Ελληνικά Βελβίνας Ναυπακτίας

Δεκαπέντε χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο στην θέση Ελληνικά Βελβίνας, σε ένα μικρό ξέφωτο στην κορυφή του λόφου Παλατράχης βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος.
Το 1925 ο Αναστάσιος Ορλάνδος -αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος - σε ανασκαφή που πραγματοποίησε στο λόφο έφερε στο φως έναν ναό.
Ο ναός στην ακρόπολη της Βελβίνας, από τον οποίο σήμερα έχει διατηρηθεί η κρηπίδα του, είχε ιδιόμορφο προσανατολισμό, ΒΔ-ΝΑ.
Χτίστηκε πριν το 400 π.Χ, είναι διαστάσεων 14,37 Χ 31,45 μέτρων, φαίνεται ότι ήταν περίπτερος και πιθανότατα είχε εσωτερική κιονοστοιχία κατά τις τρεις πλευρές.
Το κτίριο για άγνωστους λόγους έμεινε ημιτελές, όπως φαίνεται από την πλήρη σχεδόν απουσία αρχιτεκτονικών μελών στο χώρο.
Πιθανόν αυτό να οφείλεται είτε σε οικονομικούς λόγους, είτε, σύμφωνα με νεότερη άποψη, σε κακό σχεδιασμό του μνημείου.
Ο ναός αυτός είχε κτιστεί στη θέση παλιότερου πώρινου ναού, ο οποίος κατά μία άποψη ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, θεό που είναι γνωστό από τον Παυσανία και το Θουκυδίδη ότι κατά τα κλασικά χρόνια λατρευόταν στην περιοχή του Μολυκρείου.
Για την ταύτιση του ιερού δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, ενώ το μόνο εύρημα λατρευτικού χαρακτήρα ήταν ένα ενεπίγραφο βάθρο αναθήματος στην Αθηνά.
Βόρεια του ναού υπήρχε διπλή στοά, παράλληλη σε αυτόν, η οποία κατά την άποψη του ανασκαφέα χρησίμευσε ως εργαστήριο λιθοξόων μέχρι την περάτωση του ναού.
Επίσης βρέθηκε στοά, παράλληλη προς το ναό, το τείχος της ακροπόλεως, ενώ στα νοτιοανατολικά και έξω απ’ την οχύρωση εντοπίστηκε μεγάλη στρογγυλή δεξαμενή, δύο ακόμη κτήρια - ναοί και ένας βωμός.
Η ακρόπολη, τα ιερά, ίσως και η πόλη εντός των τειχών υπήρξε μέρος της δραστηριότητας των Αιτωλών που έδρασαν στην ευρύτερη περιοχή.
Τον Αύγουστο του 2006 ξεκίνησαν και πάλι οι ανασκαφές από κλιμάκιο αρχαιολόγων με επικεφαλής τους Νίκο Καλτσά Διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την Αλίκη Μουστάκα, Καθηγήτρια Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site