Επιστροφή στη «μάνα Γή »

Επιστροφή στη «μάνα Γή »
Ο άνθρωπος στα χιλιάδες χρόνια ιστορίας του ήταν πάντα συνδεδεμένος με τη γη.
Η κρίση που επικρατεί στη χώρα μας έχει στρέψει πολλούς προς την καλλιέργεια της γης και την επιστροφή στη φύση.
Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, η κατανάλωση των οποίων αυξάνεται συνεχώς.
Η αύξηση της κατανάλωσης στην Ευρώπη είναι ραγδαία, ενώ στις ΗΠΑ τα έσοδα από τις πωλήσεις βιολογικών προϊόντων έχουν πολλαπλασιαστεί.
Η βιολογική καλλιέργεια, λοιπόν, αποτελεί μια αποτελεσματική διέξοδο των νέων ιδιαίτερα από την ανεργία, αλλά και μια ευκαιρία να ζήσουν μακριά από τις πόλεις, στη φύση.
Ήδη έχει καθιερωθεί σε αρκετές πόλεις ο θεσμός της «λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων» παράλληλα με τις παραδοσιακές λαϊκές.
Τα βιολογικά προϊόντα καλλιεργούνται με όσο το δυνατόν πιο φυσικό τρόπο, κατά τον οποίο αποφεύγεται η χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών και άλλων ορμονών.
Οι βιολογικές καλλιέργειες, λοιπόν, όπως φαίνεται, προσφέρουν ένα υποσχόμενο μέλλον στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτές στην Ελλάδα.
Γενικά, όμως, η καλλιέργεια της ελληνικής γης με τα τόσα πλούσια αγαθά που προσφέρει ίσως αποτελεί τελικά την απάντηση στην ανεργία.
Ένα νέο ζευγάρι που κατοικούν στα Μαλάματα Δωρίδας, η Ιωάννα και ο Ντίνος, πήραν μια μεγάλη απόφαση να ασχοληθούν με τη γη και τη βιολογική καλλιέργεια.
Με υποδομή κάποια στέμματα χωράφια, με το πιο σημαντικό όμως την αγάπη τους για τη φύση, οι δυο νέοι αγρότες μπήκαν στα βαθειά και σήμερα παράγουν και τροφοδοτούν την αγορά με βιολογικά προϊόντα.
«Η ενασχόληση μας και η αγάπη μας για τη φύση και τα γεωργικά προϊόντα, ξεκίνησε από τον πατέρα μου. Από πολύ μικρά, πέντε παιδιά, βοηθούσαμε κι εμείς τον πατέρα μας, αφού τη δουλειά τη βλέπαμε σαν παιχνίδι.Τελικά αποδείχτηκε ότι είχε δίκιο ο πατέρας μου να επιμείνει στα αγροτικά προϊόντα, γιατί άλλαξαν τα πράγματα. Έμεινε χωρίς δουλειά ο σύζυγος μου ο Ντίνος κι αφού συζητούσαμε μαζί όλη η οικογένεια, αποφασίσαμε ν' ασχοληθούμε και πάλι με τη γη και πιο εντατικά με τα βιολογικά προϊόντα», μας λέει η Ιωάννα Γεωργακοπούλου.
«Υπήρχαν δύο λύσεις. Ή να μείνω ή να φύγω και να πάω σε άλλη χώρα, να δουλέψω πάνω στο επάγγελμα μου, στο κατασκευαστικό. Αγαπώ όμως τη φύση, όπως και η γυναίκα μου και η οικογένειά της. Πίστεψα ότι θα μπορούσα να συνεισφέρω και να βοηθήσω την οικογένεια, έψαξα να δω τι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε με τη γεωργία.
Ήταν λίγο δύσκολο βέβαια, γιατί στην αρχή ήρθαν ειδικοί κι έκαναν αναλύσεις στο χώμα και στο νερό. Έπρεπε επίσης να διακόψουμε όλες τις εργασίες στο χωράφι μας για τρία χρόνια, για να ξεκινήσει έπειτα η βιολογική καλλιέργεια. Ήθελε όλη αυτή τη διαδικασία. Έρχεται γεωπόνος της ΔΗΟ, ο οποίος πιστοποιεί κάθε φορά τα προϊόντα. Παίρνει δείγματα από τα φύλλα διάφορων λαχανικών μας και από το Υπουργείο βγάζουν τις αναλύσεις», συνεχίζει ο Ντίνος.
«Οι πελάτες μας δεν έχουν καμία αμφιβολία για το πόσο πιο γευστικά και υγιεινά είναι τα βιολογικά προϊόντα. Ακόμα και αν δεν τα έχει ξαναδοκιμάσει κανείς, καταλαβαίνει τη διαφορά, το άρωμά τους και τη γεύση τους.
Κόβεις τη ντομάτα και μυρίζει, το αγγούρι επίσης, το φασολάκι το ίδιο. Είναι τρυφερά και μυρίζουν», συμπληρώνει η Ιωάννα.
Τα Βιολογικά προϊόντα που παράγουν, μαρούλι, κρεμμύδι, παντζάρι, πράσο κ.λπ., το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι ντομάτες, αγγουριές, πιπεριές, φασολάκια, τα διοχετεύουν στην τοπική αγορά.
Δραστήριοι όπως είναι, η Ιωάννα και ο Ντίνος, δοκιμάζουν συνέχεια και καινούργια πράγματα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ενασχόλησή τους και η επαφή τους με τη γη τους έχει κάνει πιο σοφούς και πιο ευτυχισμένους.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site