Βόνιτσα, στην αγκαλιά του Αμβρακικού…

Ψηλά από το κάστρο ποζάρει ασάλευτος ο Αμβρακικός, ενώ πιο χαμηλά, στο λιμάνι και στις γύρω παραλίες, ντόπιοι και επισκέπτες απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας. Η Βόνιτσα σε καλωσορίζει με τον πιο φιλικό τρόπο, απλή και χαμογελαστή. Η κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας με πληθυσμό 4.703 κατοίκων, είναι χτισμένη στη νότια πλευρά του Αμβρακικού κόλπου και είναι έδρα του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας. Από τις παλιές γειτονιές, θ'ανηφορίσετε το λιθόστρωτο δρομάκι που καταλήγει στην κορφή λόφου που υψώνεται πάνω από την πόλη, στην είσοδο του Κάστρου, κτίσμα του 11ου αιώνα. Από το 1922 το μεσαιωνικό αυτό κτίσμα έχει χαρακτηρισθεί «προέχον βυζαντινόν μνημείον». Οι επάλξεις του υψώνονται 60 με 70 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και η περιφερειακή θέα τόσο προς τον Αμβρακικό Κόλπο, τη Βόνιτσα και το λιμάνι, όσο και προς τον κάμπο και τα Ακαρνανικά Ορη, θα σας μείνει αξέχαστη. Μόλις μερικές δεκάδες μέτρα ανατολικά από το λιμάνι «ποζάρει» η Κουκουμίτσα, η κατάφυτη νησίδα και σήμα κατατεθέν της Βόνιτσας, που συνδέεται με την απέναντι στεριά με μια πέτρινη νεόκτιστη γέφυρα.
Πάνω της βρίσκεται, κρυμμένο μέσα σε θεόρατους ευκαλύπτους και κυπαρίσσια, το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου. Η περιοχή γύρω από τη Βόνιτσα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εκδρομές τόσο προς την ενδοχώρα όσο και προς τη γεμάτη βλάστηση παραθαλάσσια περιοχή όπου μάλιστα κρύβονται οι καλύτερες ακρογιαλιές του Αμβρακικού Κόλπου. Λίγα χιλιόμετρα πιο δυτικά απ' τη Βόνιτσα, στον δρόμο για Λευκάδα, δεσπόζει η λίμνη Βουλκαριά φημισμένη για τα χέλια της. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Σελτίνη (προς Άκτιο) και η λιμνοθάλασσα Ρούγας (προς Αμφιλοχία), οι οποίες υπάγονται στο πρόγραμμα «NATURA 2000» της Ε.Ε. και θεωρούνται «Ζώνες Β» της διεθνούς σύμβασης RAMSAR. Στον Αμβρακικό Κόλπο διαχειμάζει περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού των υδρόβιων πουλιών της χώρας μας, ενώ ζουν 35 ζευγάρια αργυροπελεκάνων που θεωρούνται σπάνιο και απειλούμενο είδος. Το προνόμιο της Βόνιτσας είναι η πλεονεκτική γεωγραφική θέση στην οποία είναι κτισμένη αφού απέχει ελάχιστα από το στρατηγικό πέρασμα του Ακτίου που επιβλέπει τη διά θαλάσσης πρόσβαση από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά του Ιονίου και την Ιταλία. Σε σημείο που εντοπίζεται 3.5 χλμ. βορειοδυτικά της σημερινής Βόνιτσας, προϋπήρχε η αρχαία πόλη Ανακτόριο που ιδρύθηκε από τους Κορίνθιους τον 5ο π.Χ αιώνα. Στο χωριό Άγιος Νικόλαος (10 χλμ. από Βόνιτσα) διακρίνεται το λεγόμενο «αυλάκι της Κλεοπάτρας». Από εδώ εικάζεται ότι πέρασε το στόλο της η βασίλισσα της Αιγύπτου, αποφεύγοντας τα στενά της Πρέβεζας, προκειμένου να πάρει μέρος στη ναυμαχία του Ακτίου, στο πλευρό του εραστή της Ρωμαίου στρατηγού Μάρκου Αντώνιου.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site