Συνέντευξη Κίτρινα Ποδήλατα

Οι Γιώργος και Αλέξανδρος Παντελιάς είναι οι εμπνευστές , δημιουργοί και τα μοναδικά μέλη του μουσικού συγκροτήματος ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ, που σχηματίστηκε και υπάρχει στη δισκογραφία από το Νοέμβριο του 2000.
Το 2004 στα Μουσικά Βραβεία Αρίων βραβεύτηκαν ως το καλύτερο έντεχνο συγκρότημα. Δισκογραφικά έχουν συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως Ανδρεάτος, Περίδης, Γλυκερία, Μαχαιρίτσας, Τσανακλίδου, ενώ επί σκηνής έχουν συμπράξει με τους Περίδη, Μαχαιρίτσα, Τσακνή κ.α. Ως εκπρόσωποι της νέας γενιάς καλλιτεχνών με μεράκι και έμπνευση, απαντούν με ευαισθησία και ευθύτητα στα ερωτήματα του περιοδικού μας, σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

1.Τα πρόβλημα του περιβάλλοντος ο κόσμος σήμερα το βλέπει ως ένα πρόβλημα της «μόδας» ή ως ένα σημαντικό θέμα που επηρεάζει ολοένα περισσότερο καθημερινά την ζωή του.

Ο κόσμος αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως δεν πρόκειται για κάποια μόδα όλο αυτό, μα για κάτι υπαρκτό που πια δεν αποτελεί απλά φήμη ή κινδυνολογία. Μάλιστα τα αποτελέσματα όλης αυτής της φθοράς έχει ήδη αρχίσει να τα παρακολουθεί ο άνθρωπος τριγύρω του και μερικές φορές με πολύ σκληρό τρόπο. Όσο πιο σύντομα συνειδητοποιήσει πως ακόμη και ατομικά η ευθύνη είναι στον καθένα μας ισομερής, αλλά και η δυνατότητα αντιμετώπισης ή μείωσης των φαινομένων το ίδιο ικανή και άξια, τόσο πιο καλά θα πάνε τα πράγματα. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί αυτή τη στιγμή. Η κατανόηση πως η ατομική και υπεύθυνη αντιμετώπιση εδραιώνει την ομαδική προσπάθεια, η οποία συγκροτεί τελικά ισχυρές κοινωνίες, πόλεις και κράτη που θα προστατέψουν το μέλλον και τα παιδιά μας.

2.Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη με οικολογική συνείδηση. Που πιστεύετε ότι οφείλεται ;

Η Ελλάδα πάντα ήταν πίσω σε πολλά πράγματα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Είτε λόγω καταστάσεων, είτε λόγω σύγχρονης ιστορίας, είτε επειδή ως λαός αργήσαμε να συλλάβουμε την έννοια της συλλογικής προσπάθειας για κάποια θέματα. Θέματα για τα οποία έπρεπε πάντα, ως άπιστοι Θωμάδες, να αγγίξουμε πρώτα τις πληγές των συνεπειών τους για να πειστούμε. Άλλωστε και το παράδειγμα που έχουμε από όσους κυβερνούν χρόνια τώρα τον τόπο αυτό ήταν «ο καθένας για τον εαυτό του κι ότι αρπάξει κι όπως βολευτεί». Αυτά και άλλα πολλά καθιστούν ακόμη και ικανοποιητική, μπορούμε να πούμε, την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την οικολογική συνείδηση. Η λύση θα έρθει από τη νέα γενιά, στην οποία έχουμε εμπιστοσύνη, γιατί η φιλοσοφία της είναι πιο «ανοικτή» και πιο ελπιδοφόρα από των προηγούμενων γενιών, απαλλαγμένη από σκουριασμένες αντιλήψεις και χρονοβόρα αντανακλαστικά.

3. Ποιος ευθύνεται κατά την γνώμη σας περισσότερο για την σημερινή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο περιβάλλον ;

Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στο μεγαλύτερο κακό του ανθρώπου… τη ματαιοδοξία. Αυτή με αφετηρία τον ατομικισμό και τη δίψα για κέρδος (με όποιο τίμημα), ξεκινά μια αλυσίδα που μόνο άσχημα αποτελέσματα μπορεί να φέρει… Επίσης εμποδίζει ή τουλάχιστον καθυστερεί, όποια προσπάθεια γίνεται με επίκεντρο την ίδια τη φροντίδα της φύσης.

4. Ποιος ο ρόλος και η θέση που παίρνουν οι νέοι σήμερα απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα ; Αδιαφορούν, ενδιαφέρονται ;

Οι νέοι πια γνωρίζουν περισσότερα και έχουν όνειρα και δίψα για ζωή και για να κάνουν τον τόπο τους καλύτερο. Παρόλο που συστηματικά και πολύ ύπουλα, το σύστημα τους φοβάται περισσότερο από ποτέ και τους θέλει όσο το δυνατόν πιο αποδυναμωμένους και άβουλους. Αν πάμε πίσω δυο δεκαετίες και δούμε την τότε συμπεριφορά της νεολαίας σε τέτοια ζητήματα, θα δούμε ότι φαίνεται μεσαίωνας σε σχέση με την τωρινή συμπεριφορά της. Άρα όλο και καλυτερεύει η αντίδρασή της, είτε ως γνώση και πληροφορία, είτε ως ένστικτο. Εμείς πάντως, στα τραγούδια με οικολογικό περιεχόμενο βρήκαμε συγκινητική ανταπόκριση - ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους.

5. Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί και σας εξοργίζει στην πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων σήμερα, σε ότι αφορά το περιβάλλον.

Σε ένα ταξίδι μας στη Βιέννη πριν τρία χρόνια καταλάβαμε πόσο αδιάφορο είναι στα θέματα αυτά το δικό μας κράτος. Από την αντίδραση του κράτους θα παρακινηθεί ο πολίτης και από τη συμμετοχή του ίδιου του πολίτη θα αναγκαστεί για περαιτέρω κινήσεις το κράτος. Είναι ένα πάρε-δώσε, που όμως ξεκινά από την ευαισθητοποίηση και ιδιαίτερα την οργάνωση και τη στήριξη του κράτους. Αν βλέπαμε ένα κράτος να νοιάζεται και να ανησυχεί ουσιαστικά κάνοντας βήματα, ενώ οι πολίτες αδιαφορούσαν, τότε θα μας θύμωναν οι πολίτες. Προς το παρόν θα μιλήσουμε για ανικανότητα των κυβερνώντων.

6.Μιλήστε μας για τις δικές σας προσωπικές περιβαλλοντικές ανησυχίες και προβληματισμούς.

Αυτό που εμείς έχουμε συνειδητοποιήσει και προσπαθούμε να το περάσουμε με την καθημερινότητά μας, αλλά και με τη μουσική μας, είναι πως η ατομική μας συμβολή όσο κι αν φαίνεται μεμονωμένη και αδύναμη, εν τούτοις είναι πολύ σημαντική και λειτουργεί προσθετικά σε άλλες παρόμοιες προσπάθειες. Για εμάς δεν υπάρχει το.. «έλα μωρέ… εγώ θα σώσω τον κόσμο?». Ναι! Εγώ θα σώσω τον κόσμο! Εσύ θα σώσεις τον κόσμο! Για να τον σώσουμε όλοι μαζί, θα πρέπει πρώτα από όλα να θέλει ο καθένας να τον σώσει μόνος του…

7.Έχετε ποτέ συμμετάσχει σε δραστηριότητες για την προστασία του περιβάλλοντος και πως ;

Με τη μουσική μας. Είτε γράφοντας τραγούδια, είτε στηρίζοντας αφιλοκερδώς πολλές συναυλίες που γίνονται για αναδασώσεις και γενικά για θέματα περιβάλλοντος. Επίσης έχουμε μιλήσει σε σχολεία με μαθητές για σκοπούς παρόμοιους και βέβαια προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στην καθημερινότητά μας - σε θέματα ανακύκλωσης , εξοικονόμησης ενέργειας, νερού, ενώ χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικά κάνουμε απλά, αλλά σημαντικά πράγματα στην καθημερινή μας ζωή.

8.Ποιόν τίτλο θα δίνατε σε ένα τραγούδι σας για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές ;

Έχουμε ήδη δώσει… Στο τελευταίο μας album « Ανάδυση», συμπράξαμε με τη παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου και τραγουδήσαμε μαζί το «Βαθιά Πληγή»… Δεν το ακούσατε? Εμείς πάντως το γράψαμε, αλλά δεν είναι να το επιβάλλουν τα μέσα και το life style για να το μάθετε.. αρκεί να ψάξετε λίγο.
Μην αναρωτιόμαστε μόνο γιατί δεν ασχολείται ο κόσμος με την οικολογία… είναι προφανές ότι φταίει το ότι δεν ψάχνουμε και λίγο παραπάνω από αυτά που μας σερβίρονται έτοιμα.

9.Με σύνθημά μας το «σκέψου παγκόσμια… δράσε τοπικά», ξεκινήσαμε στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, προσπάθεια ενημέρωσης της νεολαίας για τις κλιματικές αλλαγές.
Πιστεύετε ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά ; ή είναι προσπάθεια χωρίς αποτέλεσμα.

Φυσικά και είναι ουσιαστική πρωτοβουλία! Αλλά και απόλυτα υγιής! Επικεντρωθείτε στους νέους ανθρώπους και ενημερώστε τους. Αντιμετωπίστε τους ως έξυπνους και ολοκληρωμένους ανθρώπους καλύτερους από εσάς, αφού πρώτα εσείς οι πιο μεγάλοι και οι έχοντες την όποια εξουσία, κάνετε αυτοκριτική και δώσετε το σωστό παράδειγμα !


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site