Άλλαξε συνήθειες στις μετακινήσεις

Το αυτοκίνητο παραμένει ένα εξαιρετικά δημοφιλές μέσο μεταφοράς στην Ελλάδα. Εάν πρέπει να το χρησιμοποιήσεις ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:

• Συντήρησε τακτικά το ΙΧ σου. Ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο εξοικονομεί μέχρι και 5% καύσιμα, και, φυσικά, επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον. Δώσε ιδιαίτερη σημασία στην έγκαιρη αντικατάσταση του καταλύτη του αυτοκινήτου σου: θα βοηθήσεις στη μείωση της ρύπανσης και πιθανότατα θα γλυτώσεις ένα μεγάλο πρόστιμο!
• Οδήγησε οικολογικά δηλαδή απόφυγε τα άσκοπα φρεναρίσματα και τις άσκοπες αλλαγές ταχυτήτων, σβήνε τον κινητήρα σου εάν πρόκειται να σταματήσεις για περισσότερα από 1 λεπτά, ελέγξε την πίεση των ελαστικών σου τουλάχιστον μία φορά το μήνα για μείωση κατανάλωσης ως 5% και αποφύγε τη μεταφορά περιττών φορτίων όπως και τη χρήση σχαρών οροφής.
• Πρόσεξε τη διάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου σου, και χρησιμοποίησε πάντα τη διάσταση που προτείνει ο κατασκευαστής. Η χρήση φαρδύτερων ελαστικών αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων και επιταχύνει την φθορά διαφόρων εξαρτημάτων, ενώ μπορεί να χειροτερεύσει την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου σου. Προτίμησε τα ελαστικά που έχουν σχεδιαστεί για οικονομία καυσίμων ή μείωση θορύβου.
• Όταν αλλάζεις ελαστικά, προτίμησε αυτά που έχουν σχεδιαστεί για οικονομία καυσίμων ή και για μείωση του θορύβου (η ηχορύπανση από τα αυτοκίνητα είναι τεράστια και προκαλείται κυρίως από τα ελαστικά).
• Προσπάθησε να μειώσεις στο ελάχιστο την κίνησή σου εκτός δρόμου – διαταράσσει το φυσικό περιβάλλον και προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στο έδαφος. Αν χρειαστεί να βγείς εκτός δρόμου, χρησιμοποίησε αποκλειστικά τους οριοθετημένους δασικούς δρόμους και απόφυγε την κίνηση πάνω σε φυσικό έδαφος. Μπορεί να προκαλέσεις ανεπανόρθωτες ζημιές σε κάποια σπάνια είδη χλωρίδας. Σε κάθε περίπτωση απόφυγε την κίνηση εκτός δρόμου μετά τη δύση του ηλίου.
• Εάν πρέπει να κινηθείς εκτός δρόμου διατήρησε πολύ χαμηλές ταχύτητες – μείωσε αισθητά την ηχορύπανση και ελαχιστοποίησε την πιθανότητα να τραυματίσεις κάποιο ζώο.
• Αν είσαι ιδιοκτήτης «τζιπ» και κινείσαι συχνά εκτός δρόμου, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα ελαστικά του αυτοκινήτου σου. Τα φαρδιά ελαστικά, καθώς και αυτά με το έντονο ανάγλυφο πέλμα, δεν σου προσφέρουν πολλά, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν σημαντικές ζημιές στο έδαφος (έντονη διάβρωση). Απόφυγε επίσης την κίνηση πάνω σε παραλίες και ειδικότερα πάνω σε αμμόλοφους. Τα είδη που φιλοξενούνται εκεί μπορεί να μην τα βλέπεις, αλλά έχουν τεράστια οικολογική αξία.
• Αν οδηγείς εκτός δρόμου και θέλεις να σταθμεύσεις, πρόσεξε την απόσταση του αυτοκινήτου σου από τα ξερόχορτα. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται από τους καταλύτες είναι πολύ υψηλές και μπορεί να προκαλέσεις πυρκαγιά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site