Συνέντευξη Σταμάτη Κραουνάκη

«Κάτι έχει αρχίσει να γίνεται και στη χώρα μας. Αργήσαμε, αλλά είμαστε ικανοί και για το θαύμα»

Έχει χαρακτηριστεί το σημαντικότερο ταλέντο συνθέτη στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια και έχει σημαδέψει με τα τραγούδια του τις γενιές του 80 και 90. Ο ίδιος σήμερα ζει στην Αθήνα, χαίρεται με την τέχνη του και τους φίλους του και αναφέρει ως βιογραφικό του τα εξής: «Γεννήθηκα το 1955. Σπούδασα μουσική με την κυρία Κλέλια Τερζάκη και πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο. Έχω γράψει 40 CDs και μουσική σε 50 έργα για το θέατρο.» Στη Πάντειο γνωρίζεται με τη Λίνα Νικολακοπούλου με την οποία είναι συνδεδεμένο πάνω από το 80% του συνολικού του έργου. Μαζί, στα είκοσι και πλέον χρόνια της καριέρας τους έχουν δώσει μάχη σώμα με σώμα για την αναβάθμιση της τέχνης του τραγουδιού, την ποιότητα των παραστάσεων, την εισαγωγή νέου ήθους και νέων απαιτήσεων στις ερμηνείες και είναι από τους ελάχιστους Έλληνες καλλιτέχνες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί ποτέ από το δημόσιο. Ο Σταμάτης Κραουνάκης έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες λαϊκές φωνές και με σημαντικούς ερμηνευτές του θεάτρου. Έχει επίσης αναδείξει τις καλύτερες καινούργιες αντρικές λαϊκές φωνές (Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Στέλιος Διονυσίου).Με ιδιαίτερα εύστοχο, σύντομο αλλά και καυστικό τρόπο, απαντά στις ερωτήσεις του περιοδικού μας γύρω από το περιβάλλον.

1.Πιστεύεις ότι ο κόσμος έχει πλέον αφυπνιστεί για το θέμα των κλιματικών αλλαγών ή απλά ανησυχεί και παραμένει παρατηρητής της καταστροφής;

Στην Ελλάδα αργούμε πάντα, μας ησυχάζει το τοπίο. Όμως τώρα χτυπάει ΣΟΣ σε όλα τα επίπεδα. Το κάθε νοικοκυριό πρέπει να κάνει το κουμάντο του.

2.Πόσο ευαισθητοποιημένοι πιστεύεις ότι είναι οι Έλληνες σήμερα στο θέμα των κλιματικών αλλαγών;

Κάτι έχει αρχίσει να γίνεται. Αργήσαμε, αλλά είμαστε ικανοί και για το θαύμα.

3.Το περιβαλλοντικό κίνημα της εποχής μας είναι ιδεολογία της μόδας ή πραγματικότητα;

Είναι ΑΝΑΓΚΗ!

4.Η οικονομική κρίση θα επηρεάσει τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος και πως ;

Είναι μέρος της οικονομίας ο σεβασμός στον πλανήτη. Πρέπει άμεσα να γίνουμε οι γιατροί μας – γιατροί του. Δεν είναι τίποτα δύσκολο. Απλά μερικά πράγματα οφείλουμε να μπουν στην καθημερινή μας συνήθεια.

5.Το εκπαιδευτικό μας σύστημα βοηθά τους νέους να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση ;

Δεν υπάρχει εκπαιδευτικό σύστημα. Τα σπίτια και οι οικογένειες πρέπει να μπουν μπροστά. Οι μάνες , οι νοικοκυρές πρώτα απ’ όλα.
Η έσω - νομοθεσία και όπως πάντα κάποιοι φωτισμένοι δάσκαλοι.

6.Τι συστήνεις στους νέους, οι οποίοι εκτός των άλλων προβλημάτων που αφορούν το μέλλον τους, καλούνται να προβληματιστούν για την ποιότητα ζωής τους αύριο, σε ένα πλανήτη που καταστρέφεται .

Να ασκηθούν στον κλεφτοπόλεμο !!!

7.Ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος όσο θα έπρεπε ;
Τι κάνει ή τι δεν κάνει για να βοηθήσει στα περιβαλλοντικά ζητήματα ;

Μη περιμένετε και πολλά. Και ο καλλιτεχνικός κόσμος εν μέσω κρίσης είναι αγχωμένος πολύ για οικονομικά θέματα. Πάντως προσπαθεί.

8.Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί και σας εξοργίζει στην πολιτική των κυβερνήσεων , αλλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων σήμερα σε ότι αφορά το περιβάλλον.

Η διαφθορά. Συμπεριφέρονται όλοι σαν να μην υπάρχει αύριο.


9.Τι πιστεύετε ότι μπορούν να προσφέρουν οι μικρές τοπικές κοινωνίες στο παγκόσμιο πρόβλημα του περιβάλλοντος ; Αξίζει να προσπαθούν ;

Το αυτονόητο. Όπως να πετάμε τα σκουπίδια μας χωριστά. Να αερίζουμε τα σπίτια μας, να πάρουμε κάδους κομποστοποίησης. Είναι πάμφθηνοι και κάνουν πολύ καλή κοπριά για τα φυτά μας. Όλη αυτή η ιστορία έχει αγάπη για τη ζωή μας. Είναι αυτοσεβασμός και είναι απλά, θέμα συνήθειας.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site