Συνέντευξη Ελένη Τσαλιγοπούλου

«Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο ακόμα,
για να αντιμετωπίσουμε το θέμα με το περιβάλλον σοβαρά
και με διαφορετικό τρόπο»

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου , μια από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάουσα Ημαθίας . Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με το τραγούδι μαζί με τον αδελφό της, ο οποίος είναι επίσης μουσικός. Το 1985 παρακολουθεί μαθήματα κλασικού τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη. Τον ίδιο χειμώνα τραγουδάει επαγγελματικά για πρώτη φορά στην "Όμορφη Νύχτα", όπου έρχεται σε επαφή με το Γιώργο Ζήκα, τραγούδια του οποίου θα ερμηνεύσει στον πρώτο της προσωπικό δίσκο.Το 1987 την καλεί ο Μάνος Χατζιδάκις να εμφανιστεί στο «Σείριο» ως ερμηνεύτρια του Σταμάτη Σπανουδάκη, ενώ το καλοκαίρι του ίδιου έτους εμφανίζεται μαζί με το Γιώργο Νταλάρα σε μεγάλη περιοδεία του σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Έτσι κάπως ξεκίνησαν όλα και μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές της χώρας μας. Απαντά στις ερωτήσεις του περιοδικού μας δίνοντας τη δική της καθαρή άποψη για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.


1. Τα πρόβλημα του περιβάλλοντος ο κόσμος σήμερα το βλέπει ως ένα πρόβλημα της «μόδας» ή ως ένα σημαντικό θέμα που επηρεάζει ολοένα περισσότερο καθημερινά την ζωή του.

Θεωρώ ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ακόμα πόσο σοβαρό είναι αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι υπάρχουν τρείς κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που το θεωρούν όπως είπατε «μόδα» και οι οποίοι δεν κάνουν απολύτως τίποτα παρά μόνο σχολιάζουν. Υπάρχουν αυτοί που έχουν καταλάβει και προσπαθούν να ενημερώσουν και τους υπόλοιπους. Τέλος υπάρχουν και αυτοί, που είναι και οι περισσότεροι, οι οποίοι έχουν ακούσει αλλά δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος και συμπεριφέρονται σα να μη τους αφορά. Στην Ελλάδα ειδικά, χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο ακόμα για να αντιμετωπίσουμε το θέμα με το περιβάλλον σοβαρά και με διαφορετικό τρόπο.

2.Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη με οικολογική συνείδηση. Που πιστεύετε ότι οφείλεται ;

Θεωρώ ότι οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων και την έλλειψη σωστής πληροφόρησης. Επίσης η υπερπληροφόρηση που δεχόμαστε, μας έχει φτάσει στο σημείο να ακούμε εκείνη τη στιγμή και την άλλη να ξεχνάμε. Δυστυχώς δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως λαός σωστά με τη πληροφορία και να καταλάβουμε τη σοβαρότητα ενός θέματος. Και αυτό γιατί ακούμε κάθε μέρα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τόσες αναλήθειες, που είναι σα να μη πιστεύουμε τίποτα τελικά. Είναι μια κακή νοοτροπία που έχουμε, κάτι σαν “εμείς θα γλυτώσουμε”.

3. Ποιος ευθύνεται κατά την γνώμη σας περισσότερο για την σημερινή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο περιβάλλον ;

Έχουμε ευθύνη όλοι μας, γιατί πιστεύω ότι όλα αυτά που συζητάμε σήμερα θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει όχι τώρα, ούτε πριν από 10 χρόνια, αλλά πριν από 100 χρόνια. Δυστυχώς θέλουμε πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξουμε. Αυτό συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι θέλουν χρόνο για οποιαδήποτε αλλαγή και αποκατάσταση της ισορροπίας που δημιουργείται από την αλλαγή αυτή. Σε πολλά πράγματα, όπως η τεχνολογία για παράδειγμα, τρέχουμε πολύ γρήγορα και με πολύ άγχος. Σε πράγματα όπως το περιβάλλον δεν έχουμε αυτές τις ταχύτητες, γιατί ίσως το θεωρούμε δεδομένο. Η ευθύνη των κυβερνόντων ανά τον κόσμο είναι μεγάλη, αλλά εξίσου και η δική μας γιατί δεν αντιδρούμε. Μπορεί να μη βλέπω πια τόσους ανθρώπους να πετάνε μπουκάλια και τσιγάρα από το παράθυρο του αυτοκινήτου και να εκνευρίζομαι, όπως γινόταν τη προηγούμενη δεκαετία, αλλά βλέπω ανθρώπους να μη κάνουν ανακύκλωση, να καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια και νερό.

4.Μιλήστε μας για τις δικές σας προσωπικές περιβαλλοντικές ανησυχίες και προβληματισμούς.

Προσέχω ώστε να μη σπαταλώ άσκοπα νερό και ηλεκτρική ενέργεια. Κάνω ανακύκλωση και γενικά είμαι πιο προσεκτική και σε ετοιμότητα για κάθε τι που μπορεί να κάνει κακό στο περιβάλλον και στο χώρο που ζω. Βασικά πράγματα δηλαδή, που ο κάθε άνθρωπος θα μπορούσε να κάνει στην καθημερινότητά του.


5.Η οικονομική κρίση θα επηρεάσει τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος και πως ;

Νομίζω ότι αυτή η κρίση θα βάλει πολλά πράγματα στη σωστή τους βάση, μαζί και το περιβαλλοντικό.
Θεωρώ δηλαδή ότι πάρα πολλά πράγματα θα βρουν το δρόμο τους. Με κόπο βέβαια, με πολλά χαστούκια , αλλά νομίζω ότι θα μπουν πολλά πράγματα σε μία τάξη. Συνεπώς και το περιβαλλοντικό ζήτημα θα γίνει μια πιο σοβαρή υπόθεση για τον καθένα.


6.Ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος όσο θα έπρεπε ;
Τι κάνει ή τι δεν κάνει για να βοηθήσει στα περιβαλλοντικά ζητήματα ;

Γίνεται μια προσπάθεια από πολλούς καλλιτέχνες και βοηθούν με τον τρόπο τους. Γράφτηκαν τραγούδια, συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε συναυλίες και άλλα τέτοια. Από την άλλη πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξουμε από ανάγκη νοοτροπία, που νομίζω ότι από μόνο του ένα τραγούδι ή μια συναυλία δεν μπορούν να προσφέρουν περισσότερα. Ξέρετε, είναι ένας φαύλος κύκλος όλα αυτά.


7.Τι πιστεύετε ότι μπορούν να προσφέρουν οι μικρές τοπικές κοινωνίες στο παγκόσμιο πρόβλημα του περιβάλλοντος ; Αξίζει να προσπαθούν ;

Οποιαδήποτε μικρή κοινωνία αποτελεί ένα ισχυρό πυρήνα. Από εκεί ξεκινούν όλα. Και βέβαια αξίζει να προσπαθήσει και μάλιστα θα έλεγα ότι επιβάλλεται να προσπαθεί.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site