Χρήσιµες πληροφορίες και γνώση

Για να ζήσουµε καλύτερα, να σώσουµε τα παιδιά µας και τον πλανήτη µας.
Από τον κ. Νίκο Παπαδηµητρίου, Συνταξιούχο µηχανικό
Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι µετά από το µαγείρεµα στο σπίτι;
Ακόµα και αν δεν τηγανίζουµε πολύ, όταν το κάνουµε, ρίχνουµε συνήθως το χρησιµοποιηµένο λάδι στο νεροχύτη. Αυτό είναι ένα από τα µεγαλύτερα λάθη που µπορούµε να κάνουµε.
Και αυτό γιατί, πέραν απ’ ότι το λάδι σε συνδυασµό µε τα απορρυπαντικά και τα άλλα καυστικά απόβλητα του σπιτιού στερεοποιείται και φράζει τις αποχετεύσεις, ένα λίτρο λαδιού µπορεί να µολύνει ένα εκατοµµύριο λίτρα (1000 τόνους) νερού, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόµου σε νερό για 14 ολόκληρα χρόνια!
Γιατί το κάνουµε;
Γιατί απλά δεν το ξέρουµε και δεν υπήρξε κανείς για να µας πει το σωστό τρόπο.
Σε προηγµένες χώρες και ευαισθητοποιηµένες οικολογικά περιοχές, όπως για παράδειγµα στην Καλιφόρνια της Αµερικής, έχει καθιερωθεί δια νόµου σε όλα τα καινούργια σπίτια να τοποθετείται κάτω από το σιφώνιο της κουζίνας ένας διαχωριστής λαδιού, που διαχωρίζει και συλλέγει ξεχωριστά τα λάδια από τα υπόλοιπα απόβλητα.
Τα λάδια αυτά κατόπιν µετατρέπονται σε βιο-καύσιµο από εξειδικευµένες δηµοτικές εταιρείες, που συλλέγουν και χρησιµοποιούν καταλλήλως το υλικό.
Μέχρι που να γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα το καλύτερο που µπορούµε να κάνουµε είναι να τοποθετούµε το λάδι σε ένα πλαστικό µπουκάλι (νερού ή αναψυκτικού), να το κλείνουµε καλά και να το πετάµε στα κανονικά σκουπίδια.
Έτσι ίσως καταλήξει σε στεγανή χωµατερή, δεν θα φράξει το αποχετευτικό δίκτυο του σπιτιού µας και της πόλεως και δεν θα µολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ξέρεις τι να κάνεις την κοπριά από τα ζώα;
Ακόµα και αν δεν έχουµε µεγάλο αγελαδοτροφείο, πτηνοτροφείο ή άλλο ζωοτροφείο και έχουµε µόνο λίγα οικόσιτα ζώα, σκορπίζουµε συνήθως την κοπριά από τα ζώα µας στο έδαφος.
Αυτό είναι ένα µεγάλο λάθος.
Και αυτό γιατί, η κοπριά µολύνει τον αέρα και καταστρέφει το πλανήτη µε την απελευθέρωση µεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του αζώτου, µολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα µε τα αζωτούχα κατάλοιπα που περιέχει και τα οποία εισέρχονται στο έδαφος µε τη βροχή και το πότισµα, µυρίζει απαίσια, είναι ακατάλληλη σαν λίπασµα στην ακατέργαστη µορφή της για τα κηπευτικά και προσθέτει σοβαρές ποσότητες µεθανίου στην ατµόσφαιρα που είναι η µεγάλη αιτία του θερµοκηπίου.
Η εφηµερίδα “San Francisco Chronicle” στις 14-5-2004 δηµοσίευσε το αποτέλεσµα πανεπιστηµιακής µελέτης που πιστοποιεί ότι µια οικόσιτη αγελάδα µπορεί να παράγει έως και 20 τόνους κοπριά το χρόνο. Με 30 δισεκατοµµύρια κοπριά που παράγεται ετησίως στη Καλιφόρνια και µε την εγκατάσταση µετατροπής της κοπριάς σε µεθάνιο (Methane Digesters) και χρησιµοποιώντας το µεθάνιο που παράγεται ως θερµοηλεκτρικό καύσιµο, υπολογίζεται ότι µπορεί να παραχθούν τουλάχιστον 200 Μεγαβάτ το χρόνο.
Ταυτόχρονα, χρησιµοποιώντας τη βιολογικά χωνεµένη κοπριά που δηµιουργείται µε τη µέθοδο αυτή, το έδαφος γίνεται πιο έφορο και παραγωγικό και µειώνεται η µόλυνση του περιβάλλοντος.
Και τί µπορούµε να κάνουµε εµείς µέχρι να γίνουν αυτά και στην Ελλάδα;
Φτιάχνουµε µια υπέργειο δεξαµενή ή ένα στεγανό υπόγειο φρεάτιο. Βάζουµε τη κοπριά στη δεξαµενή αυτή µαζί και µε άλλα φύλλα, χόρτα και απορρίµµατα που µαζεύουµε από το κήπο και το σπίτι µας.
Σκεπάζουµε τη δεξαµενή µε ένα εφαρµοστό καπάκι πού έχει µια τρύπα στη µέση και εφαρµόζουµε σε αυτή µια σωλήνα για τη περισυλλογή του µεθανίου.
Σε έξι µήνες περίπου, η κοπριά αποσυντίθεται, σιτεύεται βιολογικά και µετατρέπεται σε COMPOST, που είναι άριστο λίπασµα για βιολογική καλλιέργεια.
Ταυτόχρονα το µεθάνιο που παράγεται κατά την αποσύνθεση το περισυλλέγουµε και µε τη χρήση ενός µικρού πιεστικού το αποθηκεύουµε σε µια άδεια φιάλη υγραερίου και το χρησιµοποιήσουµε αντί για υγραέριο σαν βιο-καύσιµο για τις οικιακές µας ανάγκες, ακόµα και για τη κίνηση του αυτοκινήτου µας.

Ξέρεις τι ζηµιά κάνει ο πορτοκαλάδα σου στον πλανήτη;
Η Αµερικανική εφηµερίδα “New York Times” αποκαλύπτει ότι η πολυεθνική εταιρεία αναψυκτικών, Pepsi Co, υπολόγισε ότι για κάθε λίτρο πορτοκαλάδα που παράγεται εκπέµπεται στο πλανήτη 1-κιλό διοξειδίου του άνθρακα, και δηµιουργεί περίπου το ίδιο ποσό ατµοσφαιρικής µόλυνσης µε αυτή των καυσαερίων που εκπέµπονται από µια βενζινοκίνητο µηχανή µοντέρνου καταλυτικού αυτοκινήτου σε 70 ώρες.
Είναι γνωστό ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι µια µεγάλη αιτία του φαινοµένου του θερµοκηπίου που καταστρέφει το πλανήτη µας
Και τί µπορούµε να κάνουµε µε το διοξείδιο του άνθρακα;
Να καλλιεργήσουµε τo υδρόβιο φύκι, Σπιρουλίνα, που για να παραχθεί φωτοσυνθετικά χρησιµοποιεί νερό, ήλιο και τρέφεται µε διοξείδιο του άνθρακα. Ακριβώς όπως τα φυτά και τα δέντρα στα δάση, η Σπιρουλίνα απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα και δίνει ζωή εµπλουτίζοντας την ατµόσφαιρα µε οξυγόνο. Ταυτόχρονα, η Σπιρουλίνα είναι µια υπέρτατη τροφή για τον άνθρωπο και για τα ζώα. Είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη (πάνω από 65%) και πολύ-βιταµινούχος εύπεπτη τροφή κατάµεστη από βιταµίνες, µεταλλικά, αντι-οξειδωτικά και πολλά άλλα θρεπτικά στοιχεία.

Αξίζει να αναφέρουµε ότι η Σπιρουλίνα περιέχει:
• 3 φορές περισσότερη φυτική πρωτεΐνη από το κρέας, χωρίς χοληστερίνη και λιπίδια
• 5 φορές περισσότερη φυτική πρωτεΐνη από τα αυγά, χωρίς χοληστερίνη
• 25 φορές περισσότερη Β-καροτίνη από τα ωµά καρότα
• 6 φορές περισσότερη βιταµίνη Β-12 από το ωµό συκώτι
• 58 φορές περισσότερο και άµεσα αφοµοιώσιµο σίδηρο από το ωµό σπανάκι
Η Σπιρουλίνα θα µπορούσε να σώσει το περιβάλλον και να λύσει το διατροφικό πρόβληµα του πολυπληθούς πλανήτη µας, κατά το πλέον οικολογικό τρόπο.  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site