Συνέντευξη Παύλος Χαϊκάλης

«Ζούμε ένα πολιτικό και πολιτισμικό πληθωρισμό»

Γεννήθηκε στο Νομό Ηλείας, αλλά έζησε τα παιδικά του χρόνια και πήγε σχολείο στην Πάτρα. Από μαθητής ακόμα συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές. Γρήγορα έγινε γνωστός στο κοινό με τις επιτυχημένες εμφανίσεις του, τόσο σε ταινίες στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, αλλά κυρίως σε θεατρικές παραστάσεις, υποδυόμενος κωμικούς ρόλους.
Σεμνός και σοβαρός καλλιτέχνης, ο Παύλος Χαϊκάλης, έχει έμφυτο χιούμορ και πολύ μεράκι για τη δουλειά του. Ευαισθητοποιημένος στα περιβαλλοντικά θέματα, μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό μας.


1. Oι Έλληνες έχουν ευαισθητοποιηθεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή ή υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος μέχρι να αλλάξουμε ως λαός νοοτροπία;

Πιστεύω ότι πια αισθανόμαστε όλοι το βάρος της πίεσης που ασκεί πάνω μας η περιβαλλοντική μόλυνση. Κάθε είδους μόλυνση εννοώ. Χωροταξική, ατμοσφαιρική. Τα πάντα και από παντού μας πιέζουν και μας βαραίνουν. Το περιβάλλον είναι πιστεύω ανίκανο πια να αντέξει την ύπαρξη των ανθρώπων, οι όποιοι ζουν σε βάρος του. Είναι πράγματι μέγιστο πρόβλημα επιβίωσης για όλους μας και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν το βιώνουν αυτό που λέω και το αντιμετωπίζουν σαν μόδα ή κάτι άλλο . Εμείς οι Έλληνες από την άλλη, πιστεύω ότι είμαστε ευαισθητοποιημένοι μέχρι το σημείο που δεν θίγεται το προσωπικό μας συμφέρον. Δυστυχώς. Είμαστε πολύ καλοί για το «φαίνεσθε» και όχι για πράξεις. Εάν για παράδειγμα πρέπει να αλλάξει ο συντελεστής δόμησης για να υπάρχει περισσότερο πράσινο, θα συμφωνήσουμε όταν αυτό δεν αφόρα τη δική μας περιουσία.

2. Ποιος ευθύνεται κατά την γνώμη σου περισσότερο για τη σημερινή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο περιβάλλον ;

Κλασικά και με διάφορα είναι ευθύνη της Πολιτείας κατ’ αρχάς, η οποία επέτρεψε πολλά χρόνια τώρα την ασύστολη αυθαίρετη δόμηση, τη δημιουργία πόλεων τσιμέντου χωρίς πράσινο, την αλόγιστη ρύπανση από τη βιομηχανία και άλλα πολλά, φροντίζοντας με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει πολίτες χωρίς συνείδηση και ευαισθησίες. Όλα για το χρήμα. Φτάσαμε να ρωτάμε νέα παιδιά για την 25η Μαρτίου και να μην γνωρίζουν την ιστορία μας. Δεν καταλαβαίνω πως διδάσκονται οι νέοι την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μας. Η τέχνη διαπλάθει χαρακτήρες. Λυπάμαι που το λέω αλλά δεν υπάρχει ούτε τέχνη, ούτε πολιτισμός , ούτε παιδεία, ούτε υγεία και τις περισσότερες φορές, ούτε σεβασμός. Από την άλλη, η προσωπική μας ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την πολιτεία . Στην πραγματικότητα είναι ένας αγώνας με τη συνείδησή μας. Ζούμε ένα πολιτικό και πολιτισμικό πληθωρισμό στις μέρες μας .


3. Ο καλλιτεχνικός κόσμος πιστεύεις ότι είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος περιβαλλοντικά; Τι κάνει ή τι θα έπρεπε κάνει για να βοηθήσει με τη σειρά του στην ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι καλλιτεχνικός κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος. Επειδή ίσως δεν είναι άμεσα συνδεδεμένος με αυτό, ίσως να μην φαίνεται η παρέμβασή του και η ευαισθητοποίηση που υπάρχει. Οι καλλιτέχνες είναι ευαισθητοποιημένοι, έξαλλου είναι ανθρώπινο αυτό και όπου τους έχει ζητηθεί είναι παρόντες για τέτοια ευαίσθητα θέματα.


4. Πόσο πιστεύεις ότι είσαι κι εσύ μέρος του περιβαλλοντικού προβλήματος και τι κάνεις για να διορθώσεις την συμπεριφορά σου.

Φυσικά και είμαι μέρος. Από την πλευρά μου προσέχω κάνοντας ανακύκλωση, ξοδεύω όσο νερό χρειάζομαι, κάνω οικονομία στο ρεύμα. Θέλω να κάνω ένα μικρό κήπο , όχι σπουδαία πράγματα, έτσι για δική μου κατανάλωση, αλλά από την άλλη όλα είναι εναντίον μας. Θέλω να χρησιμοποιήσω στο σπίτι μου ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και - εκτός από το κόστος που είναι μεγάλο - υπάρχει και παραπληροφόρηση για όλα αυτά. Δεν ξέρει κάνεις να σου πει τι γίνεται.

5. Τι συστήνεις στους νέους, οι οποίοι εκτός των άλλων προβλημάτων που
αφορούν το μέλλον τους, καλούνται να προβληματιστούν για την ποιότητα
ζωής τους αύριο, σε ένα πλανήτη που καταστρέφεται .

Να ξεκινήσουν μια προσπάθεια απλή, καθημερινή. Να συνειδητοποιήσουν για παράδειγμα, ότι τα χαρτάκια από τις τσίχλες και αλλά απορρίμματα δεν τα πετάμε κάτω στο δρόμο, αλλά τα πετάμε στους κάδους. Να σεβόμαστε και να διατηρούμε το τετράγωνο που μένουμε και το σχολείο μας καθαρό και σιγά - σιγά πιστεύω ότι θα υποχρεώσουν και εμάς τους μεγαλύτερους να κάνουμε το ίδιο. Μόνο με απλά καθημερινά πράγματα και συμπεριφορές που μας αφορούν άμεσα, μπορεί η νέα γενιά να μας υποδείξει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Οι νέοι μπορούν και πρέπει να μπουν μπροστά.Με σύνθημά μας το «σκέψου παγκόσμια… δράσε τοπικά», ξεκινήσαμε στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Πιστεύεις ότι οι τοπικές κοινωνίες αξίζει να προσπαθήσουν ;

Πρέπει να προσπαθήσουμε και μάλιστα ουσιαστικά. Πρέπει να πιέσουμε με τη συμπεριφορά μας τους κυβερνόντες, να αλλάξουν νοοτροπία. Είμαστε μια χώρα που έχουμε τα εντός και τα εκτός σχεδίου. Δεν υπάρχουν προδιαγραφές για πολλά πράγματα ή εκεί που υπάρχουν, συνήθως τις καταργούμε. Δεν υπάρχει ούτε καν η σκέψη να φτιαχτεί μια πόλη ή ένα χωριό με ανθρώπινες προδιαγραφές, σχεδιασμένο σωστά. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν κάποια στιγμή. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να απαιτήσουν περισσότερους χώρους πρασίνου, παιδικές χάρες, χώρους άθλησης για τους νέους και όσο το δυνατό λιγότερο μπετόν. Αυτό είναι το στοίχημα. Ας σταματήσουμε κάποια στιγμή να χρησιμοποιούμε αλόγιστα τα αυτοκίνητα , έχει πήξει ο κόσμος από αυτά. Πρέπει να ξαναμάθουμε να περπατάμε. Και στις μικρότερες πόλεις αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, γιατί οι αποστάσεις είναι και μικρές και όμορφες.
Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site