Γονείς και διαδύκτιο...

Είναι γνωστό ότι το διαδίκτυο πλέον αποτελεί το κυριότερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και πληροφόρησης για τον άνθρωπο και το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι η η ανωνυμία.
Η ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο λειτουργεί απελευθερωτικά για πολλούς από τους χρήστες, ιδιαίτερα για αυτούς που είναι κλειστοί στην πραγματική τους ζωή. Μπορούν να αναπτύξουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν και να ανοίξουν την καρδιά τους χωρίς ταμπού και τον φόβο της υποτίμησης και του χλευασμού.
Αυτό πολλές φορές λειτουργεί απελευθερωτικά για το χρήση και να προβάλλει διαφορετικούς εαυτούς, λέγοντας τις ιδέες του, τις απόψεις του, τις σκέψεις του χωρίς να τον ενδιαφέρουν τι προτάσσει και επιβάλλει η κοινωνία.
Η altera pars της ανωνυμίας δημιουργεί πολλά και προβλήματα στα μέλη της κοινωνίας και πολλές φορές απειλεί τα μέλη μιας πολιτείας.
Συγκεκριμένα τα παιδιά και οι έφηβοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιον άγνωστο ο οποίος μπορεί να τους σχολιάσει αρνητικά, να τους βρίσει και να τους προσβάλει εκμεταλλευόμενος κάποιο ευαίσθητο σημείο τους. Συχνά παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα θυματοποίησης (cyber bullying) σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης όπου πολλοί έφηβοι χρησιμοποιούν ως μέσο επικοινωνίας με άλλα άτομα. Αδυνατούν τις περισσότερες φορές να μοιραστούν τέτοιες αρνητικές εμπειρίες με την οικογένειά τους από φόβο με αποτέλεσμα αυτό το βάρος που βιώνουν να γίνεται ανυπόφορο και να νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μια άσχημη ψυχολογική κατάσταση.
Έχει πάντως ιδιαίτερη βαρύτητα στο να μη θεωρήσουν οι γονείς το διαδίκτυο τον κακό δαίμονα των καιρών και να μην ενστερνιστούν την βολική άποψη ότι προκαλεί εθισμό. Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο επικοινωνίας, γνώσης, αλλά και ψυχαγωγίας. Είναι χρήσιμο, θετικό και βασικά, απαραίτητο. Η ατομική μας ευθύνη ως προς τη συνετή χρήση του από μας και τα παιδιά μας είναι τεράστια και σε επίπεδο πολιτικής ο έλεγχος είναι απαραίτητος.
Αυτός είναι και ο λόγος που το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων δια του Υπευθύνου Καλογερά Παύλου πραγματοποιεί με άλλους φορείς μια σειρά από παρεμβάσεις στα σχολεία του νομού. Μια από αυτές υλοποιήθηκε τον Νοέμβριο στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας, από τον Δήμο Βόνιτσας, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Αιτωλοακαρνανία, το Κέντρο Πρόληψης Κατά των Ναρκωτικών «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του νομού και τους Συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ Βόνιτσας με θέμα: «Εξαρτήσεις και Διαδίκτυο». Ομιλητές η Αθανασία Δημητρίου, Ψυχολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Θέμα Εισήγησης: «Εξαρτήσεις και Εφηβεία» και ο Παύλος Καλογεράς, MSc, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας με Θέμα Εισήγησης: «Γονείς και Διαδίκτυο».
Η ενημέρωση των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών με παρεμβάσεις, σεμινάρια και ημερίδες μπορούν να βοηθήσουν όλους και ιδιαίτερα τους εφήβους ως προς την ανακάλυψη της υγιούς και συνετής χρήσης του διαδικτύου.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site