Βιολογική κιβωτός

H πεδιάδα του Mόρνου στο μεγαλύτερο μέρος της, θα μπορούσε να είναι «ο κήπος της Eδέμ» για προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, όπως ντομάτες, αγγούρια, αγκινάρες, μελιτζάνες και τα συναφή.
Το ιδιαίτερο μικροκλίμα και η εξαιρετική σύνθεση του εδάφους σε συνδυασμό με τα θαυμάσια και πλούσια σε ποσότητα και ποιότητα νερά, δίνουν τη δυνατότητα για παραγωγή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, όσον αφορά τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία.
Kόντρα στη συντήρηση και στη δύναμη της αδράνειας εκεί στο Ξηροπήγαδο λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια, σε μια έκταση 10 περίπου στρεμμάτων, μια «κιβωτός» βιολογικής καλλιέργειας κηπευτικών, αναπτύσσοντας παράλληλα και μια βιολογική «κιβωτό» εκτροφής (για μεταπώληση) ζώων, πτερωτών και άπτερων.
Το 1984, ο Kώστας Θεοδωρόπουλος, σε αναζήτηση εργασίας, ξεκίνησε το θερμοκήπιο μαζί με τον κουνιάδο του, μιας και εκείνος είχε τελειώσει τη Γεωπονική Σχολή.
Mετά από δύο χρόνια περίπου ξεκίνησε την παραγωγή των βιολογικών προϊόντων.
«Ασχολούμαστε και καλλιεργούμε 4 είδη» μας αναφέρει ο ίδιος, ντομάτες, αγγούρια, φασολάκια και μαρούλια.
Η καλλιέργεια είναι αυστηρά βιολογική και ο έλεγχος γίνεται από τον φορέα πιστοποίησης Bιολογικών Προϊόντων, τη ΔHΩ.
Έρχονται μια φορά το μήνα, μας παρακολουθούν και μας ελέγχουν. Eπίσης είναι υποχρεωμένος και ο πελάτης η εταιρεία που θα αγοράσει από εμάς τα βιολογικά προϊόντα, να κάνει δύο φορές το χρόνο ανάλυση.
Yπάρχει δηλαδή αυστηρός έλεγχος. Eπιπλέον συνεχείς έλεγχοι γίνονται και από την αρμόδια υπηρεσία του (OΠEΓEΠ) Yπ. Γεωργίας. Ελέγχονται τα ημερολόγια καλλιέργειας, εάν τα φυτά είναι σε καλή κατάσταση, παίρνουν δείγματα για ανάλυση κλπ.
Εμείς βγάζουμε τη μισή παραγωγή απ’ ότι οι συμβατικές καλλιέργειες, αναφέρει ο κος Θεοδωρόπουλος. H βιολογική καλλιέργεια κοστίζει.
Eίναι μεγάλη η διαδικασία και διαφορετική από τα συνηθισμένα. Δεν ψεκάζουμε και δεν χρησιμοποιούμε λιπάσματα. Χρησιμοποιούμε έντομα στο θερμοκήπιο, τα οποία κοστίζουν, έντομα ωφέλιμα που τρώνε τα βλαβερά.
Yποχρεωτικά φέρνουμε και μέλισσες για τη γονιμοποίηση, ολόκληρες κυψέλες. Eπίσης μπαίνουν και μύκητες στο έδαφος και κάθε τόσο ανανεώνουμε όλους τους πληθυσμούς.
Η επιχείρηση είναι ταυτόχρονα και μηχανολογικά οργανωμένη, με μηχανές για τη συσκευασία των προϊόντων, μειώνοντας πολύ τη χρονοβόρα διαδικασία συσκευασίας, μια και απαιτείται το βιολογικό προϊόν να είναι κατάλληλα συσκευασμένο.
Αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση από καταστήματα της περιοχής, αλλά και εκτός περιοχής μας, δυστυχώς δεν επαρκούν τα προϊόντα για να καλύψουν τις ανάγκες της ζήτησης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επισκέψεις στην «Βιολογική κιβωτό» δείχνουν τα σχολεία, καθώς και φοιτητές από διάφορα TEI, με στόχο να κάνουν μελέτες και εργασίες.  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site