Το Κλίμα αλλάζει …

Την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία η Γη βίωσε τα έξι από τα δέκα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων 150 ετών, που δεκάδες χώρες πέρασαν καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, με κόστος σε ανθρώπινες ζωές και δισεκατομμύρια σε χρήμα, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να …συσκέπτονται!
Συσκέφθηκαν κάμποσες φορές, μέχρι σήμερα: το 1992 στο Ρίο της Βραζιλίας, το 1997 στο Κιότο της Ιαπωνίας , το 2001 στη Χάγη της Ολλανδίας, το 2002 στη Βόννη της Γερμανίας, το 2003 στο Γιοχάνεσμπουργκ , το 2005… και ακόμα …συσκέπτονται!
Ακραίες - πολικές θερμοκρασίες που φτάνουν και τους -50 βαθμούς Κελσίου στις ΗΠΑ, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στη Μεγάλη Βρετάνια, πρωτοφανή κακοκαιρία με χιονιά στη Μέση Ανατολή, καύσωνας με το θερμόμετρο να δείχνει 50 βαθμούς Κελσίου στην Αυστραλία, όλα αυτά σύμφωνα με τους ειδικούς που παρακολουθούν τις κλιματικές αλλαγές δεν είναι πρωτόγνωρα.
Όπως λένε οι επιστήμονες επηρεάζουν σαν ντόμινο και τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη.
Το ψύχος και οι σφοδρές χιονοπτώσεις της Αμερικής, οι καταρρακτώδεις βροχές της βόρειας Ευρώπης, η ξηρασία στη Μεσόγειο σχετίζονται κλιματολογικά αφού η ατμοσφαιρική κυκλοφορία άλλαξε.
Εικόνες κακοκαιρίας απίστευτες, είναι σίγουρο πως θα επαναληφτούν και στο μέλλον, αφού τίποτα δεν είναι ίδιο και τίποτα δεν θα μοιάζει με τα προηγούμενα, τις επόμενες δεκαετίες πάνω στον πλανήτη!

SOS του ΟΗΕ για το κλίμα
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος των Ηνωμένων Εθνών ( IPCC) προειδοποιεί στην τελευταία της έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ιδιαίτερα για την αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας και των συγκρούσεων κατά τον 21ου αιώνα.
«Η πιθανότητα να υπάρξουν σοβαρές εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις αυξάνεται με την εντατικοποίηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη» αναφέρουν οι επιστήμονες στο γενικό συμπέρασμα της έκθεσης τους για το κλίμα με τίτλο «Κλιματική αλλαγή 2014: Επιπτώσεις , προστασία και ευπάθεια».
Σε αρκετές περιπτώσεις, η έκθεση τονίζει ότι οι φτωχές χώρες του Νότου θα υποστούν τις σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος των Ηνωμένων Εθνών τονίζει τα προβλήματα της έλλειψης νερού, του αριθμού των μεγάλων πλημμύρων, της μετανάστευσης, της επισιτιστικής ανασφάλειας και της φτώχειας.
Αυτή η έρευνα η πιο πλήρης από την τελευταία έκθεση της επιτροπής IPCC το 2007, τονίζει τα πιθανά μέτρα προστασίας, την αναγκαιότητα τους, αλλά και τα όριά τους και ζητεί την ανάληψη «βραχυπρόθεσμης» δράσης για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Το έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί τη βάση για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, τη χρηματοδότηση των δράσεων προστασίας του πλανήτη και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος
Οι κίνδυνοι σήμερα επηρεάζουν όλες τις περιοχές του κόσμου.
Στην Αφρική: η μικρή πρόσβαση στο νερό είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Στην Ευρώπη: είναι η αύξηση των πλημμύρων και οι επιπτώσεις τους στις υποδομές.
Στην Ασία: οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της μετανάστευσης.
Η Βόρεια Αμερική: θα επηρεαστεί από πιο ακραία φυσικά φαινόμενα όπως, καύσωνες, παράκτιες πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α.
Η Λατινική Αμερική: θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την πρόσβαση σε νερό.
Οι πολικές περιοχές και τα νησιά: θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από το θερμότερο κλίμα, μέσω της ταχείας τήξης των παγετώνων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Το θερμότερο κλίμα θα έχει επίσης αντίκτυπο στην ασφάλεια των τροφίμων, ιδίως στο Νότο, στην κατανομή των θαλάσσιων ειδών και ως εκ τούτου στην αλιεία ενώ θα προκαλέσει αλλαγές στην γεωργική παραγωγή, με πιθανά οφέλη για ορισμένες περιοχές. «Όλες οι πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων ενδεχομένως θα επηρεαστούν από την αλλαγή του κλίματος, όπως η διαθεσιμότητα των τροφίμων και η σταθερότητα των τιμών, ενώ οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές είναι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο» σημειώνει η έκθεση. Η επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι παράκτιες πλημμύρες, οι ξηρασίες και τα κύματα καύσωνα, θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση της μετανάστευσης η οποία σε συνδυασμό με τη δυσκολότερη πρόσβαση σε νερό και σε τρόφιμα «θα αυξήσει έμμεσα τον κίνδυνο των βίαιων συγκρούσεων».
Τέλος, η έκθεση μιλά για αύξηση των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από τα κύματα καύσωνα σε φτωχές περιοχές με υποσιτισμό και κακή ποιότητα νερού.
«Ζούμε σε μια εποχή ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος» ανέφερε ο Βίνσεντ Μπάρος επικεφαλής της ομάδας. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, κίνδυνοι τους οποίους ήδη αντιμετωπίζουμε». συμπλήρωσε.
Η συγκεκριμένη έκθεση είναι η δεύτερη από τις τρεις μελέτες αξιολόγησης της επιτροπής IPCC . Η τρίτη έκθεση αναμένεται αυτό το μήνα στο Βερολίνο.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site