον ήλιο…
Όταν έχει ήλιο μην κλείνετε τις κουρτίνες, αφήστε τις ακτίνες του να «μπουν» στο χώρο σας. Εκμεταλλευτείτε όσο πιο πολύ μπορείτε τη «δωρεάν θέρμανση» που σας προσφέρει ο Ήλιος. Κρατήστε τις κουρτίνες και τα παντζούρια ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, και κλείστε τα όταν πέσει το φως.

Καλύψτε τα «γυμνά» πατώματα…
Τα ακάλυπτα πατώματα ευθύνονται για ποσοστό 10% περίπου της απώλειας ζέστης αν δεν είναι μονωμένα με χαλί ή μοκέτα.

Εγκαταστήστε θερμοστάτες…
Οι ρυθμίσεις του θερμοστάτη είναι ικανές να βελτιώσουν τις συνθήκες θέρμανσης και να μειώσουν την κατανάλωση. Όταν λείπετε από το σπίτι, ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη στο σύστημα θέρμανσης. Είναι μύθος να το έχετε ανοιχτό όλη την ημέρα.

«Σφραγίστε» τους αγωγούς του σπιτιού…
Συνήθως οι αγωγοί βρίσκονται στη σοφίτα ή το υπόγειο. Αν ένας σωλήνας έχει καταστραφεί, τότε ο ζεστός αέρας του σπιτιού δραπετεύει σε ένα ποσοστό από 10% έως 30%. Έτσι, εμποδίζεται η ροή του θερμού αέρα, με αποτέλεσμα το σπίτι να είναι πάντα κρύο!

Μονώστε τις πόρτες και τα παράθυρα…
Φροντίστε έτσι ώστε τα κουφώματα του σπιτιού να είναι αεροστεγή, μειώνοντας τις απώλειες θερμότητας του σπιτιού σας. Ακόμα και αν «κλείσετε» το κενό κάτω μιας πόρτας με ένα μαξιλάρι, θα «φυλακίσετε» περισσότερη ζέστη μέσα σε ένα δωμάτιο. Για τα παράθυρα μπορείτε να εγκαταστήσετε μερικά κιτ μόνωσης παραθύρων, δηλαδή κάποια πλαστικές λωρίδες που χαρίζουν απόλυτη μόνωση στο σπίτι.

Μην ξεχνάτε την καμινάδα του τζακιού…
Όσοι διαθέτουν τζάκι, όταν δεν το χρησιμοποιείτε, τοποθετήστε ένα προστατευτικό κάλυμμα στην καμινάδα. Αυτό θα κλείσει το άνοιγμα και δεν θα επιτρέψει στον κρύο αέρα να εισχωρήσει μέσα στο σπίτι. Αλλιώς, η ζέστη του σπιτιού σας θα περάσει μέσα από την καμινάδα και το σπίτι θα γίνει πάγος!

Να ελέγχετε τον εξοπλισμό της θέρμανσης…
Αν κρατάτε τον εξοπλισμό της θέρμανσής σας καθαρό και τον ρυθμίζετε σωστά, θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε έως και 10% από το κόστος θέρμανσης. Με άλλα λόγια, καλό είναι να εξαερώνετε συχνά τα σώματα του καλοριφέρ σας και να συντηρείτε τις εγκαταστάσεις θέρμανσης πριν να ξεκινήσει ο χειμώνας.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site