Οι επιπτώσεις στην Αρκτική ξεπερνούν τις προβλέψει


Η υπερθέρμανση στην Αρκτική μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, όπως οι πλημμύρες, οι οποίες θα επηρεάσουν το ένα τέταρτο του πληθυσμού του πλανήτη, η σημαντική αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία θα απελευθερωθούν από μεγάλες καταβόθρες άνθρακα, και οι ακραίες αλλαγές του καιρού. Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα της νέας έκθεσης της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF με τίτλο «Κλιματικές αναδράσεις στην Αρκτική: παγκόσμιες επιπτώσεις».
Η δραματική απώλεια των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική, με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από ό, τι σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο, θα επηρεάσει την κυκλοφορία του αέρα και τον καιρό στην περιοχή και όχι μόνο.
Εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν επίσης η θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική με επιπτώσεις στη γεωργία, τη δασοπονία και τα αποθέματα νερού.
Επιπλέον, στα παγωμένα εδάφη και τους υγροτόπους της Αρκτικής βρίσκονται αποθηκευμένες διπλάσιες ποσότητες άνθρακα από ό, τι στην ατμόσφαιρα.
Αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης της Αρκτικής θα είναι το λιώσιμο των πάγων και η συνεπαγόμενη απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα αερίων του θερμοκηπίου σε ταχύτερο ρυθμό, όπως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο.
Η αξιολόγηση αυτή, που για πρώτη φορά ενσωματώνει στις προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας την τύχη των πάγων της Γροιλανδίας και της Δυτικής Ανταρκτικής, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας μπορεί να ανέβει πάνω από ένα μέτρο μέχρι το 2100.
Οι πλημμύρες από την άνοδο της στάθμης της


  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site