ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ GREENPEACE

Ο Τάκης Γρηγορίου είναι υπεύθυνος εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, της Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Οργάνωσης GREENPEACE.
Στην συνεντευξή του στο περιοδικό μας, απαντά σε ερωτήματα για το ρόλο της οργάνωσης αλλά και για το πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών.


1. Ποιός ο ρόλος της Greenpeace παγκόσμια;

Εδώ και περίπου 40 χρόνια η Greenpeace διεθνώς αγωνίζεται για να προλάβει και να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη, προωθώντας ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον. Έχοντας ως αρχές τη μη-βία, την άμεση δράση και την ανεξαρτησία από κόμματα, κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα, αγωνιζόμαστε για νερό και τροφή χωρίς τοξικές ουσίες και μεταλλαγμένα, για κλίμα που ευνοεί την ανάπτυξη ζωής αντί να την καταστρέφει, για θάλασσες και δάση πλούσια σε ζωή. Αγωνιζόμαστε για έναν ειρηνικό κόσμο, όπου ο πυρηνικός εφιάλτης θα ανήκει οριστικά στο παρελθόν.


2. Μιλήστε μας για την οργάνωση της Greenpeace και πως χρηματοδοτείται;

Η Greenpeace είναι η μόνη περιβαλλοντική οργάνωση που δε δέχεται χρήματα από εταιρείες, πολιτικά κόμματα, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, παρά μόνο από φυσικά πρόσωπα. Μοναδική πηγή εσόδων μας, δηλαδή, είναι οι ενεργοί πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την ανεξαρτησία μας και είμαστε σε θέση να αναδείξουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και να προωθήσουμε υλοποιήσιμες λύσεις.

3. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σήμερα και πως στοχεύετε να τις υλοποιήσετε;

Στα επόμενα χρόνια η Greenpeace στην Ελλάδα έχει θέσει τρεις προτεραιότητες για τη χώρα μας: την προώθηση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο του οράματός της για ένα ενεργειακό μοντέλο, που στηρίζεται αποκλειστικά στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων, περιοχών δηλαδή απολύτου προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, για να κρατήσουμε τις θάλασσές μας ζωντανές. Τέλος την αλλαγή του μοντέλου αγροτικής παραγωγής, προς ένα βιώσιμο πρότυπο, που θα εξασφαλίζει καθαρή τροφή και καλλιέργειες, θα προστατεύει το έδαφος, το νερό και το κλίμα, θα προωθεί τη βιοποικιλότητα και δε θα επιβαρύνει το περιβάλλον με χημικά και μεταλλαγμένα.

4. Με ποιούς τρόπους “πιέζετε” τις κυβερνήσεις και τους φορείς προκειμένου να ενεργοποιηθούν;

Η Greenpeace χρησιμοποιεί δυναμικές, μη-βίαιες, δράσεις προκειμένου να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα, να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να προτείνει βιώσιμες λύσεις. Η επιτυχία μιας δράσης συχνά εξαρτάται από την ίδια τη συμμετοχή των πολιτών που ενισχύουν τη φωνή της Greenpeace, απαιτώντας λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο για την εφαρμογή λύσεων στα προβλήματα.
5. Ποιές δράσεις αναλαμβάνετε προκειμένου να ενημερώσετε και ευαισθητοποιήσετε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους;

Όλες οι πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, οι λύσεις αλλά και επιστημονικές εκθέσεις που τεκμηριώνουν τις θέσεις μας βρίσκονται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, www.greenpeace.gr. Επιπλέον, τα παιδιά της Ομάδας Άμεσου Διαλόγου της Greenpeace βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερώσουν και να απευθύνουν κάλεσμα στον κόσμο να ενισχύσει τις δράσεις μας. Ανά περιόδους προσπαθούμε να επισκεπτόμαστε και άλλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας, ωστόσο οι περιορισμένοι πόροι που έχουμε στη διάθεση μας δε μας επιτρέπουν να το κάνουμε αυτό όσο συχνά θα θέλαμε.

6. Συνεργάζεσθε με άλλες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οικολογικές οργανώσεις;

Στην Ελλάδα υπάρχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις που εστιάζουν σε διαφορετικά πεδία ενδιαφέροντος, ανάλογα με την ειδικότητα τους. Στο βαθμό που υπάρχει κοινό έδαφος η συνεργασία ενισχύει τις φωνές μας και ασκεί ακόμα μεγαλύτερες πολιτικές πιέσεις. Για παράδειγμα, η Greenpeace μαζί με το WWF, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, έχουμε από καιρό καταθέσει κοινή πρόταση στην κυβέρνηση για ένα εναλλακτικό, βιώσιμο, μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που θα βασίζεται στην αρχή της πρόληψης, την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των υλικών και την κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων.

7. Πως αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις τη δράση των ΜΚΟ;

Εξαρτάται από τη δράση αλλά και από κάποιους άλλους παράγοντες, όπως η ευαισθησία σε περιβαλλοντικά ζητήματα που μπορεί να έχει – ή να μην έχει – μία κυβέρνηση, αλλά και από το πόσο δημοκρατικό είναι ένα καθεστώς.

Για αυτό στην Greenpeace θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό η οικονομική ανεξαρτησία από κάθε κέντρο λήψης αποφάσεων, κάτι που αναδεικνύει την αμεροληψία και το δίκαιο των διεκδικήσεων μας, με γνώμονα πάντα το όφελος του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και των ανθρώπων.

Αναφορικά με την Ελλάδα, είναι γνωστή η τάση της χώρας μας να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε σωρεία περιβαλλοντικών ζητημάτων, από την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των ΑΠΕ, μέχρι τη διαχείριση απορριμμάτων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Παραδοσιακά λοιπόν οι δράσεις μας αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. Κάποιες κυβερνήσεις και κάποιοι υπουργοί όμως είναι πιο ανοικτοί στο διάλογο και είναι έτοιμοι να ακούσουν τα αιτήματα μας.

9. Το περιβάλλον είναι σίγουρα πολιτικό θέμα.
Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε ότι οι κυβερνήσεις θα αντιδράσουν ουσιαστικά κάποια στιγμή;

Το περιβάλλον είναι και πολιτικό θέμα. Είναι όμως κάτι που αφορά όλους μας και απαιτείται συμμετοχή και ενεργοποίηση σε ατομικό επίπεδο. Άλλωστε από εμάς ξεκινάνε όλα. Αν δηλαδή στην καθημερινότητα μας λειτουργούμε με σεβασμό προς τα φυσικά όρια του πλανήτη, τότε καλλιεργούμε ένα επίπεδο συνείδησης στην κοινωνία που μπορεί να διεκδικήσει παραπάνω πράγματα από την πολιτική ηγεσία.

Όσο περισσότερο ο κόσμος συνειδητοποιεί πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον και η πράσινη ανάπτυξη και πως αυτά συνδέονται με το κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο διαβίωσης του, τόσο περισσότερο αισιόδοξοι είμαστε ότι οι κυβερνήσεις θα κινηθούν με πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα. Ωστόσο απαιτούμε από ρητορική να γίνει πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για γρήγορη έξοδο από την κρίση και ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Όχι μόνο προστατεύεται το περιβάλλον, αλλά η ελληνική οικονομία γλιτώνει δισεκατομμύρια από εισαγωγές πετρελαίου, ενώ παράλληλα δημιουργούνται δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Αν και έχουν γίνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση εν τούτοις απαιτούνται πιο αποφασιστικά μέτρα, ειδικότερα στην εξοικονόμηση ενέργειας.


10. Με σύνθημα μας το « σκέψου παγκόσμια …δράσε τοπικά», ξεκινήσαμε στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλ/νίας προσπάθεια ενημέρωσης.
Πιστεύετε ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα;

Οι τοπικές κοινωνίες έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, κάθε αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης καθίσταται ημιτελής, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό ή και διεθνές επίπεδο. Η κοινωνία των πολιτών έχει τη δύναμη να διεκδικήσει μεγάλες αλλαγές για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον.

Στις αρχές του 2009, η Greenpeace μαζί με τοπικούς φορείς του Αλιβερίου κατάφερε και ματαίωσε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το λιθάνθρακα στην περιοχή. Μετά από λίγες ημέρες μάλιστα ο τότε υπουργός ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι ο λιθάνθρακας δεν περιλαμβάνεται στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Αναμφίβολα ήταν μία τεράστια επιτυχία της κοινωνίας των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα ξεκινάνε από τοπικό επίπεδο και καταλήγουν σε αυτό. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, για παράδειγμα, ξεκινάει από το σύγχρονο σπάταλο τρόπο ζωής μας και ήδη απειλεί τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη. Αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό, πολύ σύντομα θα δούμε τις επιπτώσεις να επηρεάζουν άμεσα και τη δική μας ζωή, επιπτώσεις που δυστυχώς θα είναι μη-αναστρέψιμες.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site