Μέλι Ναυπάκτου αγνό… από τη φύση στο πιάτο µας!

Το µέλι είναι ένα προϊόν της φύσης που δεν επιδέχεται καµία επεξεργασία. Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που το χρησιµοποιούν στη διατροφή τους, αλλά και σαν φάρµακο. Έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις θεραπείας έλκους του στοµάχου τρώγοντας µέλι. Αξίζει να επισηµανθεί ότι ευεργετική επίσης είναι η επίδρασή του στα µάτια, στο συκώτι, στα νεφρά, την καρδιά, τις αναπνευστικές οδούς, στα κρυολογήµατα, στα δερµατικά προβλήµατα καθώς και στο νευρικό σύστηµα καταπολεµώντας την αϋπνία. Το µέλι είναι ιδιαίτερα ωφέλιµο στα παιδιά και τους αθλητές, αυξάνοντας τη µυϊκή τους δύναµη και αντοχή, τις διανοητικές τους ικανότητες και συµβάλλει στην καταστολή της κόπωσης και της εξάντλησης. Το µέλι λοιπόν έχει τριπλή αξία και χρησιµότητα ως τρόφιµο, ως γλύκισµα αλλά και ως φάρµακο!
Στη Ναύπακτο λειτουργεί εδώ και 26 χρόνια ο Μελισσοκοµικός Συνεταιρισµός Ναυπάκτου – Μεσολογγίου & Δωρίδας.
Ο Συνεταιρισµός µας ιδρύθηκε το 1982 από µια οµάδα µελισσοκόµων της περιοχής µας.
Σήµερα απαριθµεί 54 ενεργά µέλη. Απ’ αυτά τα 30 περίπου έχουν ως κύριο επάγγελµά τους τη Μελισσοκοµία και τα υπόλοιπα ασχολούνται, ως βοήθηµα στο εισόδηµά τους. Ο Συνεταιρισµός στεγάζεται επί της οδού Φαλυσίου 5, σε κτίριο που παραχώρησε η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισµών Ναυπάκτου, στην Οβρεόλακα.
Πρόεδρος των µελισσοπαραγωγών της περιοχής µας είναι ο Κώστας Σταυρογιαννόπουλος.
Το µέλι που παράγεται στην περιοχή της Ναυπάκτου είναι 100% αγνό και απορροφάται κυρίως από την ντόπια αγορά.
Ο κάθε παραγωγός µόνος του διακινεί τις ποσότητες που αυτός παράγει. Ορισµένα από τα µέλη που βγάζουν µεγαλύτερες ποσότητες δίνουν σε καταστήµατα της περιοχής, που το προτιµούν για την άριστη ποιότητά του και την γεύση του.
Κάποιες ποσότητες πηγαίνουν σε βιοτεχνίες, σε βιοµηχανίες, σε εταιρείες κ.λπ.
Στόχος του Συνεταιρισµού είναι η απόκτηση σύγχρονου συσκευαστηρίου και η τυποποίηση του µελιού που παράγεται από τους µελισσοκόµους του Συνεταιρισµού, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη της εµπορίας αυτού.
Για πρώτη φορά ο Συνεταιρισµός έλαβε µέρος σε έκθεση στην Αθήνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την οποία διοργάνωσε η Νοµαρχία Αιτωλ/νίας. Σε αυτό το Φεστιβάλ Μελιού συµµετείχαν οι Συνεταιρισµοί Ναυπάκτου, Αγρινίου, Μεσολογγίου και Αµφιλοχίας.  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site