Τροφές πλούσιες σε νερό

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όλοι νιώθουμε πιο έντονο το αίσθημα λήψης νερού, που εκδηλώνεται με τη δίψα, λόγω αυξημένης απώλειάς του από τον οργανισμό (έντονη μυϊκή εργασία, έντονη εφίδρωση, αναπνευστική, γαστρεντερική, νεφρική απώλεια). Η ημερήσια πρόσληψη νερού πρέπει να είναι σε ισορροπία με τις απώλειες έτσι ώστε να διατηρείται η συνολική ποσότητά του στο σώμα. Μεταβολές του ποσοστού νερού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, από αφυδάτωση μέχρι παραισθήσεις, θερμοπληξία και μεγάλες απώλειες νερού μπορούν να επιφέρουν το θάνατο .
Η αφυδάτωση είναι πιο συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω μεγάλης απώλειας υγρών γι’ αυτό φροντίζουμε να κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο πίνοντας νερό. Νερό όμως περιέχουν και οι τροφές με ποικίλη περιεκτικότητα. Έτσι μπορούμε να τον ενισχύσουμε καταναλώνοντας τρόφιμα που το έχουν ως κύριο συστατικό τους όπως είναι οι φυσικοί χυμοί, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι ιδανική δροσερή επιλογή για σνακ στην παραλία για μικρούς και μεγάλους. Επίσης το γάλα και το γιαούρτι είναι τροφές με υψηλό ποσοστό νερού και υψηλής διατροφικής αξίας, συνδυάζονται ευχάριστα με φρούτα.
Τροφές με υψηλό ποσοστό νερού για την καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού τους καλοκαιρινούς μήνες είναι :

Αγγούρι 95%
Ντομάτα 93,5%
Καρπούζι 92,6%
Μελιτζάνες, πιπεριές 92%
Μανιτάρια 91,4%
Πεπόνι 90,5%
Κολοκυθάκια, φράουλες 90%
Φασολάκια, μπάμιες, ροδάκινα 89%
Γιαούρτι ημιάπαχο 89%
Γάλα ημιάπαχο 87%
Βερίκοκα 85%
Να θυμάστε ότι το νερό είναι ο πιο απλός τρόπος για να είμαστε ενυδατωμένοι τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού αλλά ακόμα και αν δεν είστε από εκείνους που πίνουν αρκετό μην ξεχνάτε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αυτό για την καλύτερη ενυδάτωσή σας.
Πηγή: diatrofi.gr


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site