Κρυονέρια ορεινής Ναυπακτίας

Τα Κρυονέρια Ναυπακτίας, είναι κτισμένα στη βόρεια πλαγιά του όρους Φτερόπυργο, συνέχεια του όρους Τσεκούρα και σε υψόμετρο 1312 μέτρα.
Σαν οικισμός εμφανίστηκε το 1850, με την ονομασία Κουτολίστια.
Πήρε το σημερινό του όνομα το 1939, λόγω των πολλών νερών που έχει η περιοχή.
Έλατα, κέδροι, καστανιές και πλατάνια συνθέτουν την χλωρίδα της περιοχής, και δημιουργούν ένα ξεχωριστό, παρθένο, φυσικό περιβάλλον.
Στα δάση συναντάς αγριογούρουνα, ζαρκάδια, ελάφια, λίγκες και λύκους ενώ από τα πτηνά της περιοχής ξεχωρίζουν ο χρυσαετός, ο γύπας ασπροπάρης, ο φιδαετός και ένα πολύ σπάνιο είδος δρυκολάπτη με τροπικά χρώματα.
Οι πρώτοι κάτοικοί του χωριού, σύμφωνα με μαρτυρίες, ήρθαν από την περιοχή της Σπερχειάδας του νομού Φθιώτιδος, στις αρχές του 19ου αιώνα κυνηγημένοι από τον Τούρκο έπαρχο της περιοχής.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 υπήρξε μια περίοδος όπου το χωριό ζωντάνεψε και πάλι με τους έχοντες καταγωγή από εκεί να επισκευάζουν τα παλιά και να κατασκευάζουν και νέα σπίτια, με τα Κρυονέρια τα τελευταία χρόνια να εμφανίζουν μια διαρκή ανάπτυξη και ανοικοδόμηση.
Αγαπημένος προορισμός διακοπών, της νεολαίας οι καλοκαιρινοί μήνες στα Κρυονέρια, με εκδηλώσεις και πανηγύρια.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις παλιές εκκλησιές του χωριού (Αγ. Γεώργιος, Παναγία), καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο, με παλιές φωτογραφίες από την ζωή του χωριού, εργαλεία γεωργικά αλλά και καθημερινής χρήσης.
Για τους πεζοπόρους και τους ορειβάτες, μια ξεχωριστή απόδραση είναι η ανάβαση στο όρος Τσεκούρα όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς τα γύρω χωριά και την Ευηνολίμνη.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site