Συνέντευξη Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στον Βόλο και σε ηλικία μόλις έξι ετών αρχίζει μαθήματα πιάνου.
Ανήσυχος, ευρηματικός, ευαίσθητος ως συνθέτης και ερμηνευτής,
έχει καταφέρει να θεωρείται δικαίως, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδοποιούς.
Απαντά στις ερωτήσεις μας για το περιβάλλον, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό μας.


1. Πιστεύεις ότι ο κόσμος έχει πλέον αφυπνιστεί για το θέμα των κλιματικών αλλαγών ή απλά ανησυχεί και παραμένει παρατηρητής της καταστροφής;
Δεν μπορώ να μιλήσω συνολικά . Υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται, υπάρχει και κόσμος που είναι αδιάφορος. Είναι πάντως γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να είναι παρατηρητής πια με όσα συμβαίνουν γύρω μας.

2. Πόσο ευαισθητοποιημένοι πιστεύεις ότι είναι οι Έλληνες νέοι σήμερα στο θέμα των κλιματικών αλλαγών;
Πιστεύω ότι όλα είναι θέμα ενημέρωσης. Εάν ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος, ας μην περιμένουμε να είναι ευαισθητοποιημένος. Δεν βλέπετε τι γίνεται με τα μέσα ενημέρωσης; Αντί να ενημερώνουν τον κόσμο για τα σοβαρά προβλήματα ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από ενημέρωση.
Πως λοιπόν ο κόσμος να ενημερωθεί ; Από πού ;

3. Το περιβαλλοντικό κίνημα της εποχής μας πιστεύεις ότι είναι ιδεολογία της μόδας ή πραγματικότητα;
Σε καμία περίπτωση δεν είναι της μόδας. Δεν μπορεί να είναι ένα τέτοιο θέμα της μόδας. Όποιος το πιστεύει αυτό είναι αλλού. Εξάλλου οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που επηρεάζει την ανθρωπότητα και είναι αποδεδειγμένα υπαρκτό.

4. Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος και πως ;
Η οικονομική κρίση επηρεάζει τα πάντα . Ωστόσο το περιβάλλον είναι κάτι που δεν έχει να κάνει με το οικονομικό πρόβλημα. Πρέπει όλοι να προστατεύουμε το χώρο που ζούμε. Το να κρατάμε το χώρο που ζούμε καθαρό, χωρίς σκουπίδια επί παραδείγματι, είναι θέμα ζωής και όχι οικονομικής ευρωστίας.

5. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα βοηθά τους νέους να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση ;
Η οικολογική συνείδηση καλλιεργείται από το σπίτι μας, είναι θέμα οικογένειας . Δεν πιστεύω ότι μπορεί να αναπτυχθεί περιβαλλοντική συνείδηση με μια ή δυο ώρες μάθημα στο σχολείο. Είναι θέμα οικογένειας λοιπόν. Γίνονται κάποια μαθήματα σίγουρα, αλλά δεν γνωρίζω πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι.

6. Τι συστήνεις στους νέους, οι οποίοι εκτός των άλλων προβλημάτων που αφορούν το μέλλον τους, καλούνται να προβληματιστούν για την ποιότητα ζωής τους αύριο, σε ένα πλανήτη που καταστρέφεται .
Να βάλλουν ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. Σε αυτό θα ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους. Δεν μπορεί όλα να έχουν σχέση με το χρήμα.
Σαφώς το να βγάλει χρήματα κανείς για να ζήσει είναι προτεραιότητα, αλλά πρέπει πρώτα να έχει εξασφαλίσει το χώρο που ζει και τον αέρα που αναπνέει. Αυτά είναι η ζωή μας και χωρίς αυτή, γιατί χρήματα να μιλάμε ? Πρέπει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε το χώρο που ζούμε.

7. Ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος όσο θα έπρεπε ;
Τι κάνει ή τι δεν κάνει για να βοηθήσει και αυτός στις κλιματικές αλλαγές
Ο καλλιτεχνικός κόσμος δεν κάνει αυτά που θα έπρεπε να κάνει.
Κανείς δεν ασχολείται συστηματικά, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, γι’ αυτό και τα μέσα ενημέρωσης μας σερβίρουν ότι αυτά θέλουν.


8. Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και σε εξοργίζει στην πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων σήμερα, σε ότι αφορά το περιβάλλον
Το ψέμα και η κοροϊδία . Η λέξη πολιτική και πολιτικός είναι πλέον στις μέρες μας συνδεδεμένα με το ψέμα και την κοροϊδία. Ο κόσμος έχει κουραστεί πλέον με όλα αυτά. Δεν μπορεί κάποιος να είναι ειλικρινής στις μέρες μας? Τόσο δύσκολο είναι;


9. Στις 27 Μαρτίου είναι η Ώρα της γης. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη γη θα σβήσουν τα φώτα για 60 λεπτά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς τους κυβερνόντες, για τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη.
Θέλω το δικό σου μήνυμα.
Όπως είπα και πριν πρέπει ο κόσμος να υψώσει τη δική του φωνή,
Συμφωνώ με όλες αυτές τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως αυτή της Ώρας της γης, γιατί πιστεύω στην αφύπνιση και τη συμμέτοχη του κόσμου. Πρέπει ο κόσμος να αντιδρά, να συμμετέχει και να ενημερώνεται.


10. Το μήνυμα μας είναι < σκέψου παγκόσμια… δράσε τοπικά>.
Τι μπορούν να προσφέρουν οι τοπικές κοινωνίες στο παγκόσμιο
πρόβλημα του περιβάλλοντος ; Αξίζει να προσπαθούν;
Φυσικά και αξίζει να προσπαθούν, γιατί είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας η προστασία του περιβάλλοντος. Ο καθένας πρέπει να ξεκινήσει από το σπίτι του, την γειτονιά του, αλλιώς δεν γίνεται τίποτα .
Απλά καθημερινά πράγματα κάνουν την διαφορά .
Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site