Συνέντευξη...«Μένουμε Ελλάδα»,

Η Ρένια Τσιτσιμπίκου και ο Γιώργος Αμυράς ως παρουσιαστές της πολύ αγαπητής
μεσημεριανής ταξιδιωτικής εκπομπής της ΝΕΤ «Μένουμε Ελλάδα», είναι οι καλύτεροι
και πιο αγαπημένοι μας ξεναγοί από τηλεοράσεως, στους τόπους και όλες τις ομορφιές
της πατρίδα μας.

1. «Μένουμε Ελλάδα» . . . .πόσο όμως πιστεύετε ότι οι Έλληνες είναι ευαισθητοποιημένοι στην προστασία του Περιβάλλοντος ?

Γ: Υπάρχει ένα παράδοξο στην ελληνική περίπτωση: ατομικά και κατά μόνας ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένος με θέματα περιβάλλοντος. Σε πληθυσμούς μεγαλύτερους του ενός ατόμου αρχίζει το μακελειό κατά του περιβάλλοντος. Αυτό είναι το ελληνικό παράδοξο και θέλει πολύ δουλειά για να αντιστραφεί.

Ρ: Δυστυχώς η Ελλάδα έχει καθυστερήσει πολύ στην προστασία του περιβάλλοντος, πολύ δε περισσότερο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών της. Οι Έλληνες πια ενεργοποιούνται, έπρεπε όμως να βρεθούμε μπροστά στην παγκόσμια διάσταση του προβλήματος, που ξεπερνά τα στενά σύνορα της χώρας, για να συνειδητοποιήσουμε το κακό που έχει γίνει.


2. Πιο θεωρείτε το πιο σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει γίνει η γίνεται
στην Ελλάδα ?

Γ: Η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Πρόκειται συνήθως για αμετάκλητη καταστροφή.

Ρ: Η αποψίλωση των ελληνικών δασών με ό,τι αυτό συνεπάγεται: εξαφάνιση σπάνιων ειδών της ελληνικής πανίδας, αυθαίρετα κτίσματα που κατακλύζουν τη φύση πανταχόθεν και πολλά ακόμα γνώριμα και «αποικιακά»..

3. Έχετε ποτέ συμμετάσχει σε οικολογικές δράσεις ή διαμαρτυρίες και πως?

Γ: Ανακυκλώνω, κυκλοφορώ μόνο με ποδήλατο, πασχίζω να σώσω τα αρχαία πέτρινα μονοπάτια της Φολεγάνδρου από τη λαίλαπα των αυτοκινήτων και της τερατώδους ξενοδοχειακής ανάπτυξης του νησιού. Μετά τις πυρκαγιές του 2007 σε κάθε εκδήλωση ή διαδήλωση για την προστασία του δάσους και της ζωής μας είμαι παρών με το ποδήλατο μου.

Ρ: Ανακυκλώνω, ανακυκλώνω, ανακυκλώνω.

4. Εάν εσείς αποφασίζατε, ποια περιβαλλοντικά προβλήματα θα προσπαθούσατε να επιλύσετε άμεσα στην χώρα μας?

ΓΡ: Τις ανεξέλεγκτες χωματερές, την τρομακτική αύξηση των αυθαιρέτων ιδίως σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, τη μετατροπή των λιμνών και ποταμών της χώρας σε καζανάκια και υπονόμους πόλεων και χωριών, την ασυδοσία απέναντι στον εθνικό θαλάσσιο πλούτο μας.

5. Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος και πως ?

Γ: Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι θέμα οικονομικό αλλά ευσυνειδησίας και παιδείας τους καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί. Φτωχές χώρες έχουν διασφαλίσει την ποιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος τους ενώ αντιθέτως πλούσιες χώρες συναγωνίζονται ποια θα καταστρέψει πιο γρήγορα και πιο βαθιά το φυσικό περιβάλλον.

Ρ: Η κατάσταση είναι τέτοια, που η οικονομική κρίση μόνο ως δικαιολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε εκπτώσεις….

6. Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη με οικολογική συνείδηση. Που πιστεύετε ότι οφείλεται?

Γ: Στο κακό γονίδιο του Έλληνα, ο οποίος το παρκάκι απέναντι από την πολυκατοικία του, το νιώθει και το αντιμετωπίζει σαν σκουπιδότοπο και όχι σαν βιότοπο για τον ίδιο, τα παιδιά του και τα ζώα που το μοιράζονται. Επιμένω στο γονίδιο γιατί οι δεκαετίες περνάνε και ως λαός, παραμένουμε το ίδιο απαίδευτοι και εγωκεντρικοί έναντι του περιβάλλοντός μας.

Ρ: Στην κοντόφθαλμη πολιτική των παλαιότερων γενεών που δεν αντιμετώπισαν την πράσινη πολιτική σαν επένδυση του μέλλοντος με αποτέλεσμα σήμερα να πληρώνουμε τις οφειλές του παρελθόντος.

7. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα βοηθά τους νέους να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση?

ΓΡ: Όσο τους βοηθά να αναπτύξουν σεξουαλική συνείδηση, κυκλοφοριακή συνείδηση, συνείδηση ως προς τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό…

8. Ποιες είναι οι πιο «φιλικές» και πιο «εχθρικές» προς το περιβάλλον καθημερινές σας συνήθειες?

Ρ: Η χρήση του αυτοκινήτου. Δυστυχώς, όταν εγώ ήμουν πιτσιρίκα, το αυτοκίνητο ήταν της «μοδός» και έτσι έχω μια σχέση εξάρτησης. Τώρα όμως το ποδήλατο είναι ο νέος μου αγαπημένος…

9. Το μήνυμα μας είναι σκέψου παγκόσμια… δράσε τοπικά.
Τι μπορούν να προσφέρουν οι τοπικές κοινωνίες στο παγκόσμιο πρόβλημα του περιβάλλοντος και εάν αξίζει να προσπαθήσουν.

Γ: Πολλά μπορούν να προσφέρουν και στον εαυτό τους αλλά και γενικότερα. Ρωτήστε τους συλλόγους γυναικών και τους μικροσυνεταιρισμούς σε κάθε επαρχία της χώρας και από τις απαντήσεις τους θα δείτε ότι ευημερούν και ως άνθρωποι και ως τοπικές κοινωνίες και πάνω απ’ όλα ευημερεί το δάσος, η θάλασσα, το βουνό, το ποτάμι δίπλα τους.

Ρ: Αν οι τοπικές κοινωνίες ξυπνήσουν και κοιτάξουν γύρω τους, τότε θα κάνουν θαύματα. Υπήρξα πρόσφατα μάρτυρας μιας τέτοιας προσπάθειας και ξέρω, ότι όταν οι άνθρωποι, αποφασίσουν να πολεμήσουν για την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους, τα καταφέρνουν.

10. Έχετε επισκεφθεί ποτέ την Ναύπακτο ?
Εάν ναι ποιές οι εντυπώσεις σας?
Γ: Πρώτη φορά πήγαμε οικογενειακώς πριν από 30 χρόνια όταν το αυτοκίνητο χρειάστηκε επισκευή και η κοντινότερη πόλη του ταξιδιού μας ήταν η Ναύπακτος. Θεωρητικώς θα μέναμε λίγες ώρες, όμως η πόλη μας άρεσε και μείναμε τρεις μέρες. Θυμάμαι με αγάπη τους Ναυπάκτιους, που μας κέρδισαν με την εγκαρδιότητα και τη φιλοξενία τους.

Ρ: Εγώ έχω έρθει για ελάχιστες ώρες στη Ναύπακτο, όταν συνόδευα την Ολυμπιακή φλόγα στο ταξίδι της στην Ελλάδα. Μου άρεσε όμως πάρα πολύ αυτό που είδα και γνωρίζοντας ότι είναι και ένα καταπληκτικό ορμητήριο για εκδρομές στη φύση της Ναυπακτίας, αδημονώ για μια επίσκεψη το συντομότερο δυνατόν!


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site