Συνέντευξη Χρήστος Θηβαίος

Πρέπει να σκεπτόμαστε,
με το εμείς και όχι με το εγώ

Ο Χρήστος Θηβαίος μεγάλωσε σε περιοδεύοντες θιάσους εξαιτίας του γεγονότος ότι οι γονείς του ήταν ηθοποιοί. Σπούδασε φιλοσοφική στη Μπολόνια με καθηγητή τον Umberto Eco και δούλεψε σαν μουσικός με παραδοσιακά Ιταλικά σχήματα και παραδοσιακά σχήματα Εβραϊκής μουσικής. Έγινε γνωστός με το συγκρότημα Συνήθεις Ύποπτοι, το οποίο δημιούργησε το 1994 με τον Αλέκο Βασιλάτο και τον Τάσο Λώλη. Οι Συνήθεις Ύποπτοι διαλύθηκαν το 2000 και ο Θηβαίος συνέχισε σόλο καριέρα. Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του έντεχνου Ελληνικού Τραγουδιού και άξια θεωρείται ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους αυτού του είδους. Μελαγχολικός, ρομαντικός, σκεπτόμενος επαναστάτης, με τη βραχνή ερωτική του φωνή τραγουδά τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε. Απαντά με ευαισθησία και άποψη στις ερωτήσεις του περιοδικού μας.

1.Oι Έλληνες έχουν ευαισθητοποιηθεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή ή υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος μέχρι να αλλάξουμε ως λαός νοοτροπία;

Πιστεύω ότι είμαστε κάπου στη μέση. Σίγουρα θα αρχίσει να γίνεται ένας αγώνας δρόμου για την περιβαλλοντική πληροφόρηση των πολιτών. Είναι ανάγκη. Νομίζω όμως ότι ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας, ειδικότερα στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των νέων παιδιών. Δυστυχώς είναι βαθειά ριζωμένες κάποιες συμπεριφορές μας. Θεωρώ ότι ο Έλληνας σήμερα είναι ιδιαίτερα θρασύς, τσαμπουκάς με τη κακιά έννοια και αγενής σε πολλά θέματα και αυτό βγαίνει και στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Θεωρώ ότι το μόνο πράγμα ως λαός που πιστεύουμε είναι αυτό που έχουμε γνωρίσει και ξέρουμε , έχοντας το μυαλό μας κλειστό σε κάθε τι καινούργιο ακόμα και εάν είναι ουσιαστικό για τη ζωή μας. Αυτά και άλλα πολλά, δε με κάνουν και πολύ αισιόδοξο για αλλαγές στη νοοτροπία μας και ειδικότερα για το περιβάλλον. Πρέπει επιτέλους ο άνθρωπος να ξεκινά την όποια σκέψη του, πολιτική ή οικολογική, από το εμείς και όχι από το εγώ.

2.Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και σε εξοργίζει στην πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων σε ότι αφορά το περιβάλλον.

Με εξοργίζουν οι συμπεριφορές των ανθρώπων ακόμα και στα απλά καθημερινά πράγματα, όπως παράδειγμα το ότι βρομίζουμε τα πάρκα και τις πλατείες μας. Και σε καμία περίπτωση δεν μας φταίνε οι αλλοδαποί που συνήθως τα ρίχνουμε πάνω τους, γιατί σε όλους τους λαούς της γης υπάρχουν καλοί αλλά και κακοί άνθρωποι. Εμείς φταίμε. Με εκνευρίζει ότι βαριόμαστε να πάμε δύο μέτρα πιο πέρα να ρίξουμε το κουτάκι του αναψυκτικού μας στον κάδο και το παρατάμε εκεί που καθόμαστε, λες και είναι υποχρεωμένος κάποιος άλλος να το μαζέψει για μας. Ειλικρινά θα ήθελα πολύ να υπάρχει μια πιο αυστηρή δημοτική αστυνόμευση για τέτοια θέματα και συμπεριφορές. Με εκνευρίζουν από την άλλη οι διάφοροι επίσημοι φορείς, που θέλοντας προφανώς να κρατήσουν τους ανθρώπους μέσα στο σκοτάδι και χωρίς γνώση, βγαίνουν και σου ζητούν να τους ενισχύσεις έτσι απλά για να γεμίζουν τις τσέπες τους και στην ουσία δεν κάνουν τίποτα. Πρέπει να μάθουμε να ακούμε και να μη συμπεριφερόμαστε ως χούλιγκαν, δηλαδή όταν κάποιος δε συμφωνεί μαζί μας να πρέπει να τον πατήσουμε κάτω. Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάτι καλό μέσα τους. Ας το βγάλουμε επιτέλους. Δεν είναι ντροπή.

3.Το περιβάλλον είναι σαφώς θέμα πολιτισμού και παιδείας.
Το εκπαιδευτικό σύστημα της χωράς μας βοηθά τους νέους στο να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση ;

Πιστεύω τα πιο πολλά πράγματα έχουν να κάνουν με την παιδεία, την εκπαίδευση και τη γνώση. Έχοντας και εγώ παιδιά, βλέπω ότι σιγά - σιγά η περιβαλλοντική συνείδηση μπαίνει στα σχολεία, μέσα από εκθέσεις και συζητήσεις έστω. Έχουμε ωστόσο αρκετό δρόμο μπροστά μας ώστε τα νέα παιδιά να γεννιούνται και να μεγαλώνουν με περιβαλλοντική συνείδηση, γιατί το θέμα δεν είναι μόνο αν γίνεται εκπαίδευση αλλά και τι έχεις εισπράξει και τι έχεις αφομοιώσει από τον τρόπο που σε εκπαιδεύουν. Μάλιστα ήταν για μένα μεγάλη τιμή, όταν κάποια σχολεία στην Ορεστιάδα κάνοντας κάποια εργασία τους για το νερό, μου ζήτησαν και χρησιμοποίησαν τραγούδια μου από το δίσκο μου « Πέτρινοι Κήποι » που αναφέρονται στο νερό. Αισθάνθηκα πραγματικά χαρούμενος με αυτό το γεγονός. Από την άλλη κινδυνεύουμε με όλη αυτή τη παραπαιδεία που έχει εγκατασταθεί πάνω από το κεφάλι μας, η οποία γεννά κουτοπόνηρους – είναι μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξει, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.

4.Πιστεύεις ότι οι νέοι σήμερα έχουν κατανοήσει την σοβαρότητα του περιβαλλοντικού προβλήματος και τι θα τους πρότεινες να κάνουν ;

Πιστεύω ότι εάν υπάρξει κάποια αλλαγή, αυτή για μένα θα ξεκινήσει από την περιφέρεια και όχι από τα αστικά κέντρα, γιατί οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη και άμεση σχέση με το φυσικό περιβάλλον και τις καταβολές μας. Τα νέα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από εμάς, είναι σίγουρο. Από την περιφέρεια λοιπόν και τους νέους ανθρώπους πιστεύω ότι θα ξεκινήσει κάτι καινούργιο. Στα νέα παιδιά θα τους σύστηνα απλά, να προσπαθήσουν να κάνουν το όνειρά τους, όποια και εάν είναι αυτά, πραγματικότητα.

5.Ο καλλιτεχνικός κόσμος πιστεύεις ότι είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος περιβαλλοντικά;

Σχετικά με τους καλλιτέχνες που εγώ θεωρώ συναδέλφους πιστεύω ότι ναι, είναι ευαισθητοποιημένοι. Όλοι αυτοί με τη μουσική τους, τους στίχους, τα τραγούδια τους αλλά και με τον τρόπο και τη συμπεριφορά τους δείχνουν την ευαισθησία τους. Τώρα γιατί δεν βγαίνουν δημόσια να μιλήσουν γι’ αυτά τα θέματα, είναι μια άλλη συζήτηση. Επιγραμματικά σας αναφέρω ότι δεν υπάρχουν σήμερα ανάλογες σοβαρές εκπομπές για να φιλοξενήσουν την άποψη αυτών των καλλιτεχνών δυστυχώς. Πάντως δεν χάνουν ευκαιρία όταν τους δοθεί αφορμή είτε με συναυλίες ή με συνεντεύξεις όπως η δική σας, να δηλώνουν παρόντες στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Είναι γεγονός ότι με τα ΜΜΕ των ημερών μας ‘πληγώνεται η αισθητική μας’ όπως έλεγε και ο Μάνος Χατζηδάκης. Δεν υπάρχουν μέσα και εκπομπές σήμερα, όπου μπορείς να μιλήσεις για περιβαλλοντική συνείδηση και περιβάλλον.

6.Πόσο πιστεύεις ότι είσαι κι εσύ μέρος του περιβαλλοντικού προβλήματος και τι κάνεις για να διορθώσεις την συμπεριφορά σου.

Προσπαθώ. Έχω γεμίσει τη ταράτσα μου και τα μπαλκόνια μου με δέντρα, κάνω συστηματικά ανακύκλωση, δεν σπαταλώ άνευ λόγου το νερό και φροντίζω να αγοράζω προϊόντα από μικρούς παραγωγούς όσο πιο βιολογικά γίνεται αλλά και με τον τρόπο αυτό να βοηθώ τους μικρούς παραγωγούς. Μα κυρίως μιλάω. Μιλάω γι αυτό διαρκώς.

7.Πιστεύεις ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος και πως ;

Πιστεύω ότι επηρεάζει όχι τόσο στην πράξη αλλά στη συνείδηση. Δηλαδή, τη στιγμή που έχει παρουσιαστεί και διαφημιστεί ότι το να έχεις οικολογική συνείδηση είναι κάτι το οποίο αφόρα την μεγαλοαστική τάξη ως κάτι που είναι πολυτέλεια, πολλοί είναι αυτοί που λένε «για πια οικολογία και περιβάλλον μας λες εδώ δεν έχουμε να φάμε» επί παραδείγματι και άλλα τέτοια. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα.

8.Πιστεύεις ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά
στην προστασία του περιβάλλοντος ; Αξίζει να προσπαθήσουν ;

Φυσικά και αξίζει να προσπαθούν και όπως έλεγα και πριν για την οικολογική συνείδηση της περιφέρειας, από εκεί περιμένω να ξεκινήσουν πράγματα και όχι από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Συνεχίστε τη προσπάθεια που κάνετε και σίγουρα θα βγει κάτι καλό. Καλή δύναμη.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site