Συνεύτευξη Μιλτιάδης Πασχαλίδης

O Μιλτιάδης Πασχαλίδης γεννήθηκε στην Καλαμάτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ηράκλειο Κρήτης μαθηματικός και διδακτορικό φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου. Πρώτη του δισκογραφική παρουσία οι " Χαΐνηδες ". Το 1995 ηχογραφεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, το "παραμύθι με λυπημένο τέλος" σε παραγωγή Μάνου Ξυδούς .
Στίχοι και μουσική υπογράφονται από τον ίδιο και τρία τραγούδια από τον Θοδωρή Παυλάκο . Εκπροσωπώντας το νεότερο έντεχνο, ποιοτικό τραγούδι συμμετέχει σε συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου , τραγουδάει με την Δήμητρα Γαλάνη, συνεργάζεται δισκογραφικά με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα , τον Βαγγέλη Γερμανό , την Καλλιόπη Βέττα , τον Θανάση Γκαϊφύλλια , την Ελένη Τσαλιγοπούλου κ.α. και έχει κάνει εμφανίσεις πλάι σε καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Θηβαίος κ.α.


1. O κόσμος σήμερα το πρόβλημα του περιβάλλοντος το βλέπει ως ένα πρόβλημα της «μόδας» ή ως ένα σημαντικό θέμα που επηρεάζει ολοένα περισσότερο καθημερινά την ζωή του;

Δυστυχώς πιστεύω ότι δεν το βλέπει ούτε καν ως θέμα μόδας. Φοβάμαι ότι ο κόσμος δεν πολύ ασχολείται και πολύ, με τα οικολογικά.

2.Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη με οικολογική συνείδηση. Που πιστεύεις ότι οφείλεται ;

Πράγματι είναι και οφείλεται στο σοβαρό έλλειμμα παιδείας αλλά και στην ελλιπή ενημέρωση γύρω απ τα οικολογικά ζητήματα.

3.Ποιος ευθύνεται κατά την γνώμη σου περισσότερο για την σημερινή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο περιβάλλον ;

Πιστεύω ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνεται η κοντόφθαλμη πολιτική που ακολουθήθηκε για πολλές δεκαετίες.

4.Ποιός ο ρόλος και η θέση που παίρνουν οι νέοι σήμερα απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα ; Αδιαφορούν, ενδιαφέρονται ; Τι θα τους συμβούλευες.

Νομίζω ότι οι νέοι σήμερα ενδιαφέρονται λιγότερο απ όσο θα περίμενε κανείς. Θα τους συμβούλευα να προσπαθήσουν να κατανοήσουν το παλαιό ρητό: αυτόν τον πλανήτη δεν τον κληρονομήσαμε απ τους γονείς μας, αλλά απ τα παιδιά μας…

5. Τι είναι αυτό που σ’ ενοχλεί και σ’ εξοργίζει στην πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων σήμερα, σε ότι αφορά το περιβάλλον.

Με εξοργίζει που η κάθε κυβέρνηση έχει εκατοντάδες σελίδες για την οικολογία στο προεκλογικό της πρόγραμμα και όταν εκλεγεί είναι οι πρώτες σελίδες που ανακυκλώνει. Επιπλέον με εξοργίζει ο κάθε ανεγκέφαλος, που πετάει το περιτύλιγμα της σοκολάτας του στο δρόμο, χωρίς να σέβεται τίποτα.

6.Μίλησέ μας για τις δικέ σου προσωπικές περιβαλλοντικές ανησυχίες και προβληματισμούς.

Ως νέος πατέρας, η κεντρική μου ανησυχία είναι αν η κόρη μου θα προλάβει να πιεί νερό απ τη βρύση, αν θα κολυμπάει σε καθαρές θάλασσες κι αν θα παίξει με χώμα που δεν θα είναι καρκινογόνο.

7.Πιστεύεις ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος και πως ;

Η οικονομική κρίση είναι άλλοθι για όλες τις βολικές περικοπές. Όταν αφήνουν τους συνταξιούχους χωρίς σύνταξη, το τελευταίο που θα απασχολήσει την κοινή γνώμη είναι οι περικοπές για την χάραξη οικολογικής στρατηγικής.

8.Πιστεύεις ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά ; αξίζει να προσπαθούν ; η είναι προσπάθεια χωρίς αποτέλεσμα;

Πιστεύω πως η κεντρική εξουσία έχει αποτύχει παταγωδώς και μόνο οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να σώσουν ότι ακόμα σώζεται. Ωστόσο δεν είμαι και ιδιαίτερα αισιόδοξος…


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site