Συνέντευξη Λάκης Παπαδόπουλος

Είναι γνωστός και με το όνομα ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ .
Ξεκίνησε την καριέρα του στην δεκαετία του 60 σε ηλικία 12 ετών, με το συγκρότημα “Dragons”. Στην δισκογραφία εμφανίστηκε το 1981. Ο Λάκης Παπαδόπουλος αν και ανήκει στον ευρύτερο χώρο της Ροκ έχει δώσει πολλά τραγούδια σε καλλιτέχνες από τον χώρο της λαϊκής μουσικής. Ένας άνθρωπος χωρίς κόμπλεξ, χωρίς ταμπού. Ένας άνθρωπος ελεύθερος. Τον συναντήσαμε και σας μεταφέρουμε τις απόψεις του για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό μας.


1. Είναι οι Έλληνες ευαισθητοποιημένοι απέναντι στην κλιματική αλλαγή ή υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος μέχρι να αλλάξουμε ως λαός νοοτροπία;
Αυτό όμως που έχω να πω είναι ότι η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο πράσινο κράτος. Από την άλλη όλα επαναλαμβάνονται, όπως κάποτε που μαζεύαμε το νερό με το κουβαδακι γιατί δεν είχαμε, έτσι πιστεύω ότι θα ξανασυμβεί. Έτσι είναι η φύση. Ο έλληνας δεν είναι ευαισθητοποιημένος και δεν μπορεί να είναι γιατί δεν τον αφήνουν να είναι.

2. Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και σε εξοργίζει στην πολιτική των κυβερνήσεων αλλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων σε ότι αφορά το περιβάλλον.
Με εξοργίζει το ότι δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός στην χώρα μας.
Για παράδειγμα βάζουν τον κόσμο να φτιάξει σπίτια, του δίνουν άδειες και μετά πάνε και φτιάχνουν ΧΥΤΑ δίπλα. Γεμίζουν τον τόπο σκουπίδια. Πριν 15-20 χρόνια οι περιοχές αυτές ήταν χωρίς σπίτια, όταν προγραμματίστηκαν όλα αυτά. Τώρα που πάτε, υπάρχουν σπίτια και εσεις τους βάζετε τα σκουπίδια δίπλα; Η πάλι με εξοργίζει το νέο μέτρο που βάλανε με την απόσυρση των αυτοκινήτων. Ήρθαν τα καινούργια αφεντικά και το πήραν πίσω. Τώρα λέει θα πληρώνουν τα παλιά αυτοκίνητα πρόστιμο για τα καυσαέρια. Όπου βρίσκουν εισπράττουν. Ας κοιτάξουν να κάνουν οικονομίες στις σπατάλες του κράτους και ας μη βάζουν μόνο τον κόσμο να κάνει οικονομία.

3. Πιστεύεις ότι οι νέοι σήμερα έχουν κατανοήσει την σοβαρότητα του περιβαλλοντικού προβλήματος και τι θα τους πρότεινες να κάνουν ;
Κατ’ αρχάς εγώ θα τους πρότεινα να μην καπνίζουν και να μην πετάνε τις γόπες κάτω. Κάνουν κακό στην υγεία τους και στο περιβάλλον. Από την άλλη δεν θεωρώ ότι τα πράγματα είναι τόσο μαύρα. Ας μην μιζεριάζουμε .
Θα σου φέρω ένα παράδειγμα. Σε ένα ταξίδι που πήγα με τον γιο μου,
πήγα να κόψω ένα κλαράκι και ο μικρός, μου την είπε. Μη καταστρέφεις τη φύση γιατί τα δένδρα μας δίνουν οξυγόνο. Δηλαδή ότι δεν πρέπει να κάνουμε κακό στη φύση. Έλα εδώ αγόρι μου του λέω μην γίνεσαι υπερβολικός, δηλαδή τόσα χρόνια στη Μύκονο στη Τζια , στη Σαντορίνη που δεν έχουν ούτε δέντρο πεθαίνουνε ; Θέλω να πω μ’ αυτό ότι μη φτάνουμε στην άλλη άκρη. Η φύση είναι για να την ζούμε και να την απολαμβάνουμε. Εγώ δηλαδή είμαι αντίθετος με την κινδυνολογία που προσφέρουμε στα παιδιά μας.4. Πόσο πιστεύεις ότι είσαι κι εσύ μέρος του περιβαλλοντικού προβλήματος και τι κάνεις για να διορθώσεις την συμπεριφορά σου.
Βεβαίως και είμαι μέρος του προβλήματος γιατί κάνω σκουπίδια.
Από την άλλη όμως οι φορείς, ο Δήμαρχος ας πούμε, είναι υποχρεωμένος να έχει κάδους παντού. Όταν έχει μόνο πράσινους κάδους και δεν έχει μπλε πως θα κάνω ανακύκλωση. Όταν καθυστερούν το μάζεμα και βρωμάει ο τόπος; Είναι θέμα διαχείρισης λοιπόν και εγώ δεν μπορώ να την κάνω μόνος μου.

5. Το περιβάλλον είναι σαφώς θέμα πολιτισμού και παιδιάς.
Το εκπαιδευτικό σύστημα της χωράς μας βοηθά τους νέους στο να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση ;
Πιστεύω ότι το εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχει. Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι έχουν καλή πρόθεση. Εμείς τρώγαμε και ξύλο από τους καθηγητές μας, σήμερα τρώνε ξύλο από τους μαθητές. Δεν είναι σωστό ούτε το ένα ούτε το άλλο. Βλέπω να προχωρεί το σύστημα αλλά πολύ αργά.

6. Στην καθημερινότητά σου, τι κάνεις για να προστατέψεις το περιβάλλον.
Δεν μπορώ να κάνω και πολλά πράγματα. Προσέχω πολύ με τα σκουπίδια μου, ανακυκλώνω όσο μπορώ και φροντίζω να μην πετάω κάτω τίποτα. Κάποτε πέταξα μια τσίχλα κάτω και την πάτησα. Είπα καλά να πάθω ο βλάκας και από τότε δεν ξαναπέταξα κάτω τίποτα. Δηλαδή άμα δεν πάθεις δεν μαθαίνεις.

7. Αν γινόσουν Υπουργός Περιβάλλοντος, ποια είναι τα πρώτα και κύρια μέτρα που θα έπαιρνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων;
Θα φρόντιζα να διαχειριστώ σωστά το μάζεμα των σκουπιδιών.
Είναι για μένα το κυριότερο πρόβλημα και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το
λύνουν.


8. Με σύνθημά μας το «σκέψου παγκόσμια… δράσε τοπικά», ξεκινήσαμε στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Πιστεύεις ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά
στην προστασία του περιβάλλοντος ; αξίζει να προσπαθήσουν ;
Βεβαίως και αξίζει να προσπαθούν. Έξαλλου εκεί που είσαστε εσεις είναι πολύ καλύτερα από εμάς εδώ στην μεγαλούπολη. Είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Με λίγες κινήσεις μπορείτε να λύσετε πολλά προβλήματα. Όπως για παράδειγμα, η καλή διαχείριση των σκουπιδιών.
Πάντως, είναι πολύ καλή η προσπάθεια σας αυτή.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site