Έργο της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Η 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπακτίας, υλοποιεί φωτογραφική έκθεση στον χώρο του Φετιχέ τζαμί, στη Ναύπακτο, με θέμα «Το Έργο της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα. Φωτογραφικές Μαρτυρίες»
Στην έκθεση παρουσιάζονται μέσα από φωτογραφικό υλικό, το πλούσιο έργο της Υπηρεσίας από την ίδρυσή της το 2006 έως σήμερα.
Η υπηρεσία με ολιγάριθμο αλλά έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό ασχολείται με την προστασία 450 μνημείων στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα, τη στερέωση και αποκατάσταση εκκλησιαστικών και κοσμικών μνημείων, τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών, τον ευπρεπισμό και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, τη συντήρηση κινητών και ακίνητων μνημείων, τη μελέτη και την επιστημονική τους δημοσίευση.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στο πλαίσιο των εορτασμών της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, ενώ παρατείνεται η λειτουργία της και κατά τους χειμερινούς μήνες Νοέμβριο έως και Φεβρουάριο. Θα είναι ανοιχτή καθημερινά από 8.30 έως 14.30 πλην Σαββάτου και Κυριακής. Υλοποιούνται θεματικές ξεναγήσεις για ομάδες κοινού κατόπιν συνεννόησης, ενώ οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων έγινε σύντομη παρουσίαση του Έργου της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, από την προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αρχαιολόγο Αναστασία Κουμούση , ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Μητροπολίτης Ι.Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές , ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Σταυρόπουλος κ.α.
Η 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει έδρα τη Ναύπακτο και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
Η αρμοδιότητα της Εφορείας ανάγεται σε όλα τα θέματα σχετικά με την διατήρηση, προστασία και φύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη συντήρηση, τη φύλαξη, την προστασία, την ανάδειξη αρχαιοτήτων και νεώτερων θρησκευτικών μνημείων, και την έκθεσή τους στα Μουσεία.
Το προσωπικό της μετέχει στο έργο αυτό, καθώς και στη διεξαγωγή συστηματικών και σωστικών ανασκαφών ή άλλων αρχαιολογικών έργων και ερευνών, στη μελέτη και διοργάνωση των μονίμων και περιοδικών εκθέσεων, στη διαμόρφωση ανάπτυξης και λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, στην οργάνωση, προβολή και λειτουργία των μουσείων.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site