Παραδοσιακό Κηροπλαστείο Ναυπάκτου

Το φως ήταν πάντα σύμβολο της ανθρώπινης προόδου, δίνοντας μας χρόνο για δουλειά, για μελέτη, για δημιουργία. Το φως προάγει τον πολιτισμό. Το κερί ήταν μια από τις πρώτες μορφές παραγωγής τεχνητού φωτισμού.
Για δυο χιλιάδες χρόνια φώτιζε τον δρόμο στους εξερευνητές, τους στρατιώτες, τους ιερείς και τους διανοούμενους. Παραστάσεις σε σπηλιές και σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους, αποδείχνουν τη χρήση των κεριών από τότε. Η κηροπλαστική, σαν ξεχωριστός κλάδος τέχνης, ήταν γνωστή στους Αιγυπτίους, στους Πέρσες, στους ανατολικούς λαούς και φυσικά στους Έλληνες.
Ο Πλίνιος, στον πρώτο μ.Χ. αιώνα αναφέρει, ότι τα κεριά στη Ρώμη και στην Ελλάδα γινόταν από κλωστές λινού τυλιγμένες με πίσσα και κερί.
Στο Μεσαίωνα, οι φτωχότεροι έκαιγαν ξύγκι και οι πλουσιότεροι κερί μέλισσας. Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, η κηρήθρα και το ξύγκι ήταν τα μόνα στερεά υλικά για την κα¬τασκευή κεριών. Το 1859, με τη γενίκευση της χρήσης του ακατέργαστου πετρελαίου, η παραφίνη αποδείχτηκε ένα κατάλληλο υποπροϊόν για την κατασκευή κεριών και μέχρι σήμερα είναι το περισσότερο χρησιμοποιούμενο.
Από τα λίγα παραδοσιακά επαγγέλματα είναι και αυτό του κηροπλάστη. Εδώ και εβδομήντα δυο χρόνια το παραδοσιακό κηροπλαστείο των Αδελφών Κατσαντώνη, τρεις γενιές σχεδόν, εξακολουθεί και παράγει το κερί, με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά και σύμφωνα με τις επιταγές και απαιτήσεις των πελατών. Ξε¬κινώντας από το 1937 η οικογένεια ασκεί την τέχνη της κηροπλαστικής φθάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Στο εργαστήριο στη Ναύπακτο δημιουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο, από «καθαρά» και γνήσια υλικά, που εξασφαλίζουν τέλεια και σταθερή καύση χωρίς καπνούς δυσοσμίες και σταξίματα για κάθε χρήση και γούστο, από το μελισσοκέρι μέχρι διακοσμητικά κεριά και συνθέσεις.  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site