Ανακύκλωσε και εκφράσου καλλιτεχνικά!

Το eTwinning (www.etwinning.net) είναι μια ευρωπαϊκή δράση του προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.
Οι σχολικές συνεργασίες στην Ευρώπη είναι μία αυξανόμενη κοινή πρακτική που αποκτά ευρεία αναγνώριση.
Κατά το τρέχον σχολικό έτος το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου “Παλαμαϊκή Σχολή” και το Γυμνάσιο Κωνσταντινουπόλεως Στροβόλου, Λευκωσίας Κύπρου συμμετέχουμε στην δράση e-twinning (ηλεκτρονική αδελφοποίηση) με το θέμα «Ανακύκλωσε και εκφράσου καλλιτεχνικά. Δράσε, μη μένεις θεατής».

Στόχος είναι η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης των μαθητών μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους σε δράσεις σχετικές με την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών με μαθητές από άλλες χώρες προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες, καθηγητές και μαθητές, αρκετά οφέλη.
Και στα δύο σχολεία σχηματίστηκαν τρεις ομάδες εργασίας: Τέχνης, Γραπτής έκφρασης και Νέων τεχνολογιών.
Η ομάδα τέχνης ετοιμάζει σχέδια για τον πλανήτη και τις ανάγκες του με τίτλο "Η φωνή του πλανήτη".
Σε ανακυκλωμένο χαρτί, που φτιάχνουν τα ίδια τα παιδιά στο σχολείο, σχεδιάζουν ενώ άλλα παιδιά αυτής της ομάδας συνθέτουν τραγούδια για την ανακύκλωση και το περιβάλλον.
Τα καλύτερα σχέδια θα γίνουν πλαστικοποιημένες αφίσες.
Η ομάδα Γραπτής Έκφρασης θα γράψει εκθέσεις-άρθρα σχετικές με το θέμα και κάποιες από αυτές θα δημοσιευθούν στον τοπικό τύπο στο Μεσολόγγι και στην Λευκωσία.
Η ομάδα νέων τεχνολογιών βρίσκει πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με την ανακύκλωση των υλικών, τους καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τα ανακυκλώσιμα αλλά και άχρηστα υλικά (ζωγραφική, κατασκευές, μόδα, αρχιτεκτονική), βρίσκει σχετικά βίντεο και τραγούδια και θα δημιουργήσει αντίστοιχες παρουσιάσεις.
Όλοι μαζί δημιουργούν "έργα τέχνης" τα οποία και θα εκθέσουν σε ειδική επίδειξη έργων. Οτιδήποτε φτιάχνουν βασίζεται στην ιδέα της μείωσης – επαναχρησιμοποίησης - ανακύκλωσης.
Ταυτόχρονα έχουν μοιραστεί κοινά ερωτηματολόγια σχετικά με την ανακύκλωση στους μαθητές και στα δύο σχολεία.
Τα αποτελέσματα αυτά και γενικά όλες οι δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια του προγράμματος και στα δύο σχολεία θα παρουσιαστούν τον Απρίλη στην τελετή αδελφοποίησης που θα γίνει στο Μεσολόγγι, όπου παρόντες θα είναι μαθητές και καθηγητές από το συνεργαζόμενο σχολείο της Κύπρου.
Τον Φεβρουάριο ομάδα 20 μαθητών του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου επισκέφθηκε τον δήμαρχο της Ι.Π.Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλο, και του πήρε συνέντευξη για την ανακύκλωση.
Ο δήμαρχος υποδέχθηκε με ευχάριστη διάθεση τους μαθητές, προσέφερε γλυκά και αναψυκτικά και αναφέρθηκε στην διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή, στο σύστημα ανακύκλωσης που εφαρμόζεται από τα μέσα του 2009 και εξήγησε τον τρόπο που γίνεται η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και την διαδικασία που ακολουθείται για να φθάσουν στο κέντρο διαλογής στην Πάτρα.
Αίτημα των μαθητών της περιβαλλοντικής ομάδας να σταλούν μαζί με τους λογαριασμούς του νερού (της Δ.Ε.Υ.Α.Μ) ενημερωτικό φυλλάδια , που έφτιαξε η ομάδα, σε όλους τους δημότες (περίπου 12.000 λογαριασμοί-φάκελοι) με στόχο να γίνει ενημέρωση και υπενθύμιση στους πολίτες για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης.
Το αίτημα των μαθητών έγινε δεκτό, και το φυλλάδιο θα διανεμηθεί με τους λογαριασμούς νερού του Μαρτίου σε όλους του δημότες της πόλης του Μεσολογγίου.
Το ενημερωτικό τρίπτυχο φυλλάδιο, έχει σαν σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή όλων στην ανακύκλωση, με το σύνθημα: “Ανακύκλωσε. Δράσε, μη μένεις θεατής!”

«Εκτός όμως από εμάς τους πολίτες» αναφέρουν οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου, «πιστεύουμε ότι η πολιτεία πρέπει να φροντίσει ώστε να υπάρχει:
*πυκνό δίκτυο κάδων ανακυκλώσιμων υλικών για όλα τα συστήματα ανακύκλωσης (συσκευασίες, λαμπτήρες, ορυκτέλαια, μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές κ.λ.π.)
* τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων.
*τακτική ενημέρωση και υπενθύμιση της αναγκαιότητας της ανακύκλωσης».


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site