Συνέντευξη Αδελφοί Κατσιμίχα

“Οι νέοι οφείλουν να αντιδράσουν δυναμικά
και να διεκδικήσουν το δικαίωμα
για ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον”

Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, γνωστοί και ως αδελφοί Κατσιμίχα ή Κατσιμιχαίοι είναι Έλληνες τραγουδοποιοί, οι οποίοι, στο μεγαλύτερο μέρος της μουσικής τους σταδιοδρομίας, αποτέλεσαν μουσικό δίδυμο. Οι αδελφοί Κατσιμίχα εξάλλου είναι δίδυμα αδέλφια.
Γεννήθηκαν στην Αθήνα και μεγάλωσαν στον Άγιο Δημήτριο και τη Νέα Σμύρνη, ενώ έζησαν την νεότητα τους εργαζόμενοι στη Δυτική Γερμανία.
Αρχικά έγιναν γνωστοί με τη συμμετοχή τους στους «Μουσικούς Αγώνες της Κέρκυρας», που διοργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις το 1982, όπου και βραβεύτηκαν για το τραγούδι "Μια βραδιά στο λούκι". Ο πρώτος δίσκος τους με τίτλο "Ζεστά ποτά", κυκλοφόρησε το 1985 σε παραγωγή του Μανώλη Ρασούλη. Από τότε και για περίπου 20 χρόνια, κυκλοφορούσαν μαζί δίσκους, όπου έγραφαν και ερμήνευαν οι ίδιοι τα τραγούδια τους, βάζοντας την προσωπική τους ξεχωριστή σφραγίδα στην ελληνική νεώτερη δισκογραφία. Παράλληλα, εμφανίζονταν ζωντανά σε μουσικές σκηνές της Αθήνας, μόνοι τους ή σε συνεργασία με άλλους μουσικούς. Με ιδιαίτερη ευαισθησία αλλά και αγανάκτηση, απαντούν στις ερωτήσεις του περιοδικού μας σε μια μοναδική συνέντευξη για τις κλιματικές αλλαγές.

1.Oι Έλληνες έχουν ευαισθητοποιηθεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή ή υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος μέχρι να αλλάξουμε ως λαός νοοτροπία;

ΠΑΝΟΣ
Πολύ φοβάμαι φίλοι μου, ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα σα λαός, να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας.
Κι αυτό, γιατί δε βοηθά ούτε το σχολείο, ούτε το κράτος, ούτε ο κοινωνικός περίγυρος. Σκεφτόμαστε οι περισσότεροι: ‘’ αφού εγώ είμαι σχετικά οκ, δεν πετάω αλόγιστα σκουπίδια, κάνω μια στοιχειώδη ανακύκλωση, δε χρησιμοποιώ σπρέι κλπ, ας κάνουν και οι άλλοι ότι πρέπει.’’ Αυτό που πρέπει να μας γίνει συνείδηση και δεύτερη φύση, είναι ότι το περιβάλλον είναι η ανάσα μας, η ζωή μας, το μέλλον το δικό μας και των επόμενων γενεών. Άρα, μας αφορά όλους άμεσα και όχι ΄΄ξώφαλτσα΄΄ . Όπως φροντίζουμε το σώμα μας και το σπίτι μας, το ίδιο και περισσότερο πρέπει να φροντίζουμε για το περιβάλλον, το οποίο όταν νοσεί, όπως νοσεί σήμερα, νοσεί και το σώμα και η ψυχή και το μυαλό μας. Υπεύθυνοι αυτής της νοσηρότητας είμαστε εμείς κυρίως, που αφήσαμε ανεξέλεγκτες τις κυβερνήσεις να καταστρέφουν το περιβάλλον και κατ’ επέκταση και το κλίμα, στο βωμό της λεγόμενης ΄΄ανάπτυξης΄΄. Ωστόσο, οφείλω να παραδεχτώ, ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες, μικρό ποσοστό ακόμα, αρχίζουν να κατανοούν τις καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Κάποιοι επιστήμονες, η Greenpeace και ευαισθητοποιημένες οργανώσεις εδώ και χρόνια, φωνάζουν και προειδοποιούν για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων, τη μόλυνση των υδάτων και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που όλοι βιώνουμε.

2.Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και σε εξοργίζει στην πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων σε ότι αφορά το περιβάλλον.

ΧΑΡΗΣ
Όπως είπε κι ο Πάνος πριν, με εξοργίζει η λύσσα των κυβερνήσεων, όπως η ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, οι οποίες έχουν ως μόνο στόχο, εντελώς προκλητικά, τη βιομηχανική τους ανάπτυξη και το κέρδος, αυξάνοντας την κατανάλωση πόρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των πόρων και τη ρύπανση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον. Η αλόγιστη αύξηση της παραγωγικότητας, σε βάρος του περιβάλλοντος. Το κέρδος, σε βάρος της ανθρώπινης ζωής και της ζωής όλων των οργανισμών, των ζώων και των φυτών, που εξαφανίζονται σιγά - σιγά..
Το πρόσφατο παράδειγμα με το σεισμό στην Ιαπωνία (στη Φουκουσίμα), το φονικό τσουνάμι και η ραδιενέργεια που απείλησε σοβαρά τον πλανήτη, δείχνει ξεκάθαρα, ότι δεν υπάρχει βούληση των κυβερνήσεων να αλλάξουν τη στάση τους, καθώς δεν μπόρεσαν, όλοι αυτοί οι ειδήμονες, να ελέγξουν ούτε τη φύση, ούτε τα δικά τους έργα. Κι αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο, το ότι εμείς οι άνθρωποι φερόμαστε με αναίδεια και ασέβεια προς το περιβάλλον σα να είναι κτήμα μας, χωρίς να σκεφτόμαστε τα προφανή, ότι δηλαδή μας υπερβαίνει, ότι δεν έχουμε τη δύναμη να τα βάλουμε με τη φύση. Αυτό με τρελαίνει.

3.Το περιβάλλον είναι σαφώς θέμα πολιτισμού και παιδείας.
Το εκπαιδευτικό σύστημα της χωράς μας βοηθά τους νέους στο να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση ;

ΠΑΝΟΣ
Φυσικά και είναι πρωτίστως θέμα παιδείας. Χρειάζονται μέτρα σε εθνικό επίπεδο, εκπαίδευση, κατάρτιση, οικονομικά κίνητρα, ενημέρωση μεταξύ κρατών, ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία, προκειμένου, έστω και τώρα, να προλάβουμε κάποιες συνέπειες. Αυτό που κάνετε εσείς, ας πούμε, είναι πολύ σημαντικό και σοβαρό. Κινητοποιείτε τον κόσμο.
Έστω και τώρα, στο παρά πέντε, να αποκτήσουμε όλοι συνείδηση, ότι επιβάλλεται να σώσουμε το σπίτι μας πρώτα - εννοώ το περιβάλλον που ζούμε - και δευτερευόντως να τρέχουμε πίσω από την ανάπτυξη. Δεν λέμε ότι πρέπει να παραιτηθούμε από την ανάπτυξη εντελώς, αλλά πρέπει να φροντίσουν επιτέλους οι κυβερνώντες, με τη συνδρομή ανθρώπων που ασχολούνται και έχουν δώσει τη ζωή τους κυριολεκτικά στους αγώνες για το περιβάλλον, να χαράξουν σχέδια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κάθε τομέα, (στα σπίτια, στα γραφεία, στα μαγαζιά κλπ). Η εκμετάλλευση του ήλιου, του ανέμου, του νερού, της γεωθερμίας και της βιομάζας, που αποτελούν πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, μπορούν και πρέπει να γίνουν οικονομικά εκμεταλλεύσιμες ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, εφόσον είναι ανανεώσιμες και ρυπαίνουν ελάχιστα ή καθόλου.
Και ευτυχώς, στη χώρα μας, έχουμε απ’ όλα.

ΧΑΡΗΣ
Οι ανάγκες σε ενέργεια αυξάνονται συνεχώς, αφού ο πληθυσμός της γης αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς . Και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου, πολλαπλασιάζει τις δραστηριότητές του, οι οποίες απαιτούν κατανάλωση ενέργειας.
Δε μπορούμε να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε ορυκτά καύσιμα ( πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ) και πυρηνική ενέργεια .Αυτά είναι υπεύθυνα σε μεγάλο βαθμό για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, και τις αδιανόητες κλιματικές συνθήκες, που έχουν σαν αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς , ερήμωση ολόκληρων περιοχών και μετακίνηση πληθυσμών, εξαφάνιση ειδών του ζωικού βασιλείου και πολλά άλλα δεινά.

4.Πιστεύεις ότι οι νέοι σήμερα έχουν κατανοήσει την σοβαρότητα του περιβαλλοντικού προβλήματος και τι θα τους πρότεινες να κάνουν ;

ΠΑΝΟΣ
Πιστεύω, ότι οι νέοι άνθρωποι, οφείλουν κατ’ αρχάς να ενημερωθούν άμεσα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, αν συνεχίσουμε με το ίδιο μυαλό και την ίδια μονοκόμματη και στείρα τακτική. Και δεύτερον, οφείλουν να αντιδράσουν δυναμικά και να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον, όπως διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία, στην αμοιβή, στη σύνταξη. Είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβουν, ότι είμαστε στο χείλος της καταστροφής. Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή για να ευαισθητοποιηθούμε; Είναι αυτό ποιότητα ζωής; Πού είναι το υψηλό βιοτικό επίπεδο, που διακηρύττουν ότι έχουν πετύχει τα ‘’προηγμένα’’ κράτη; Το μετράνε μόνο σε υλικά αγαθά;

5.Ο καλλιτεχνικός κόσμος πιστεύεις ότι είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος περιβαλλοντικά; Τι κάνει ή τι θα έπρεπε κάνει για να βοηθήσει με την σειρά του στην ευαισθητοποίηση του κόσμου.

ΧΑΡΗΣ
Όλοι,και οι καλλιτέχνες βέβαια από μεριάς τους, με την απήχηση που έχουν στον κόσμο, είτε μέσα από την τέχνη τους είτε με την επαφή τους με τον κόσμο, νομίζω ότι πρέπει να κάνουν ότι μπορούν.
«Δεν μας ανήκει τίποτα, είναι όλα δανεικά από τα παιδιά μας», λέει ένα τραγούδι, που έγραψε ο Πάνος, το 2007.

6.Πόσο πιστεύεις ότι είσαι κι εσύ μέρος του περιβαλλοντικού προβλήματος και τι κάνεις για να διορθώσεις την συμπεριφορά σου.

ΠΑΝΟΣ
Φίλοι μου είμαστε όλοι μέρος του προβλήματος, εγώ, εσύ, ο δίπλα μας, και πρέπει ο καθένας στο σπίτι του, στη γειτονιά του, στην παρέα του, να κάνει μια προσπάθεια.
Ας πούμε, είναι ανάγκη να έχει ο καθένας από 3 αυτοκίνητα; Είναι ανάγκη να χρησιμοποιούμε ο καθένας 4 ή 5 κινητά; Δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε πιο συστηματικά; Ας αρχίσουμε από τα πιο απλά, και πάμε και στα φωτοβολταϊκά και σε άλλες λύσεις.
Να μιλάμε με φίλους , να αλληλοενημερωνόμαστε και να μην είμαστε γενικά απαθείς, σε ένα θέμα τόσο ζωτικής σημασίας.
Και πάλι βέβαια από τον κόσμο τα ζητάμε όλα αυτά, γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να ληφθούν μέτρα σοβαρά, όπως ο έλεγχος των αποβλήτων, η εκπομπές ρύπων κ.α. Όλα κάπου σκαλώνουν και δε γίνονται στο τέλος.

7.Πιστεύεις ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος και πως ;

ΧΑΡΗΣ
Η οικονομική κρίση βέβαια, είναι ένα γεγονός, που πλήττει όλους μας, και όχι μόνο την Ελλάδα.
Και βέβαια θα είμαστε δέσμιοι για τα επόμενα πολλά χρόνια. Ωστόσο, νομίζω ότι οι κυβερνήσεις βρήκαν την δικαιολογία που έψαχναν, για να χρησιμοποιήσουν πειστικούς ισχυρισμούς, ότι δεν υπάρχουν τώρα χρήματα για ενασχόληση με το περιβάλλον και τέτοια θέματα. Είναι μια κοινή πρακτική που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις – τωρινές και προηγούμενες.Όμως, προκειμένου να σώζουν κάθε φορά το τραπεζικό σύστημα, πάντα είναι σε θέση, είτε υπάρχει ή όχι κρίση, να βρίσκουν τρόπους. Για το περιβάλλον γιατί είναι τόσο δύσκολο;

8.Πιστεύεις ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά
στην προστασία του περιβάλλοντος ; Αξίζει να προσπαθήσουν ;

ΠΑΝΟΣ
Ναι, ίσως οι τοπικές κοινωνίες με τους δικούς τους πόρους, όσους τους έχουν απομείνει, να μπορούν να βοηθήσουν. Όλοι νομίζω ότι μπορούν κάτι να κάνουν και μεμονωμένα και οργανωμένα. Όλους μας χρειάζεται αυτός ο αγώνας και η προσπάθεια να σώσουμε τον πλανήτη μας.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site