4η Διεθνής συνάντηση 4SEE

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος πραγματοποιήθηκε η 4η διεθνής συνάντηση για την κοινωνική οικονομία και τον εθελοντισμό στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του αντιστοίχου Ευρωπαϊκού προγράμματος 4SEE με τη συμμετοχή εκπροσώπων περιφερειακών οργανισμών και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, από τέσσερις Ευρωπαϊκές και μη χώρες (Ιταλία, Ιρλανδία, Πολωνία, Αλβανία). Από την Ελλάδα συμμετέχει η ERFC– European Regional Framework for Co-operation.
Η επίσκεψη αυτή των Ευρωπαίων εταίρων, πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως και τις 26 Οκτωβρίου, με σκοπό να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις κοινωνικές πολιτικές των Δήμων αλλά και των εθελοντικών οργανώσεων.
Στόχευση επίσης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, ιδεών και καλών πρακτικών μέσα από χρήσιμες παρουσιάσεις και συζητήσεις, δημιουργώντας συνθήκες αλληλεγγύης και καλής συνεργασίας.
Απώτερος στόχος η ενεργοποίηση περισσότερων εθελοντών από τις περιοχές μας και περισσότερων με κάθε τρόπο υποστηρικτών τώρα που η Ελληνική Κοινωνία το έχει ανάγκη.
Η προβολή του έργου των εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών - Κερδοσκοπικών Οργανώσεων που δρουν στα όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και η Διεθνής τους δικτύωση ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εν λόγω δράσης.
Κατά την παραμονή τους οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, επισκεπτόμενοι επιλεγμένα σημεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος αλλά και χώρους στους οποίους απασχολούνται σε εθελοντική βάση οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.
Το πρόγραμμα της πενθήμερης επίσκεψής των Ευρωπαίων εταίρων περιλάμβανε τέσσερις θεματικούς κύκλους παρουσιάσεων και συζητήσεων, που αφορούσαν:
Τον Καθοριστικό ρόλο του εθελοντισμού. Την Κοινωνική Οικονομία σαν παράγοντα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Την Κοινωνική αξία της Κοινωνικής Οικονομίας και Την Οικονομική αξία της Κοινωνικής οικονομίας.
Οι παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν στους δήμους: Αιγιάλειας, Πατρών και Ναυπακτίας και σε αντίστοιχες ημερίδες.
Στην Ημερίδα της Ναυπάκτου, που πραγματοποιήθηκε στο Ξενία Ναυπάκτου στις 25 Οκτωβρίου, ομιλητές ήσαν οι: Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Βαμβίνης ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Αθανάσιος Ρίσβας, από τον σύλλογο ΑΜΕΑ «Η ΑΛΚΥΟΝΗ», η Jeta Xhabija – Υπεύθυνη Κοινωνικού Γραφείου Δήμου Shkodra, η Βιολέττα Πλέσσα, Πρόεδρος παραρτήματος «ΦΛΟΓΑ» Ναυπακτίας, ο Τάσος Ξύδης, υπεύθυνος της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «Πράσινο + Μπλε», η Κατερίνα Παπαδοπούλου, πρόεδρος ACHDAC Κύπρου (Οργανισμός ενηλίκων με εκ γενετής καρδιολογικά προβλήματα), η Μαρία Ξυγκα και η Ελένη Κασιώνη από την Car pool Volynteering ( δυναμική συνοδήγηση) και ο Φώτης Λουρίδας, από το «ΠΛΗΡΩΜΑ 94» , ομάδας για τη διάδοση του Πατρινού Καρναβαλιού και την ευρύτερη πολιτιστική δημιουργία, το οποίο και στο τέλος της ημερίδας υλοποίησε δράση εθελοντισμού στην πόλη της Ναυπάκτου.
Συντονιστής της ημερίδας ο Γιώργος Κακαρελίδης καθηγητής των ΤΕΙ Πατρών.
Οι ομιλητές παρουσίασαν την εθελοντική δράση των φορέων που εκπροσωπούν, δίνοντας μηνύματα προς τους παρευρισκόμενους για το τι μπορούμε να πετύχουμε ως άνθρωποι και ως τοπικές κοινωνίες όταν το θελήσουμε.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site