< Γιορτή κάστανου > Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Δέκα χρόνια ζωής μετρά «η Γιορτή κάστανου και τσίπουρου» στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας.
Η γιορτή αυτή συνήθως πραγματοποιείται το δεύτερο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής με το στήσιμο των πάγκων, των ψησταριών για το ψήσιμο των κάστανων και των καζανιών για την απόσταξη των πατημένων σταφυλιών. Το βράδυ της ίδια ημέρας γίνεται η δοκιμή «καλής λειτουργίας» των ψησταριών και των καζανιών, ώστε την επόμενη ημέρα του Σαββάτου να είναι όλα έτοιμα.
Από τις 10 το πρωί του Σαββάτου με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής ψήνονται κάστανα, προερχόμενα από τα κατστανοδάση της Άνω Χώρας και δείχνεται στους επισκέπτες πως γινόταν τα χρόνια εκείνα η απόσταξη του τσίπουρου. Κάστανα και τσίπουρο μοιράζονται στους επισκέπτες. Το απόγευμα, περίπου 6 η ώρα, η εκδήλωση κορυφώνεται με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων και ζωντανής μουσικής με παραδοσιακά τραγούδια και σερβίρισμα ντόπιων εδεσμάτων και φαγητών (πίτες, σαρμάθες κτλ) από τις νοικοκυρές του χωριού μας. Στη συνέχεια ο χορός και το ξεφάντωμα καλά κρατεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Η Άνω Χώρα βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μέτρων και βρίσκεται 58 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο. Το χωριό περιβάλλεται ολόγυρα από ορεινούς όγκους που όλοι τους είναι αποφύσεις της οροσειράς των Βαρδουσίων που έχουν υψόμετρο 2495 μ. και είναι το νοτιότερο σημαντικό κομμάτι της Πίνδου.  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site