Συνέντευξη Γιάννης Κότσιρας

Ο Γιάννης Κότσιρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του θητεία στο τραγούδι το 1990, τραγουδώντας ρεμπέτικα και λαϊκά.
Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, «Αθώος Ένοχος», κυκλοφόρησε το 1996, ενώ είναι ο πέμπτος και νεώτερος ερμηνευτής του Άξιον Εστί.
Ένας από τους πιο σημαντικούς ερμηνευτές της νεώτερης γενιάς στο έντεχνο ποιοτικό τραγούδι, ο Γιάννης Κότσιρας, απαντά με ευαισθησία
στις ερωτήσεις του περιοδικού μας για το Περιβάλλον.

1. Oι Έλληνες έχουν ευαισθητοποιηθεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή ή υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος μέχρι να αλλάξουμε ως λαός νοοτροπία;
Δεν αισθάνομαι ότι σαν λαός έχουμε αναπτύξει κάποια περιβαλλοντολογική συνείδηση. Τουλάχιστον ως τεράστια πλειοψηφία. Θεωρώ πως υπάρχει μόνο ένα μικρό κομμάτι που λειτουργεί με σεβασμό στο περιβάλλον. Δεν πιστεύω πως υπάρχει ακόμα απλά «μεγάλος δρόμος». Νομίζω πως χρειαζόμαστε ριζική εκπαίδευση, για να θεωρήσουμε ότι κάνουμε μια αρχή. Ακόμα μας ενδιαφέρει το βόλεμα, η υπερκατανάλωση και η επιβίωση σε βάρος όχι μόνο του περιβάλλοντος, αλλά ακόμα και των ίδιων των συνανθρώπων μας. Δεν πιστεύω βέβαια ότι γίνεται συνειδητά, αλλά λόγω συνήθειας. Εάν υπάρξει μια συνολική πολιτική ενημέρωσης, εκπαίδευσης και σωστών προτύπων, θεωρώ πως έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία πολιτισμού να αλλάξουμε.
2. Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και σε εξοργίζει στην πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων σε ότι αφορά το Περιβάλλον.
Αυτό που θα πω ίσως φανεί υπερβολικό, αλλά το πιστεύω ακράδαντα. Θεωρώ πως οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί που κυβέρνησαν από το 1940 και μετά, ήταν και είναι ανθέλληνες. Κάνανε ότι ήταν δυνατόν για να οδηγήσουν την χώρα στο χείλος της καταστροφής. Και οικονομικά και πολιτιστικά και περιβαλλοντολογικά. Όσο για την συμπεριφορά των ανθρώπων, κυρίως μία παρατήρηση έχω να κάνω. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου όλοι βρίζουν αυτούς που ψηφίζουν. Δεν θέλω να κατηγορήσω τους πολίτες για την ασυνείδητη συμπεριφορά τους ως προς το περιβάλλον, γιατί υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης. Μας κατηγορώ όμως όλους, γιατί ενώ όλοι γνωρίζαμε το ποιόν και την πρόθεση, την ίδια στιγμή στέλναμε στη Βουλή αυτούς που μας κατέστρεφαν...
3. Πιστεύεις ότι οι νέοι σήμερα έχουν κατανοήσει την σοβαρότητα του περιβαλλοντικού προβλήματος και τι θα τους πρότεινες να κάνουν ;
Πιστεύω πως οι νέοι άνθρωποι έχουν την ενημέρωση, αλλά και την πιθανότητα να αλλάξουν τα πράγματα. Το βασικό που προτείνω είναι όλοι να ξεκινήσουν ατομικά από το σπίτι τους, το σχολείο τους και τη δουλειά τους. Μια καθημερινή προσωπική μάχη με την προστασία του περιβάλλοντος στην καθημερινότητα. Από τη μετακίνηση, μέχρι το φωτισμό και την ανακύκλωση. Όταν αυτό γίνει συνήθεια τα υπόλοιπα είναι πολύ πιο εύκολα.
4. Ο καλλιτεχνικός κόσμος πιστεύεις ότι είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος περιβαλλοντικά; Τι κάνει ή τι θα έπρεπε κάνει, για να βοηθήσει με την σειρά του στην ευαισθητοποίηση του κόσμου.
Πιστεύω πως υπάρχει ένα κομμάτι του καλλιτεχνικού κόσμου που λειτουργεί με περιβαλλοντολογική συνείδηση εδώ και αρκετά χρόνια. Πριν καν εκδοθεί ίσως το περιοδικό σας. Απλά είναι ένα κομμάτι που τα ΜΜΕ δεν ασχολούνται ιδιαίτερα. Μάλλον καθόλου θα έλεγα. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που και μιλάνε για αυτό μέσα από τα τραγούδια τους, αλλά και δραστηριοποιούνται σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο. Αυτό που μπορούν και κάνουν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά όχι μαζικό, λόγω της μη εμπορικότητας του θέματος.
5. Πόσο πιστεύεις ότι είσαι κι εσύ μέρος του περιβαλλοντικού προβλήματος και τι κάνεις για να διορθώσεις την συμπεριφορά σου.

Σαφώς και είμαι μέρος του προβλήματος. Μέχρι που ενημερώθηκα. Από τότε, και μιλάω για πριν από περίπου 15 χρόνια, έχω αλλάξει σχεδόν τα πάντα στον τρόπο που λειτουργώ στην καθημερινή μου ζωή. Ανακυκλώνω τα πάντα και μάλιστα με τεράστιο κόπο, πριν εμφανιστεί η επίσημη καμπάνια ανακύκλωσης. Στο σπίτι μου έχω εφαρμόσει εναλλακτικό τρόπο ενέργειας με φωτοβολταϊκά, αλλά και με σωστή εκμετάλλευση της φυσικής θέσης του σπιτιού μου για δροσιά και ζέστη. Εκμεταλλεύομαι το βρόχινο νερό για πότισμα και για όλες τις χρήσεις - πλην του πόσιμου και πολλά άλλα θέματα. Πέρα από αυτό όμως, συμμετέχω σε μια ομάδα περιφρούρησης των δασών της περιοχής μου, αλλά και βοήθειας σε πυρόπληκτες περιοχές, η οποία δραστηριοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες. Σαφώς υπάρχουν πολλά ακόμα να κάνω, αλλά νοιώθω καλά με όλα αυτά, γιατί αισθάνομαι πως είμαι χρήσιμος σαν μέλος του κοινωνικού συνόλου.
6. Το περιβάλλον είναι σαφώς θέμα πολιτισμού και παιδείας.
Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας βοηθά τους νέους στο να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση ;
Δεν νομίζω πως το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει κάποια σχέση με το περιβάλλον. Είναι δύο απολύτως αντίθετες έννοιες. Εδώ καλά - καλά το εκπαιδευτικό μας σύστημα, έχει πρόβλημα στο να εκπαιδεύει... Νομίζω πως όσοι ασχολούνται και κυρίως οι νέοι, ότι κάνουν, το κάνουν από μόνοι τους και με την δική τους καλή διάθεση και έρευνα.
7. Δώσε μου έναν τίτλο τραγουδιού που θα έγραφες για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές.
Στον τελευταίο CD με τον τίτλο “Και πάλι παιδί” μαζί με τον Γιάννη Κωνσταντινίδη και το Νίκο Μωραΐτη, γράψαμε ένα τραγούδι με τον τίτλο “Δέντρα φύλλα”. Γράφτηκε για τις πυρκαγιές και τις ευθύνες μας. Αν θα ήθελα να δώσω με λίγη χιουμοριστική διάθεση τη σχέση των Ελλήνων πολιτικών με το περιβάλλον, θα έγραφα κάτι σε “Έλληνας και Περιβάλλον, άλλα ντ’ άλλων”.
8. Με σύνθημά μας το «σκέψου παγκόσμια… δράσε τοπικά», ξεκινήσαμε στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Πιστεύεις ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά
στην προστασία του περιβάλλοντος ; Αξίζει να προσπαθήσουν ;

Νομίζω πως όπως στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού, οι βασικοί υπεύθυνοι είναι οι γονείς. Έτσι πιστεύω πως στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των πολιτών, το βασικότερο ρόλο παίζουν οι τοπικές κοινωνίες και αυτοδιοικήσεις. Όχι απλά αξίζει να προσπαθήσουν, αλλά με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση της χώρας μας, επιβάλλεται...
  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site