«Ορθοπεταλιές» στο 3ο Δημοτικό Ναυπάκτου !

Με αφορμή τον ποδηλατοδρόμο που κατασκευάζεται στη Ναύπακτο, οι μαθητές της ΣΤ’ 1 τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ανέλαβαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα με θέμα,
«Το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, άθλησης και ψυχαγωγίας».
Με την βοήθεια των δασκάλων τους, υπεύθυνων του περιβαλλοντικού προγράμματος, Ελένης Βαλατσού και Χρήστου Κοτρώτσου, έμαθαν για τα οφέλη από την χρήση του ποδήλατου στην καθημερινή ζωή.
Έμαθαν για την μείωση της ηχορύπανσης, αλλά και την μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος που έχει σαν ευεργετικό αποτέλεσμα η χρήση του ποδήλατου μέσα στην πόλη, ενώ ταυτόχρονα σημαντική είναι και η συμβολή του στην μείωση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος, που σήμερα υπάρχει στην καθημερινότητα της Ναυπάκτου.
Έμαθαν ακόμα για τις ευεργετικές δράσεις του ποδήλατου πάνω σε θέματα υγείας, αφού η άσκηση με το ήπιο αυτό μέσο κυκλοφορίας αποτελεί μιας πρώτης τάξης ασπίδα προστασίας για καρδιακά νοσήματα, δρα ενάντια στο στρες αλλά και την παχυσαρκία.
Ο υπεύθυνος από τον Συλλόγου Ποδηλατιστών Ναυπάκτου προσκλήθηκε στο σχολείο, όπου και μίλησε για το ποδήλατο, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα εικόνες και videos από πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, που η χρήση του ποδήλατου είναι το βασικό μέσο μεταφοράς για τους κατοίκους.
Με την βοήθεια των δασκάλων τους, υπεύθυνων του προγράμματος, οι μικροί μαθητές επισκέφθηκαν ακόμα και ένα κατάστημα πώλησης και επισκευής ποδηλάτων όπου και ενημερώθηκαν για τις διάφορες κατηγορίες, την ποιότητα, τις τιμές και τα διάφορα εξαρτήματα, αποκομίζοντας μια πλήρη εικόνα για το ποδήλατο.
Τα επόμενα βήματα ήταν στην παραλία στο Γρίμποβο.
Εκεί οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας της ΣΤ1 τάξης συζήτησαν για το μήκος, το πλάτος αλλά και τους κανόνες ασφαλείας και τα σήματα που αφορούν τον ποδηλατοδρόμο και που πρέπει να σέβονται ποδηλάτες και οδηγοί.
Τελευταίος σταθμός ήταν η επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στην παραλία της Ψανής, με τους μικρούς μαθητές να εφαρμόζουν στην πράξη τους χρυσούς κανόνες και την τήρηση των σημάτων που πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει ο κάθε ποδηλάτης, για την ασφαλή οδήγηση μέσα στην πόλη.
Με το μοίρασμα ερωτηματολόγιου που είχε θέμα: «Χρησιμοποιούμε το ποδήλατο με ασφάλεια», στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου και με την καταγραφή των απαντήσεων έκλεισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα της περιβαλλοντικής ομάδας της ΣΤ 1 τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site