Καλοκαιρινές απειλές!

Καλοκαιρινές απειλές!
Το καλοκαίρι ομολογουμένως είναι απόλαυση να είσαι στην παραλία ή το βουνό.
Όπου όμως και αν προτιμάμε να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, δυστυχώς το δέρμα μας και το σώμα μας είναι εκτεθειμένο σε διάφορες «απειλές».
Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι και συμβουλές για να προστατεύσουμε την υγεία μας συνολικά.

Τα κουνούπια: δεν είναι απλά ενοχλητικά. Το τσίμπημα τους προκαλεί φαγούρα ή και δερματική λοίμωξη. Είναι φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου, του δάγγειου πυρετού και άλλων σοβαρών ασθενειών.
Για να προστατευθείτε από τα κουνούπια, χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά όταν βρίσκεται σε ανοικτούς χώρους, φορέστε ρούχα που καλύπτουν το σώμα και μην αφήνετε νερά να λιμνάζουν στις βεράντες και την αυλή σας. Μια οικολογική λύση είναι να κάψουμε λίγο καφέ, που την μυρωδιά του δεν προτιμούν τα κουνούπια.

Οι τσούχτρες (μέδουσες): περιέχουν δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσει επώδυνα και μερικές φορές απειλητικά για την ζωή τσιμπήματα.
Ο πόνος που προκαλεί το τσίμπημα είναι έντονος, στο σημείο εκδηλώνεται φαγούρα και οίδημα ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις ακολουθεί εμετός και μυϊκοί σπασμοί.
Ένα σπιτικό αντίδοτο είναι να βάλουμε ξύδι στο σημείο του τσιμπήματος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.

Το τσίμπημα της μέλισσας: οι αντιδράσεις είναι συνήθως ήπιες, προκαλώντας μικρό οίδημα, πόνο και κνησμό. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι εκδηλώνουν οίδημα στη στοματική κοιλότητα και το λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή. Αν υποστείτε αναφυλαξία, ξαπλώστε και αφαιρέστε το κεντρί. Ίσως χρειαστείτε ένεση επινεφρίνης και πιο εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.
Αν δεν είστε αλλεργικοί, αφαιρέστε το κεντρί, καθαρίστε το σημείο, βάλτε πάγο και πάρτε ένα αντιϊσταμινικό από του στόματος.
Η καθυστερημένη αφαίρεση του κεντριού μπορεί να αυξήσει το επίπεδο του δηλητηρίου στον οργανισμό σας.

Τσίμπημα φιδιού: Η ελληνική ύπαιθρος «φιλοξενεί» πολλά είδη φιδιών, δηλητηριώδη και μη. Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα φιδιού μπορεί να περιλαμβάνουν: σοβαρό πόνο με αίσθημα καύσου στο σημείο, οίδημα που εξαπλώνεται, αδυναμία, δύσπνοια και αλλαγές στον καρδιακό παλμό. Η σοβαρότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την ποσότητα του δηλητηρίου, το σημείο του δαγκώματος και την ηλικία και την υγεία του ατόμου. Αναζητήστε σε κάθε περίπτωση άμεσα ιατρική βοήθεια.

Εξανθήματα: Το αποτέλεσμα του ιδρώτα που δεν εκτονώνεται είναι τα εξανθήματα που μοιάζουν με μικρά κόκκινα μπιμπίκια. Εμφανίζονται συνήθως σε σημεία που καλύπτονται από τα ρούχα. Είναι συχνότερα στα παιδιά αλλά και οι ενήλικες κάνουν εξανθήματα, ειδικά σε χώρες με πολλή ζέστη και υγρασία. Τα περισσότερα περνάνε μόνα τους.
Αν θέλετε να ανακουφιστείτε πάντως, κάνετε κρύες κομπρέσες ή κρύα ντους.

Εγκαύματα από τον ήλιο: Η υπερβολική έκθεση στις ακτίνες του ήλιου έχουν ως αποτέλεσμα τα δερματικά εγκαύματα. Συνήθως είναι πιθανότερο να συμβούν αν εκτίθεστε πολύ ώρα στον ήλιο το μεσημέρι. Ανακουφίστε το πάσχον σημείο με κρύες κομπρέσες, αλόη, υδροκορτιζόνη ή ενυδατική κρέμα. Αν το έγκαυμα είναι δευτέρου βαθμού (ερυθρότητα, πρήξιμο και φουσκάλες) είναι πιο επώδυνο και χρειάζεται αρκετό χρόνο για την επούλωση. Απευθυνθείτε καλύτερα σε δερματολόγο. Για να τα αποφύγετε μπορεί πάντα να φοράτε κάποια αντηλιακή κρέμα.

Θερμοπληξία: Η έκθεση σε υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες βάζει σε σημαντική δοκιμασία το σώμα μας. Η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας σώματος προϋποθέτει την ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή και στην απώλεια θερμότητας. Η παραγωγή του ιδρώτα και η εξάτμιση είναι οι κύριοι μηχανισμοί διατήρησης θερμότητας σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Όταν οι μηχανισμοί του ανθρώπινου σώματος εξαντληθούν, υψηλός πυρετός εμφανίζεται, ο ιδρώτας εξαφανίζεται, το επίπεδο συνείδησης διαταράσσεται. Η παθολογική κατάσταση που προκύπτει ονομάζεται θερμοπληξία και είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σοβαρή νοσηρότητα ή θάνατο από εγκεφαλική, καρδιαγγειακή, ηπατική ή νεφρική βλάβη.
Κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών, αναγκαίο είναι να αποφεύγονται η έκθεση στον ήλιο, οι μετακινήσεις, η επίπονη άσκηση, το αλκοόλ, τα βαριά γεύματα. Συνιστώνται:
Επαρκής λήψη νερού, δροσερά μπάνια κατά την διάρκεια της ημέρας και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου καλό είναι να παραμένουν μόνιμα σε καλά κλιματιζόμενα δωμάτια.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site