Δωρεάν φαγητό από τη φύση

Τι έκαναν οι γιαγιάδες μας, χωρίς μάλιστα να έχουν καν υποψία οικολογικής συνείδησης, λειτουργώντας σε μια αρμονική σχέση με τη φύση; Τα χρόνια που τα λεφτά ήταν λιγοστά και οι καθημερινές ανέσεις, σχεδόν ανύπαρκτες, οι πρακτικές που ακολουθούσαν με σοφία οι γιαγιάδες, εμφανίζονται και πάλι στις μέρες μας. Στην εποχή εκείνη που αναφερόμαστε, είναι βέβαιο ότι δεν θα βρούμε σούπερ μάρκετ σε κάθε γειτονιά, ούτε φαγάδικα που υπόσχονται φθηνό φαγητό, μερικές φορές και αμφιβόλου ποιότητας. Οι άνθρωποι τότε ήταν ακόμα κοντά στη φύση και γνώριζαν τα μυστικά που θα τους έδιναν την ευκαιρία να βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν λεφτά. Πρακτικές μάλιστα που διαμόρφωναν την οικιακή οικονομία κάθε σπιτιού, με τις νοικοκυρές να πρέπει, και να βρίσκουν τις λύσεις για το καθημερινό τραπέζι, τις προμήθειες του σπιτιού, αλλά και να σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα. Ας δούμε μερικά προϊόντα που η φύση τους έδινε απλόχερα και εντελώς δωρεάν!

Άγρια χόρτα..........

Αυτά τα άγρια χόρτα που θεωρούνται εκλεκτά στον πάγκο του σύγχρονου μανάβη, κάποτε ήταν το πιο φθηνό φαγητό του τραπεζιού. Αρκεί να ήξερες να τα ξεχωρίζεις και να έβγαινες μια βόλτα με το μαχαιράκι σου στην εξοχή. Ακούστε μερικά: ραδίκια, ζωχοί, άγρια μάραθα, ρόκες, γλιστρίδες, τσουκνίδες, αγριόπρασα, αγριοσέλινο, βολβοί, βλίτα, βρούβες, κάπαρη, μυρώνια, καυκαλήθρες, αλλά και πιο «gourmet» όπως άγρια σπαράγγια και αγκινάρες.
Αν σας ανοίξαμε την όρεξη, δεν έχετε παρά να κάνετε μια βόλτα στην κοντινή εξοχή.

Άγρια μανιτάρια...........

Αυτό κι αν είναι εκλεκτό έδεσμα! Οι φθινοπωρινές και οι ανοιξιάτικες βροχές γεμίζουν τα βουνά με μανιτάρια και οι φανατικοί του είδους περιμένουν με το καλαθάκι στο χέρι να συλλέξουν τον πολύτιμο αυτό μεζέ. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι πολλά είδη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για κατανάλωση. Ακολουθήστε έναν έμπειρο μανιταροσυλλέκτη και έχετε πάντα μαζί σας έναν φωτογραφικό οδηγό για να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεστε με ακρίβεια. Η σύνεση του συλλέκτη είναι η εγγύηση της ασφάλειας.

Φρούτα του δάσους.........

Πιθανώς να μην ξέρετε ότι τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα μύρτιλα και όλα αυτά τα μικροσκοπικά φρουτάκια που πωλούνται στα μικροσκοπικά κεσεδάκι σαν κόσμημα, υπάρχουν σε άγρια κατάσταση στο δάσος. Αν ανεβείτε σε ορεινές περιοχές, οι παραδοσιακές νοικοκυρές θα σας δείξουν όλα αυτά τα πολύτιμα καλούδια του δάσους που μετατρέπονται σε πρώτης τάξεως γλυκίσματα για όλο το χρόνο!
Ξηροί καρποί
Τα δασικά δέντρα που πολλές φορές χρησιμοποιούνται στις πόλεις και σαν καλλωπιστικά παράγουν καρπούς που είναι θρεπτικότατοι! Καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα και φουντούκια δεν φυτρώνουν μέσα σε πλαστικά δοχεία, αλλά κρέμονται από τα δέντρα στην κατάλληλη εποχή.

Σαλιγκάρια..........

Mετά από βροχή, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας μάζευαν σαλιγκάρια, τα καθάριζαν αφήνοντάς τα στο αλεύρι ή σε μακαρόνια για μερικές μέρες και μετά τα μαγείρευαν με κρεμμυδάκια και ντομάτα. Αν είστε από τους fan του εδέσματος, θα γνωρίζετε ότι ο μεζές αυτός είναι εκπληκτικός και μάλιστα τζάμπα!
Φρούτα
Σε πολλές περιπτώσεις τα καρποφόρα δέντρα χρησιμοποιούνται σαν καλλωπιστικά. Η αλλαγή στη χρήση τους δεν σημαίνει ότι τα δέντρα αυτά σταματούν να παράγουν καρπό. Μην αφήνετε, λοιπόν, τα νεράντζια να σκάνε στο πεζοδρόμιο και να αναθεματίζετε για τη βρωμιά που δημιουργείται. Φτιάξτε τα γλυκό! Είναι εντελώς δωρεάν!

Ελιές.........

Δεν υπάρχει γειτονιά σε πόλη της Ελλάδας που να μην έχει δεντροστοιχίες με ελαιόδεντρα. Τα δέντρα αυτά παράγουν τον πλούσιο καρπό τους, αλλά δεν ενδιαφέρεται κανείς να τον συλλέξει. Γιατί να μην μαζεύουμε τον καρπό από τα ελαιόδεντρα των πεζοδρομίων;
Για τον τρόπο και την διαδικασία που οι καρποί της ελιάς θα φτάσουν να τους γευτούμε, οι γιαγιάδες γνωρίζουν απόλυτα!
Τσάι του βουνού
Το δημοφιλέστερο ελληνικό βότανο, το συνιστούσε ο Ιπποκράτης ως τονωτικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο και ο Διοσκουρίδης το θεωρούσε ισχυρή ασπίδα κατά του κρυολογήματος. Στα βουνά της Ελλάδας εντοπίζονται περίπου 17 είδη.
Τα περισσότερα είναι αυτοφυή σε βραχώδεις περιοχές με υψηλό υψόμετρο.
Εμπιστευθείτε τα βότανα που ζουν για χρόνια μέσα στην παράδοσή μας και σίγουρα δεν θα χάσετε.

Βολβοί................

Τους συναντάμε παντού σε χέρσα αλλά και καλλιεργημένα μέρη. Τα βλαστάρια με τα άνθη τους τρώγονται τσιγαριστά σε ομελέτες. Οι βολβοί βράζονται για να ξεπικρίσουν και σερβίρονται με λάδι και ξύδι ή γίνονται καταπληκτικό τουρσί για μεζέ!


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site