STOP στην κλιµατική αλλαγή

Παίξε και εσύ το δικό σου ρόλο!
Η προστασία του κλίµατος δεν είναι υπόθεση µόνο των κυβερνήσεων και των ειδικών. Ως πολίτης και καταναλωτής, µπορείς να παίξεις και εσύ το δικό σου καθοριστικό ρόλο.
Κινήσου µε τις δικές σου δυνάµεις
Η αυτοκίνηση στις πόλεις ευθύνεται για το 40% των συνολικών επιπτώσεων των µεταφορών στην κλιµατική αλλαγή. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες διαδροµές κάτω από 5 χιλιόµετρα γίνονται ακόµη µε ΙΧ. Πέρα από τη συµβολή της στην κλιµατική αλλαγή, η χρήση του ΙΧ προκαλεί ατµοσφαιρική ρύπανση, επιπτώσεις στην υγεία από έλλειψη άσκησης, αλλά και εξάρτηση από εισαγόµενο πετρέλαιο.
Περπατώντας καθηµερινά ή χρησιµοποιώντας ποδήλατο, προστατεύεις τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία σου! Συµπλήρωµά τους είναι η συγκοινωνία και όχι το αυτοκίνητο.
Αγωνιζόµαστε για βιώσιµο αστικό σχεδιασµό που µειώνει τις αποστάσεις και ελαχιστοποιεί την ανάγκη του ΙΧ. Διεκδικούµε αποτελεσµατικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, διευκόλυνση και προτεραιότητα για τα ποδήλατα και τους πεζούς, αντικίνητρα για την χρήση ΙΧ στην πόλη.
Σκέψου παγκόσµια, …αγόρασε τοπικά
Μεγάλο µέρος από τις επιπτώσεις καθενός µας στο κλίµα, προέρχεται από τα προϊόντα που αγοράζουµε. Πέρα από τις εκποµπές αερίων κατά την παραγωγή, την επεξεργασία και την απόρριψη κάθε προϊόντος, καθοριστικές είναι και οι εκποµπές από την µεταφορά του. Ενδεικτικά, κάθε τόνος µήλα που έρχεται από τη Νέα Ζηλανδία στην Ευρώπη, ελευθερώνει στην ατµόσφαιρα ένα τόνο διοξειδίου του άνθρακα: είκοσι φορές περισσότερο από ό,τι αν καταναλώναµε µήλα από τη χώρα µας.
Τρώγοντας βιολογικά προϊόντα τοπικής παραγωγής, απολαµβάνεις πιο φρέσκο φαγητό - και µειώνεις τις εκποµπές αερίων!
Στηρίζουµε τους τοπικούς παραγωγούς και την τοπική οικονοµία. Εργαζόµαστε σε όλα τα επίπεδα, ώστε κάθε προϊόν να αντανακλά στην τιµή του τις αρνητικές επιπτώσεις στο κλίµα από τη µεταφορά του. Αγωνιζόµαστε για στροφή των εµπορευµατικών µεταφορών, από το αεροπλάνο και το φορτηγό, στο σιδηρόδροµο και το πλοίο.
Μη µένεις …stand-by
Μέχρι και 85% της κατανάλωσης πολλών ηλεκτρικών συσκευών µπορεί να αφορά τα διαστήµατα που ΔΕΝ χρησιµοποιούνται. Όταν αφήνεις τον φορτιστή του κινητού στην πρίζα ή δεν σβήνεις την οθόνη του υπολογιστή, αυτά συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια.
Έλεγξε τις προδιαγραφές των συσκευών πριν αγοράσεις. Στην Ευρώπη, η ισχύς µιας τηλεόρασης σε αναµονή (stand-by) ποικίλλει από 0,1 µέχρι 20 Watt.
Απαιτούµε Ευρωπαϊκή νοµοθεσία που θα επιβάλλει στους παραγωγούς οικιακών ηλεκτρικών συσκευών ανώτατη ισχύ «σε αναµονή» τα 0,5 Watt.
Διάλεξε συσκευές µε τη χαµηλότερη κατανάλωση ρεύµατος
Ψυγεία, πλυντήρια, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικά, έχουν µεγάλη διαφοροποίηση στην κατανάλωση ενέργειας. Συσκευές υψηλής αποδοτικότητας καταναλώνουν πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και είναι συνήθως καλύτερης ποιότητας.
Αγοράζοντας συσκευές, αναζήτησε µοντέλα µε ενεργειακή σήµανση Α++: ένα ψυγείο υψηλής αποδοτικότητας έχει κατανάλωση 4 φορές µικρότερη από το µέσο όρο και στη διάρκεια της ζωής του θα έχεις κέρδος πολλά χρήµατα.
Άλλαξε τις παραδοσιακές λάµπες πυράκτωσης µε λαµπτήρες υψηλής απόδοσης που καταναλώνουν 4 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8 φορές περισσότερο, αντισταθµίζοντας κατά πολύ την υψηλότερη τιµή αγοράς τους.
Αγωνιζόµαστε για αυστηρές πανευρωπαϊκές προδιαγραφές ενεργειακής αποδοτικότητας σε κάθε συσκευή και µηχάνηµα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον.
Διάλεξε λιγότερο ρυπογόνο αυτοκίνητο
Τα ΙΧ ευθύνονται για το 50% των εκποµπών αερίων από τον τοµέα των µεταφορών. Ένα 4Χ4 καταναλώνει τρεις φορές περισσότερο από ένα οικονοµικό ΙΧ. Αν πραγµατικά χρειάζεσαι αυτοκίνητο, διάλεξε τουλάχιστον µικρό, µε χαµηλή κατανάλωση.  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site