Συνέντευξη Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.Το 1995 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πάνω από 50 βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα, Κίνα. Αρκετά από αυτά έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους. Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με άρθρα του σε περιοδικά. Από το 2008 είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Απαντά στις ερωτήσεις του περιοδικού μας σε μια συνέντευξη με αφορμή τη πρόσφατη επίσκεψή του στη Ναύπακτο, για να παρευρεθεί στη σειρά θεατρικών παραστάσεων ΟΙΚΟ θέατρο 2012, όπου και παρουσιάστηκε το παραμύθι του « Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί».


1.Oι Έλληνες έχουν ευαισθητοποιηθεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή ή υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος μέχρι να αλλάξουμε ως λαός νοοτροπία;

Δεν πιστεύω ότι οι νοοτροπίες αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, Ελπίζω απλά στις επόμενες γενιές. Τα παιδιά του σήμερα – οι αυριανοί πολίτες, έχω την ελπίδα, θα βρουν τρόπους να επαναφέρουν την ισορροπία σε ότι εμείς χαλάσαμε. Γι αυτό και γράφω γι αυτά. Γι αυτό και απευθύνομαι μόνο σε αυτά. Είναι η ελπίδα μου.

2.Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και σε εξοργίζει στη συμπεριφορά των ανθρώπων σε ότι αφορά το περιβάλλον.

Στα βιβλία που γράφω για παιδιά με θέμα τη σχέση του ανθρώπου με το Περιβάλλον, συμπυκνώνω τα νοήματα στα τραγούδια. Σε ένα λοιπόν τραγουδούν τα παιδιά απευθυνόμενα στους μεγάλους : «Αφού δε θέλεις το κακό μας / τον πλανήτη μην γερνάς / το μέλλον το δικό μας γιατί μας το χαλάς;». Να λοιπόν τι με εξοργίζει περισσότερο. Δίνουμε για τα παιδιά μας τα πάντα για να τα έχουν όλα και την ίδια στιγμή τους στερούμε το πολυτιμότερο, το περιβάλλον.

3. Το περιβάλλον είναι σαφώς θέμα πολιτισμού και παιδείας.
Το εκπαιδευτικό σύστημα της χωράς μας βοηθά τους νέους στο να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση ;

Τόσα χρόνια μετά από την ίδρυση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κι ακόμη δεν είμαι σίγουρος αν η ελληνική εκπαίδευση έχει καταφέρει στο σύνολό της να πλάσει νέους με οικολογική συνείδηση. Ίσως γιατί για άλλη μια φορά προσέγγισε το θέμα επιφανειακά και υποκριτικά. Αν εξαιρέσω κάποιους ευαισθητοποιημένους δασκάλους, πιστεύω ότι η κεντρική διοίκηση ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά.

4.Πιστεύεις ότι οι νέοι σήμερα έχουν κατανοήσει την σοβαρότητα του περιβαλλοντικού προβλήματος και τι θα τους πρότεινες να κάνουν ;

Όπως σας είπα πιστεύω στους νέους. Θα τους έλεγα να τα αλλάξουν όλα χωρίς να περιμένουν τη δική μας συγκατάθεση. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος και αυτοί οφείλουν να προλάβουν. Ας βιαστούν.

5.Ποια ανάγκη ή ερέθισμα σε ώθησε να ασχοληθείς με τη συγγραφή οικολογικών παραμυθιών ;

Όταν γεννιόταν η κόρη μου από το παράθυρο του μαιευτηρίου έβλεπα την Πεντέλη να καίγεται. Σε τι κατάσταση θα παραδώσουμε τον πλανήτη μας στις επόμενες γενιές, σκέφτηκα και δεν άργησε ένας κότσυφας πρόσφυγας από την Πεντέλη να καθίσει στο μπαλκόνι μου και να μου φέρει την Έμπνευση. Έτσι γεννήθηκαν τα ΟΙΚΟλογήματα.

6.Πόσο πιστεύεις ότι είσαι κι εσύ μέρος του περιβαλλοντικού προβλήματος και τι κάνεις για να διορθώσεις την συμπεριφορά σου.

Φυσικά είμαι κι εγώ μέρος του περιβαλλοντικού προβλήματος. Όσο ο καθένας μας. Και με αγώνα αλλάζω στάσεις μου και συμπεριφορές. Άλλωστε έχω και τα παιδιά μου που είναι άγρυπνοι φύλακες του περιβάλλοντος. Με έπεισαν να κάνουμε ανακύκλωση, να αγοράσουμε υβριδικό αυτοκίνητο, να μη σπαταλάμε ενέργεια.

7.Πιστεύεις ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος και πως ;

Δεν ξέρω – όταν όμως υπάρχει έλλειψη χρημάτων όλα επηρεάζονται αρνητικά. Πώς θα πείσεις τον άλλο να μην ψαρεύει ή κυνηγάει όταν πεινάει; Πώς θα τον πείσεις να μην κόβει δέντρα όταν κρυώνει. Ανησυχώ γιατί στον αγώνα για επιβίωση καμιά φορά γίνονται εγκλήματα.


8.Πιστεύεις ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά
στην προστασία του περιβάλλοντος ; αξίζει να προσπαθήσουν ;

Οι τοπικές κοινωνίες είναι ι το μέλλον. Αυτές ΠΡΕΠΕΙ να αγκαλιάσουν το περιβάλλον και να ασχοληθούν ειδικά με τα προβλήματά του στον τόπο τους, συμβάλλοντας έτσι στο γενικό καλό. Κάθε προσπάθεια όχι μόνο αξίζει αλλά επιβάλλεται για το καλό του πλανήτη.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site