Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ, η ΓΗ μας θέλει κοντά της. Να την προστατεύσουμε, να την υπερασπιστούμε. Είναι το σπίτι που μας φιλοξενεί αιώνες τώρα.
Εμείς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να την σεβόμαστε και με κάθε ευκαιρία και τρόπο να την προστατεύουμε....
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970 με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής του Σαν Φρανσίσκο για να γιορταστεί το θαύμα της ζωής στον πλανήτη Γη.
Ήταν μια ιδέα του ακτιβιστή Τζον Μακ Κόνελ, που υιοθετήθηκε και από τον ΟΗΕ.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης γιορτάζεται στις 22 Απριλίου, κάθε χρόνο από όλο και περισσότερους ανθρώπους, και φέτος υπολογίζεται ότι συγκέντρωσε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο διαδηλωτών και πάνω από 5.000 οικολογικές οργανώσεις από 190 χώρες του πλανήτη.
Δυστυχώς και παρά τη μαζικότητα της επετείου, οι στόχοι της δεν επιτυγχάνονται, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, μέσα στα 40 χρόνια της Ημέρας της Γης, τα τροπικά δάση έχασαν έκταση ίση με την επιφάνεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ίδια η Ευρώπη έχασε το 52% των υγροτόπων και των γεωργικών εκτάσεών της, ενώ στα νερά της Μεσογείου έχουν χυθεί πάνω από 55.000 τόνοι πετρελαίου!
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για τους πολίτες να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη, ξεκινώντας με την Ημέρα της Γης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της Γης πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου και Μεσολογγίου, με την συμπαράσταση και αρωγή της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας.
Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονταν θεατρικό δρώμενο με θέμα τους υγροτόπους του νομού από τις ομάδες των βιωματικών εργαστηρίων, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με θέμα την προστασία του Περιβάλλοντος, ενώ εγκαινιάσθηκε έκθεση με έργα των μαθητών των σχολείων της Αιτωλοακαρνανίας, με θέματα από το περιβάλλον.
Η έκθεση, με τις δημιουργίες των μαθητών, λειτούργησε στο μέγαρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο Μεσολόγγι, όπου είχαν την ευκαιρία να την επισκεφτούν δεκάδες σχολεία από ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Στην εκδήλωση, απηύθυνε χαιρετισμό ο αντινομάρχης, υπεύθυνος για το περιβάλλον, Δημοσθένης Καπώνης, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από την Βίκη Καλαμπόκα, προϊσταμένη της διεύθυνσης περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, τον Παύλο Καλογερά και τον Θεόδωρο Τσιλίκα, υπεύθυνους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα, που αφορούσαν ιστορική αναδρομή της παγκόσμιας ημέρας της γης καθώς και τα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τρύπα του όζοντος, η όξινη βροχή, η μείωση της βιοποικιλότητας, οι εκχερσώσεις δασών και δασικών εκτάσεων, η διάβρωση και η ερημοποίηση της υπαίθρου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι κλιματολογικές μεταβολές που παρατηρούνται και θέτουν αναμφισβήτητα σε κίνδυνο όχι μόνο την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.
Στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν σχολεία και οι μαθητές που πήραν μέρος στην έκθεση δημιουργικής έκφρασης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που παρότρυναν τους νεαρούς μαθητές να εκφραστούν για το περιβάλλον.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site