Συνέντευξη Ελεονόρα Ζουγανέλη

«Οι νέοι είναι προβληματισμένοι για το μέλλον τους,αλλά και αρκετά αγχωμένοι»

Εκπρόσωπος της νέας γενιάς ερμηνευτών, η Ελεονόρα Ζουγανέλη ξεκίνησε από νωρίς την ενασχόληση της με το τραγούδι, μιας και οι γονείς της Γιάννης Ζουγανέλης και Ισιδώρα Σιδέρη είναι καταξιωμένοι στο χώρο της μουσικής και του θεάματος. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, όπως οι Γιώργος Νταλάρας , Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κ.α. Μοιράζεται μαζί μας τους προβληματισμούς και τις θέσεις της για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Πράσινο+Μπλε.

1.Πιστεύεις ότι ο κόσμος έχει πλέον αφυπνιστεί για το θέμα των κλιματικών αλλαγών ή απλά ανησυχεί και παραμένει παρατηρητής της καταστροφής;

Πιστεύω ότι δεν έχουμε καταλάβει το μέγεθος όλων αυτών που συμβαίνουν με το περιβάλλον. Συμπεριφερόμαστε λες και δε συμβαίνει τίποτα και θεωρούμε ότι δεν μας αφορά και ότι αφορά κάποιους άλλους. Ωστόσο υπάρχει ένα ποσοστό πληθυσμού, μεγαλύτερο στις μέρες μας από ότι στο παρελθόν, που θέλει να ενημερωθεί και να δει πως μπορεί να βοηθήσει με το δικό του τρόπο.

2.Πόσο ευαισθητοποιημένοι πιστεύεις ότι είναι οι Έλληνες νέοι σήμερα στο θέμα των κλιματικών αλλαγών;

Οι νέοι θα έλεγα είναι προβληματισμένοι για το μέλλον τους, αλλά και αρκετά αγχωμένοι. Με αποτέλεσμα ορισμένοι μάλιστα να έχουν αναθεωρήσει πολλά πράγματα για τη ζωή τους και να μην προχωρούν, γιατί φοβούνται και προβληματίζονται. Δεν συμφωνώ βέβαια με αυτή την στάση, αλλά υπάρχει μεγάλος προβληματισμός.

3.Το περιβαλλοντικό κίνημα της εποχής μας πιστεύεις ότι είναι ιδεολογία της μόδας ή πραγματικότητα;

Για κάποιους είναι πραγματικότητα. Δεν είναι θέμα μόδας. Απλά στην Ελλάδα, όπως πολλά πράγματα που δεν τα γνωρίζουμε, έτσι και το πρόβλημα με το περιβάλλον, μπήκε ξαφνικά και με ένταση στη ζωή μας από παντού. Λόγω αυτού μπορούμε να πούμε ότι κάποιοι το θεωρούν της μόδας.

4.Πιστεύεις ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος και πως ;

Η οικονομική κρίση μας κλείνει, μας φοβίζει και μας κάνει λίγο πιο σκληρούς, αλλά δε νομίζω ότι σχετίζεται με το περιβάλλον. Σίγουρα η οικονομική κρίση έχει βάλει στη ζωή των ανθρώπων άλλες προτεραιότητες, όπως την επιβίωση για παράδειγμα.

5.Το εκπαιδευτικό μας σύστημα βοηθά τους νέους να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση ;

Μιλώντας για τη δική μου εποχή και εάν δεν έχει αλλάξει κάτι, που μάλλον δεν έχει αλλάξει, δε νομίζω ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα ενημερώνει για την οικολογία και το περιβάλλον. Δε νομίζω ότι ασχολείται καν. Και εάν κάτι γίνεται, είναι τόσο αποσπασματικό, που σίγουρα δεν ενδιαφέρει και δεν εκπαιδεύει κανέναν.

6.Τι συστήνεις στους νέους, οι οποίοι εκτός των άλλων προβλημάτων που αφορούν το μέλλον τους, καλούνται να προβληματιστούν για την ποιότητα ζωής τους αύριο, σε ένα πλανήτη που καταστρέφεται .

Θα έλεγα απλά ότι το περιβάλλον που ζούμε είναι σημαντικός παράγοντας στη ζωή μας. Ζούμε μέσα σε αυτό. Ας κατανοήσουμε όλοι τη σημασία του και ας το σεβαστούμε. Γιατί είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι εάν όλα καταστραφούν γύρω μας, τότε δεν θα υπάρχει νόημα ακόμα και να ζούμε. Ας ξεκινήσουμε από την καθημερινότητά μας, με απλά πράγματα που αφορούν εμάς, την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Μέσα από αυτό, ας καταλάβουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε αρκετές από τις συνήθειές μας, ώστε να προστατέψουμε το περιβάλλον, το χώρο στην ουσία που εμείς οι ίδιοι ζούμε.

7.Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και σε εξοργίζει στην πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων σήμερα σε ότι αφορά το περιβάλλον.

Πιστεύω ότι οι πολιτικοί δεν είναι κάτι άλλο διαφορετικό από εμάς. Οι πολιτικοί είναι άνθρωποι όπως και εμείς. Πιστεύω ότι δεν είναι ενήμεροι τις περισσότερες φορές και αναλαμβάνουν θέματα χωρίς να γνωρίζουν. Έχουν άγνοια σε πολλά θέματα. Αυτό που με ενοχλεί όμως είναι, ότι ενώ υπάρχουν επιστήμονες, οργανώσεις και γενικά άνθρωποι με γνώση του αντικειμένου που μπορούν να βοηθήσουν, δεν τους χρησιμοποιούν. Αυτό δε που με έχει θυμώσει πάρα πολύ, και επειδή εγώ κάνω ανακύκλωση από τότε που γεννήθηκα, είναι όταν μαθαίνω ότι ενώ εμείς διαχωρίζουμε τα υλικά για ανακύκλωση, ο μηχανισμός τα πετά όλα μαζί ή σχεδόν όλα μαζί στις χωματερές. Όταν βλέπεις ότι ούτε αυτό το απλό πράγμα δεν μπορούν να κάνουν, τι κάνεις; Πως αντιδράς; Σε πιάνει απελπισία.

8.Ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος όσο θα έπρεπε ;

Τι κάνει ή τι δεν κάνει για να βοηθήσει και αυτός στις κλιματικές αλλαγές
Σαν σύνολο εγώ δεν έχω νιώσει κάτι. Ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να κάνει . Υπάρχουν σίγουρα πολλοί καλλιτέχνες ευαισθητοποιημένοι. Συνολικά, ωστόσο, δεν έχω εισπράξει κάτι που να γίνεται από τους καλλιτέχνες, ως προς το περιβάλλον

9 Τι μπορούν να προσφέρουν οι τοπικές κοινωνίες στο παγκόσμιο πρόβλημα του περιβάλλοντος ; Αξίζει να προσπαθούν;

Πιστεύω ότι όλα ξεκινούν από μικρές ομάδες ανθρώπων, μιας και είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Να ενημερωθούν και να ενημερώσουν.
Ξεκινώντας έτσι, τα πράγματα γίνονται πιο συνολικά. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πράγματι ουσιαστικό και θα έλεγα απαραίτητο, να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες και να μη χάνουν την αισιοδοξία τους και την πίστη τους, ώστε να παρασύρουν και άλλες μεγαλύτερες. Ας μην περιμένουμε τα πάντα από την πολιτεία. Ας κάνουμε ο καθένας μας αυτό που πιστεύει.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site