Συνέντευξη Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

«Είναι σημαντικό το τι κάνουμε στην καθημερινότητά μας»


Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση νέου μουσικού, που προκαλεί αίσθηση στις ζωντανές του εμφανίσεις καθώς αποτελεί μονός του μια μπάντα!
Με πολυετείς μουσικές σπουδές, τις οποίες συνεχίζει, ο Αλκιβιάδης παίζει μια πληθώρα μουσικών οργάνων (βιολί, τρομπόνι, μαντολίνο, κιθάρες κ.α.), έχει πτυχίο Αρμονίας και έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους δημιουργούς και τραγουδιστές της έντεχνης και ροκ σκηνής σε live εμφανίσεις, αλλά και ηχογραφήσεις δίσκων. Υπό τον τολμηρό τίτλο «Γαμώ την καταδίκη μου», συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως οι Σπύρος Σακκάς, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής, Ζήνας Αρβανιτίδης καθώς και με τους Βασίλη Παπακωνσιαντίνου, Χρήστο Θηβαίο, Βασίλη Καζούλη, Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Φίλιππο Πλιάτσικα, Σταμάτη Μεσημέρη και την Χορωδία Παιδικών Χωριών S.O.S. Βάρης. Ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς καλλιτεχνών, απαντά με πολύ ευαισθησία και προβληματισμό στη συνέντευξη του περιοδικού μας.

1.Το περιβαλλοντικό πρόβλημα ο κόσμος σήμερα το βλέπει ως ένα πρόβλημα της «μόδας» ή ως ένα σημαντικό θέμα που επηρεάζει όλο ένα περισσότερο την ζωή του;

Είναι αλήθεια ότι πράγματι υπάρχει αρκετή εκμετάλλευση για το περιβάλλον από διάφορους φορείς και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Βέβαια οφείλω να πω ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει πολύ περισσότερη ενημέρωση και φυσικά αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο. Προσωπικά, θεωρώ σημαντικό το τι κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή ως άνθρωποι. Επί παραδείγματι, εγώ κυκλοφορώ με μηχανή, αλλά θα προτιμούσα να κυκλοφορώ με ποδήλατο στην Αθήνα – έλα όμως που δεν έχουμε ποδηλατοδρόμους; Άσε που κινδυνεύεις να σε σκοτώσουν κάθε λεπτό. Είναι σημαντικό το τι κάνουμε στην καθημερινότητά μας σε σχέση με το περιβάλλον, αλλά είναι εξίσου σημαντικό και ο σεβασμός προς τους γύρω μας, ο οποίος δυστυχώς έχει χαθεί.

2.Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη με οικολογική συνείδηση. Που πιστεύεις ότι οφείλεται ;

Δυστυχώς είμαστε λίγο ‘παρτάκηδες’ σε σχέση με άλλους λαούς. Δεν υπάρχει συνολική αντιμετώπιση από όλους. Βλέπεις ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει το σεβασμό τους για τους γύρω τους, πόσο μάλλον για το περιβάλλον.

3.Ποιος ευθύνεται κατά την γνώμη σου περισσότερο για τη σημερινή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο περιβάλλον ;

Η ευθύνη ανήκει στο μεγαλύτερο βαθμό στην πολιτεία. Δεν καταφέρνει να διαχειριστεί σωστά τους πόρους που έχει, όποιοι είναι αυτοί, και καταλήγουμε να γίνονται κάποια έργα, τα οποία είναι τελικά για τα μάτια του κόσμου. Έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε ας τρώγονται χρήματα, αλλά τουλάχιστον ας φτιάξουμε και κάτι χρήσιμο που να λειτουργεί σωστά και να μας μείνει.

4. Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και σε εξοργίζει στην πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων σήμερα, σε ότι αφορά το περιβάλλον.

Όπως σας είπα πιστεύω ότι ξεκινά από μας τους ίδιους. Έτσι και με τους διοικούντες. Με εξοργίζει το ότι μιλάμε για σχέδια και ιδεολογίες και από πίσω κάνουμε άλλα πράγματα. Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και κατά συνέπεια μας κοροϊδεύουν και οι κυβερνόντες με τον ίδιο τρόπο. Δεν γίνεται να μιλάμε για περιβάλλον και να πετάμε τα σκουπίδια μας όπου βρούμε. Δεν γίνεται να λέμε ότι κάνουμε ανακύκλωση και να μην έχουμε την υποδομή για να ανακυκλώσουμε. Τελικά πρέπει όλοι μας να ψάχνουμε πράγματα που πραγματικά μας μιλάνε και όχι να ακούμε αυτά που θέλουν να μας δείξουν.

5.Μίλησέ μας για τις δικές σου προσωπικές περιβαλλοντικές ανησυχίες και προβληματισμούς.

Προσπαθώ να κάνω ανακύκλωση. Και λέω προσπαθώ, γιατί εκεί που μένω βάλαμε κάποιους κάδους, τους οποίους όμως δεν τους αδειάζουν τακτικά. Κάναμε φασαρία και κάπως διορθώθηκε το πρόβλημα. Δεν ξέρω όμως τι άλλο πρέπει να κάνω, γιατί δεν με έχει ενημερώσει κανείς. Βλέπω απέναντι σε ένα παρκάκι να είναι γεμάτο μπουκάλια και σκουπίδια. Βλέπω συχνά οδηγούς να πετάνε ολόκληρα μπουκάλια από το παράθυρο και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι πρέπει να κάνω. Προσωπικά με τη μηχανή μου, έχω ξανά επιστρέψει πίσω πετώντας το μπουκάλι σε οδηγό από το παράθυρο.

6.Έχεις ποτέ συμμετάσχει σε δραστηριότητες για την προστασία του περιβάλλοντος και πως ;

Έχω συμμετάσχει σε κάποιες αναδασώσεις, αλλά με προβλημάτισε το μετά. Πάμε όλοι με χαρά και αναδασώνουμε και μετά παρατάμε τα δεντράκια απότιστα και πεθαίνουν. Αυτό έλεγα και πριν λέγοντας ότι κάνουμε πολλές φορές πράγματα για τα μάτια του κόσμου. Συμμετέχω σε κάποιες παραστάσεις που έχουν γίνει και γίνονται για παιδιά, όπου έχουμε συμπεριλάβει και 2 ενότητες που αφορούν το περιβάλλον. Έχουμε βγάλει και ένα cd γι΄ αυτό.
Έχω συμμετάσχει σε αρκετές παραστάσεις και εκδηλώσεις για παιδιά όπως για το χωριό SOS, όπου τραγούδησα μαζί με τα παιδιά στο δίσκο μου και είμαι πάντα πρόθυμος να συμμετάσχω όπου με καλούν για τέτοια θέματα.

7.Πιστεύεις ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά ; ή είναι προσπάθεια χωρίς αποτέλεσμα.

Σαφώς και μπορούν να βοηθήσουν. Όλα ξεκινούν από εμάς τους ίδιους και το περιβάλλον μας και μετά γίνονται συνολικά. Ας ευαισθητοποιηθούμε μόνοι μας και μην περιμένουμε από τους άλλους να μας ευαισθητοποιήσουν.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site