Συνέντευξη Ιεροκλής Μιχαηλίδης

« Τα παιδιά μέσα από την αθωότητα τους,
μπορούν να είναι πολύτιμοι σύμβουλοι »

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους εμπορικά ηθοποιούς της γενιάς του, κάτι το οποίο κατάφερε χωρίς ποτέ να κάνει συμβιβασμούς στην ποιότητα της δουλειάς του.
Γεννήθηκε στην Κοζάνη και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Το 1990, μαζί με άλλους ηθοποιούς και μουσικούς, δημιούργησε το σατιρικό μουσικοθεατρικό σχήμα "Άγαμοι Θύται", στο οποίο συμμετείχε γράφοντας, παίζοντας και σκηνοθετώντας μέχρι και σήμερα.
Εργάστηκε ως συντάκτης, σκηνοθέτης και παραγωγός ενώ έχει πρωταγωνιστήσει στο θέατρο στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.
Μοιράζεται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για το περιβάλλον, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό μας.


1. Oι Έλληνες έχουν ευαισθητοποιηθεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή ή υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος μέχρι να αλλάξουμε ως λαός νοοτροπία;

Νομίζω ότι έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Το οποίο είναι σημαντικό. Έχουμε ωστόσο πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε, γιατί θεωρητικά όλοι είμαστε ευαισθητοποιημένοι, όσο να μην χρειάζεται να διαθέτουμε χρόνο. Πρέπει να καταλάβουμε όμως, ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν χωρίς να διαθέσουμε λίγο από το χρόνο μας και με κάποιο μικρό έστω κόστος. Άμα το καταφέρουμε, θα έχουμε κάνει
περισσότερα βήματα στην αλλαγή νοοτροπίας.
Κυρίως το περιβάλλον είναι πολιτικό ζήτημα και επειδή τα τελευταία τριάντα χρόνια πιστεύω ότι έχουμε χάσει την ευαισθησία μας όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την κοινωνική μας οργάνωση, τους θεσμούς μας κ.α. καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ βαθύτερο το ζήτημα. Δηλαδή όσο και να αναλύσουμε το σύστημα ξεκινώντας από το περιβάλλον, τελικά καταλήγουμε στην έλλειψη παιδείας.

2. Πιστεύεις ότι οι νέοι σήμερα έχουν κατανοήσει την σοβαρότητα του περιβαλλοντικού προβλήματος και τι θα τους πρότεινες να κάνουν ;

Αυτό που έχω να τους πω είναι ότι τα πράγματα σ’ αυτή την ζωή είναι ωραία όταν είναι και δύσκολα. Ας μας δυσκολέψουν λίγο παραπάνω, ας απαιτήσουν περισσότερα πράγματα ουσιώδη για το μέλλον τους. Ας μας απαιτήσουν καλύτερο επίπεδο στη ζωή τους και όχι μόνο σε υλικό επίπεδο. Άλλη οργάνωση της κοινωνίας μας. Η δική μας η γενιά και η γενιά πριν την δική μου νομίζω έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες . Χάσαμε δυστυχώς το στόχο μας. Πρέπει οι νέοι άνθρωποι να μας βοηθήσουν να τον ξαναβρούμε. Μην απαιτούν όμως από εμάς να τους χαϊδεύουμε τ’ αυτιά, να απαιτούν να είμαστε σκληροί μαζί τους. Αλλιώς δεν πρόκειται να προχωρήσουν μπροστά.

3. Πόσο πιστεύεις ότι είσαι κι εσύ μέρος του περιβαλλοντικού προβλήματος και τι κάνεις για να διορθώσεις την συμπεριφορά σου.

Σαφώς και είμαι. Εδώ το θέμα είναι ότι όλοι πιστεύουμε ότι το πρόβλημα ξεκινά από κάποιους άλλους και όχι από εμάς. Ο καθένας από μας πρέπει να φροντίζει τα ελάχιστα πράγματα που μπορεί να κάνει, να τα κάνει σωστά. Η κοινωνία, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι πολύ άδικη και επιτρέπει να διαπρέπουν κυρίως τα λαμόγια – όχι μόνο σε επίπεδο εξουσίας, αλλά και οι απλοί πολίτες. Οι συνάνθρωποί μας, οι γείτονες μας, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να σου φάνε το δίκιο σου. Ακόμα όμως και σε αυτή την κοινωνία αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε εμείς εντάξει - δηλαδή να έχουμε αρχές. Αν έχουμε λοιπόν αρχές θα έχουμε αρχές και για το περιβάλλον.
Τα απλά μικρά καθημερινά πράγματα είναι τα πιο σημαντικά. Μετά συλλογικά μπορούμε να απαιτήσουμε μεγάλα και ακόμα σημαντικότερα πράγματα.

4. Το περιβάλλον είναι σαφώς θέμα πολιτισμού και παιδείας.
Το εκπαιδευτικό σύστημα της χωράς μας βοηθά τους νέους στο να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση ;

Πιστεύω ότι δεν είναι θέμα μαθήματος. Προέχει η συμπεριφορά της οικογένειας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελληνική κοινωνία είναι οργανωμένη γύρω από την οικογένεια, η οποία παίζει σημαντικότατο ρόλο. Στη συνέχεια είναι θέμα σχολείου και συστήματος. Το σχολείο όμως πρέπει πρώτα να είναι φιλικό - ένα σχολείο το οποίο μπορεί να σε οδηγήσει στη ζωή σου, να σου δώσει εφόδια αλλά και χαρά. Εάν το σχολείο είναι ξύλινο και εχθρικό, πώς να σε διδάξει για το περιβάλλον. Δυστυχώς όλοι φροντίζουν για τη δική τους συντεχνία και τα παιδιά είναι τελικά τα θύματα αυτής της νοοτροπίας, έτσι ώστε πολλές φορές μεγαλώνοντας γίνονται και αυτά τα ίδια θύτες.
Τα παιδιά είναι το μέλλον. Είναι πολύ πιο ευαίσθητα, πολύ πιο αυθόρμητα. Μέχρι να μεγαλώσουν και να εμπλακούν στην αναισθησία τη δική μας, που γινόμαστε ψυχροί ρεαλιστές, τα παιδιά μέσα από την αθωότητα τους μπορούν να είναι πολύτιμοι σύμβουλοι.

5. Ο καλλιτεχνικός κόσμος πιστεύεις ότι είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος περιβαλλοντικά; τι κάνει ; ή τι θα έπρεπε κάνει για να βοηθήσει με την σειρά του στην ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος έχει ένα πλεονέκτημα. Μπορεί όπως εγώ τώρα με την συνέντευξη σας, να εκφράσω τη γνώμη μου και να τη διαβάζουν πολύ άνθρωποι. Ωστόσο πρέπει να αποδεικνύω αυτά που λέω και με πράξεις στην καθημερινότητα μου. Ο καλλιτεχνικός κόσμος κάνει αρκετά πράγματα, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσε περισσότερα. Εγώ προσωπικά όποτε μου ζητείται και μου δίνεται η ευκαιρία να στηρίξω προσπάθειες που αφορούν το περιβάλλον και όχι μόνο, το κάνω. Όταν επί παραδείγματι μου ζητήθηκε από την green peace να γυρίσουμε κάποια διαφημιστικά spot, το έκανα με μεγάλη χαρά. Μέσα από την δουλειά μας βοηθάμε όσο μπορούμε οργανώσεις που ενδιαφέρονται για τη ζωή μας. Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι να λέω ότι προσφέρω, αλλά να μην πετώ σκουπίδια, να μην σπαταλώ νερό, να μην ξεχνώ τα φώτα αναμμένα και άλλα καθημερινά απλά πράγματα, που στην ουσία δεν μου δημιουργούν και αναστάτωση στην καθημερινότητά μου.


6. Με σύνθημά μας το «σκέψου παγκόσμια… δράσε τοπικά», ξεκινήσαμε στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Πιστεύεις ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά
στην προστασία του περιβάλλοντος ; αξίζει να προσπαθήσουν ;

Φυσικά και μπορούν. Για μένα η ιεράρχηση των πραγμάτων είναι αυτό που σας έλεγα και πιο πριν, το πρώτο είναι το ατομικό επίπεδο και κατά συνέπεια το οικογενειακό, μετά έρχεται η ευρύτερη παρέα μας, και μετά η μικρή κοινωνία στην οποία ζούμε, είτε είναι η γειτονία μας, το χωριό μας, η πόλη μας. Εάν δεν ξεκινήσουμε να λύσουμε από εκεί τα προβλήματα, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα. Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε κάποιο κίνητρο για να ευαισθητοποιηθούμε. Κάποιος πρέπει να μας βάλει ερώτημα και να μας ταρακουνήσει. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο οι τοπικές κοινωνίες.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site