Συνέντευξη Μάνος Πυροβολάκης

Ο Μάνος Πυροβολάκης έρχεται σε επαφή με την κρητική λύρα σε ηλικία μόλις 13 ετών, με δάσκαλο τον Γεώργιο Βυζιριανάκη. Τα ακούσματα του ποικίλλουν. Προέρχονται από ανθρώπους που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κρητικής μουσικής.
Σε ηλικία 18 χρονών, παράλληλα με την ενασχόληση του με τη λύρα, αρχίζει και τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Τμήμα Ναυπηγών Μηχ/γων Μηχ/ων) και κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις, συμμετέχοντας στα παραδοσιακά μουσικά προγράμματα της ΕΤ 2. Παρακολουθεί μαθήματα σύγχρονης αρμονίας με το Μιχάλη Ροζάκη και κλασική με τον Σπύρο Κλάψη στο Εθνικό Ωδείο, καθώς και Jazz αρμονίας στο Ωδείο Φίλιππου Νάκα.
Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Ωδείου στο τμήμα σύγχρονου τραγουδιού.
Από τότε έως σήμερα συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως οι Βαγγέλης Παπαθανασίου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Αναστασία Μουτσάτσου, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Στρίγκας, Γιώργος Νταλάρας, Αντώνης Ρέμος, Ανδριάνα Μπάμπαλη και πολλοί άλλοι, αποτελώντας μια ξεχωριστή περίπτωση νέου καλλιτέχνη, που συνδυάζει έντονα το παραδοσιακό με το σύγχρονο, σε ένα νέο είδος μουσικής, που ο ίδιος έχει ονομάσει «ποπ- ροκ - έθνικ» και που είναι ένα πάντρεμα της κρητικής μουσικής με πιο σύγχρονους ήχους.

1. Oι Έλληνες έχουν ευαισθητοποιηθεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή ή υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος μέχρι να αλλάξουμε ως λαός νοοτροπία;

Πιστεύω ότι ως λαός, έχουμε πράγματι ακόμα δρόμο μπροστά μας. Όχι γιατί δεν είμαστε ευαίσθητοι σε σχέση με κάποιους άλλους λαούς, αλλά γιατί δεν είμαστε ενημερωμένοι όπως πρέπει, ώστε να κατανοήσουμε και να αντιληφθούμε με σαφήνεια τι συμβαίνει. Όταν συμβεί αυτό, είμαι βέβαιος ότι ως λαός θα αντιδράσουμε.

2.Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και σε εξοργίζει στην πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων σε ότι αφορά το περιβάλλον.

Με ενοχλεί η ανευθυνότητα που οι κυβερνόντες αντιμετωπίζουν θέματα όπως το περιβάλλον και δεν φροντίζουν να ενημερώσουν τον κόσμο σωστά και συστηματικά. Εμείς όλοι δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν κάποια πράγματα που αφορούν και ζημιώνουν το περιβάλλον. Επί παραδείγματι, δεν ενημέρωσε κανείς όπως θα έπρεπε τους αγρότες για τα φυτοφάρμακα και τη ζημιά που κάνουν. Φρόντισαν όμως να τους ενημερώσουν για το πόσο πιο εύκολα με αυτά θα αυξήσουν την παραγωγή τους και πόσο θα κοπιάσουν λιγότερο.

3.Το περιβάλλον είναι σαφώς θέμα πολιτισμού και παιδείας.
Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας βοηθά τους νέους στο να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση ;

Στη δικιά μου γενιά δεν είχαμε ενημέρωση. Ίσως γιατί δε χρειαζόταν. Σήμερα πιστεύω ότι οι νέοι είναι πιο ενημερωμένοι και πιο ευαισθητοποιημένοι με αυτά τα θέματα, αν και δε νομίζω ότι το εκπαιδευτικό σύστημα έχει ως προτεραιότητά του την ενημέρωση για θέματα περιβάλλοντος.

4.Πιστεύεις ότι οι νέοι σήμερα έχουν κατανοήσει την σοβαρότητα του περιβαλλοντικού προβλήματος και τι θα τους πρότεινες να κάνουν ;

Νομίζω πως το έχουν κατανοήσει περισσότερο από τις παλαιότερες γενιές. Δεν βλέπω επί παραδείγματι στις μέρες μας να πετάνε από το παράθυρο του αυτοκινήτου πλαστικά κύπελλα, όπως γινόταν παλιότερα χωρίς καμία ενοχή.

5.Ο καλλιτεχνικός κόσμος πιστεύεις ότι είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος περιβαλλοντικά; τι κάνει ; ή τι θα έπρεπε να κάνει για να βοηθήσει με την σειρά του στην ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι σε γενικές γραμμές ευαισθητοποιημένος. Βέβαια από μόνος του δεν ξέρω αν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία. Χρειάζεται κάποιος φορέας να μπει μπροστά και οι καλλιτέχνες πιστεύω ότι θα δώσουν δυναμικό παρόν.

6.Πόσο πιστεύεις ότι είσαι κι εσύ μέρος του περιβαλλοντικού προβλήματος και τι κάνεις για να διορθώσεις την συμπεριφορά σου.

Φυσικά είμαι. Ωστόσο αυτό που κάνω καθημερινά είναι να φροντίζω για απλά αυτονόητα πράγματα, όπως να ανακυκλώνω, να μη σπαταλώ ενέργεια και νερό όταν δεν τα χρειάζομαι, να μη πετώ σκουπίδια και γενικά να σέβομαι το χώρο που ζω.

7.Πιστεύεις ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος και πως ;

Μπορεί να επηρεάσει, από την άποψη του ότι έχουμε τόσα πολλά και σοβαρά να σκεφτούμε καθημερινά , που η προστασία του περιβάλλοντος να αποτελεί δευτερεύον ζήτημα. Ωστόσο η οικονομική κρίση μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε, να επανεξετάσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε αρκετά πράγματα.

8.Πιστεύεις ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά
στην προστασία του περιβάλλοντος ; Αξίζει να προσπαθήσουν ;

Ναι, σίγουρα αξίζει να προσπαθήσουν και να βοηθήσουν ουσιαστικά, έχοντας το πλεονέκτημα τις πιο καθημερινής και ανθρώπινης επαφής. Είναι πιο εύκολο να γεννηθούν πράγματα στις μικρότερες τοπικές κοινωνίες απ’ ότι στα μεγάλα αστικά, απρόσωπα κέντρα.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site