Ελιά...το δώρο της φύσης

Συνδυάζοντας τα μαθήματα της Γλώσσας, της Μελέτης και της Ιστορίας, οι μαθητές του Δ2 τμήματος της τετάρτης τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου αποφάσισαν να ασχοληθούν με το «αιώνιο δέντρο» την ελιά.

Με την βοήθεια της δασκάλας τους, Χριστίνας Κοσμά, έψαξαν και βρήκαν τις απαραίτητες πληροφορίες.
Πληροφορίες μάλιστα που αποτύπωσαν στην μικρή εφημερίδα που έφτιαξαν για τον σκοπό αυτό, δίνοντας το όνομα « Μολύβι και Χαρτί ».
Οι δεκαεννέα μαθητές και μαθήτριες της τάξης χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες,
με συγκεκριμένο θέμα η κάθε μια από αυτές.
Η Μυθολογική Ελιά, Ελιά το δέντρο της ζωής, Μάζεμα και συγκομιδή της Ελιάς, Ελιά λάδι και υγεία, Ελιά και τέχνη, τα θέματα που τα παιδιά έψαξαν, ρώτησαν, διάβασαν και τελικά κατέγραψαν στην εφημερίδα τους.

«…οι αρχαίοι Έλληνες παρήγαγαν σημαντικά προϊόντα.
Τα τρία βασικά ήταν το λάδι το σιτάρι και το κρασί…
Ο Ηρακλής αφού γύρισε από τους άθλους έφερε μαζί του την ελιά και την έσπειρε σε ένα δάσος.
Από εκεί έπαιρναν οι αρχαίοι Έλληνες το κλαδί της ελιάς και στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες…» αναφέρει η Πρώτη ομάδα των μαθητών που ασχολήθηκε με το κομμάτι της μυθολογίας.

Για την ελιά το δώρο της φύσης στους ανθρώπους μας μιλά η Δεύτερη ομάδα, για τις ρίζες της, τον κορμό, τα άνθη και τις ποικιλίες που σήμερα υπάρχουν.
« Η ρίζα της ελιάς προχωράει πολύ βαθιά στο χώμα και διακλαδίζεται απλωτά προς όλες τις μεριές, ώσπου να βρει υγρασία… η εξωτερική φλούδα του κορμού είναι ξερή, γκρίζο χρώμα και έχει εξογκώματα.
Τα άνθη της ελιάς φυτρώνουν πολλά μαζί αλλά δεν μυρίζουν…»

Τα οφέλη της ελιάς και του ελαιόλαδου για τον ανθρώπινο οργανισμό καταγράφουν τα παιδιά από την Τρίτη ομάδα.
«… οι ελιές και το ελαιόλαδο αποτελούν εδώ και αιώνες απαραίτητα στοιχεία της Ελληνικής και Μεσογειακής κουζίνας.
…τις πιο θρεπτικές ουσίες τις έχουν οι μαύρες και οι πράσινες ελιές που τις συναντάμε στα καθημερινά τραπέζια.
…έρευνες έχουν δείξει ότι η ελιά είναι φυσική πηγή ινών μετάλλων καθώς και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
Επίσης είναι πλούσιες σε πολύτιμους υδατάνθρακες και βιταμίνη Α και Ε…»

Η Τέταρτη ομάδα ασχολήθηκε με το θέμα της συγκομιδής της ελιάς.
«…όταν ωριμάσει ο καρπός, οι εργάτες στρώνουν κάτω από το δέντρο πανιά και χτυπούν τους καρπούς της ελιάς με ξύλα για να πέσουν κάτω.
Τις πιο μεγάλες ελιές τις βάζουν σε πλαστικά δοχεία για να τις πουλήσουν, τις υπόλοιπες τις βάζουν σε σακιά και τις πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο… αν η συγκομιδή του ελαιόκαρπου γίνεται πολύ γρήγορα, τότε η απόδοση σε ελαιόλαδο είναι μικρή και η ποιότητα δεν είναι καλή…»

Ελιά και Τέχνη ήταν το θέμα που ανέλαβε να βρει πληροφορίες η Πέμπτη ομάδα των μαθητών. Μας αναφέρει σχετικά: «… τα κλαδιά της, τα φύλλα της, σκηνές από το μάζεμα του καρπού της στόλιζαν τοίχους αλλά και αρχαίους αμφορείς και αγγεία.
Έγιναν θέμα γνωστών έργων ζωγραφικής νεώτερων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Χρησιμοποιήθηκε στα τραγούδια, στα ποιήματα, σε παροιμίες, στη μουσική.
Ο Οδυσσέας Ελύτης έλεγε: ‘Αν δεν υπήρχαν οι ελαιώνες … θα τους είχα επινοήσει’…»

Η ενασχόληση των μικρών μαθητών και η προσπάθειά τους να συλλέξουν μόνοι τους τις πληροφορίες για την ελιά, τους έβαλε στην διαδικασία της λειτουργίας της ομάδας, της χρήσης όλων των δυνατοτήτων, (βιβλία, αφηγήσεις, διαδίκτυο), στην συνέχεια την καταγραφής της γνώσης, με τελικό κέρδος την αποτύπωσή της διαχρονικά.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site