Τηγανέλαιο…δεν το πετάμε, το μαζεύουμε

«Το τηγανέλαιο δεν το πετάμε στο νεροχύτη ούτε στα σκουπίδια!
Το μαζεύουμε και το παραδίνουμε»!
Με αυτή την προτροπή το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας, κατάφερε μέσα από μια δράση να υπάρξει και πρόσθετο οικολογικό όφελος και όχι μόνο.
Στην διάρκεια της διανομής αγροτικών προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες» και συγκεκριμένα 24 τόνων αλεύρι, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο, οι πολίτες είχαν την δυνατότητα να παραδώσουν προς ανακύκλωση τα τηγανέλαια που είχαν συγκεντρώσει.
Σαν αντισταθμιστικό, η εταιρεία ανακύκλωσης παρέδωσε είδη καθαρισμού, όπου και διανεμήθηκαν σε σχολεία της περιοχής.
Η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται κυρίως στον απλό πολίτη, στοχεύοντας στην ενεργειακή αξιοποίηση των «άχρηστων» μαγειρικών ελαίων, που ως γνωστό επιβαρύνουν το περιβάλλον, όταν ακολουθούν τη διαδικασία των αποβλήτων και δημιουργούν επίσης μεγάλα προβλήματα αποφράξεων στο αποχετευτικό δίκτυο και τους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων, στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων - ΧΥΤΑ, λόγω των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών τους, όταν καταλήγουν σε αυτούς ως υγρά απόβλητα.
Την δράση συνδιοργάνωσαν μαζί με το Εργατικό Κέντρο, η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ναυπακτίας και Δωρίδας , ο Δήμος Δωρίδας , ενώ είχε την υποστήριξη του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης ΓΕΝ.
Στην δράση συμμετείχε και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου, όπου οι μικροί μαθητές με την καθοδήγηση των δασκάλων τους συνέλεξαν και παρέδωσαν ικανοποιητική ποσότητα χρησιμοποιημένων οικιακών λαδιών για ανακύκλωση.

Ανακύκλωση, μια δεύτερη ζωή!

Οι πιο συνηθισμένες πρακτικές είναι να ρίξουμε στο νεροχύτη ή να πετάξουμε στα σκουπίδια εκείνη την ποσότητα λαδιού που παραμένει στο τηγάνι μετά από μερικές μερίδες πατάτες, ή ότι άλλο τηγανίσουμε.
Οι συνέπειες από αυτή την κίνηση είναι πολύ βλαβερές.
Τα μαγειρικά λίπη και έλαια όταν πετιούνται στην αποχέτευση την βουλώνουν, στα σκουπίδια τα κάνουν εύφλεκτα, στην θάλασσα διώχνουν το πλαγκτόν και τα ψάρια, στην ύπαιθρο μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Χαρακτηριστικά, ένα μόνο λίτρο καμένο λάδι καταστρέφει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού!
Όταν τα ταΐζουμε στα ζώα μας καταλήγουν τελικά στο πιάτο μας, όταν τα τρώμε βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας κι όταν τα κάνουμε σαπούνι βλάπτουν το δέρμα μας.
Μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα χρησιμοποιημένα λάδια δίνοντας τους μια δεύτερη ζωή.
Έτσι αποφεύγουμε όλες τις παραπάνω βλαβερές συνέπειες, προστατεύουμε το περιβάλλον, χρησιμοποιούμε λιγότερο πετρέλαιο, αφού τα χρησιμοποιημένα λάδια γίνονται Βιοντίζελ και το βασικότερο δεν τα ξαναβρίσκουμε στο πιάτο μας ή στα καλλυντικά μας, δεν επιβαρύνουμε τον πλανήτη με φάρμακα και ρύπους και δεν αποψιλώνουμε τα τροπικά δάση.
Όλα αυτά χωρίς κανέναν ιδιαίτερο κόπο.
Περισσότερες Πληροφορίες στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης ΓΕΝ τηλ. 26343 60131


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site