Το Πράσινο Μωρό

Τα νήπια αγαπούν να µαθαίνουν “γιατί”. Ακόµη θέλουν να νιώθουν ότι βοηθούν και να κάνουν αυτό που είναι “σωστό”, γιατί έτσι κερδίζουν την επιβράβευση των µεγάλων. Έτσι είναι µάλλον εύκολο να τα στρατολογήσετε στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν µπορούν βέβαια να κατανοήσουν τις περίπλοκες έννοιες της προστασίας του περιβάλλοντος. Αν όµως από µικρά συνηθίσουν τις τρεις βασικές αρχές: Μειώστε την κατανάλωση, Ξαναχρησιµοποιείστε και Ανακυκλώστε, η καλή περιβαλλοντική συµπεριφορά θα τους γίνει δεύτερη φύση.


Τι µπορείτε να κάνετε για να ξεκινήσετε:


1. Εφαρµόστε τις απόψεις σας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτό µπορεί να είναι δύσκολο για γονείς µικρών παιδιών, που είναι ήδη υπερβολικά φορτωµένοι. Όµως η δική σας περιβαλλοντικά σωστή συµπεριφορά θα είναι το πρότυπο που διδάσκει το παιδί σας και επιπλέον βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος.


2. Ανακυκλώστε µε συµµετοχή όλης της οικογένειας.
Το παιδί σας µπορεί αρχικά να συλλέγει πλαστικά (π.χ. σακκούλες από το σουπερµάρκετ) και χαρτί (εφηµερίδες -να πλένετε τα χέρια του από τη µελάνη των εφηµερίδων- ή χαρτί από τη ζωγραφική του που έχει χρησιµοποιήσει και από τις δύο όψεις). Αργότερα, όταν µπορεί να τα χειρίζεται µε ασφάλεια, γυάλινα µπουκάλια και κουτιά από κονσέρβες. Μετά να τα τοποθετεί σε ειδικά κουτιά που θα έχετε στο δωµάτιό του ή στο σπίτι σας ή στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης.
Να του εξηγείτε πώς λειτουργεί η ανακύκλωση: “Αυτές οι παλιές εφηµερίδες µπορούν να ξαναγίνουν καινούριες. Έτσι δεν θα γεµίζουν τον αέρα µε καπνό που βγάζουν όταν καίγονται”.
Όταν πηγαίνετε ταξίδι ή εκδροµή στη φύση να φέρνετε πίσω µαζί σας στο σπίτι τα σκουπίδια σας για να τα ανακυκλώσετε. Ποτέ µην πετάτε σκουπίδια στο δρόµο, ούτε από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε να επιτρέπετε στο παιδί σας να πετάει σκουπίδια. Χρησιµοποιείτε τους κάδους απορριµάτων κι αν δεν υπάρχουν να κρατήσετε τα σκουπίδια σας µέχρι να βρείτε. Να έχετε πάντοτε µαζί σας µιά σακκούλα για το σκοπό αυτό.


3. Ξαναχρησιµοποιείστε, όλη η οικογένεια.
Σακκούλες σουπερµάρκετ (ξαναχρησιµοποιείστε για τις επόµενες αγορές σας, ή αντί για σακκούλες σκουπιδιών). Δοχεία τροφίµων (µπορείτε να γεµίζετε τα κεσεδάκια ή γυάλινα βάζα µε ξηρούς καρπούς ή όσπρια, µολύβια, κηροµπογιές, χάντρες και όλους τους µικρούς “θησαυρούς” του παιδιού σας). Με εικόνες από διαφηµιστικά έντυπα ή παλιά περιοδικά µπορούν να φτιάχνουν κολάζ. Οικιακά αντικείµενα, όπως χάρτινες αυγοθήκες, κουµπιά (προσέξτε τον κίνδυνο ασφυξίας αν έχει την τάση να τα βάζει στο στόµα του), κοµµάτια από ύφασµα, κύλινδροι από χαρτί τουαλέττας, χαρτόνια κ.ο.κ. µπορούν να χρησιµοποιηθούν για διάφορες κατασκευές αντί για τα πανάκριβα υλικά χειροτεχνίας των ειδικών καταστηµάτων. Το παιδί σας µπορεί να φυλάει τα αυτοκινητάκια του, τα µολύβια του ή άλλα µικρά παιχνίδια σε κουτιά από παπούτσια.
Εξηγήστε του όµως γιατί: “Ξέρεις ότι το χαρτί γίνεται από δέντρα ; Οταν ζωγραφίζεις στο πίσω µέρος αυτού του γράµµατος -ή του φακέλλου- αντί να χρησιµοποιείς καινούριο, βοηθάς να σωθεί ένα δέντρο”.


4. Μειώστε την κατανάλωση.
Για το σάντουιτς που παίρνει µαζί του στον παιδικό σταθµό, µη χρησιµοποιείτε πλαστική µεµβράνη ή πλαστικές σακκούλες (που µάλιστα λέγεται ότι απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες σε επαφή µε ορισµένα τρόφιµα). Βάλτε το σε ένα τάπερ, κεσεδάκι ή σε µιά όµορφη υφασµάτινη σακκούλα. Για φρουτοχυµό, µην αγοράζετε µικρές ατοµικές ή αλουµινένιες συσκευασίες. Στίψτε εσείς το χυµό του παιδιού σας και βάλτε τον σε ένα όµορφο µπουκάλι ή παγουράκι.
Για τις αγορές σας από το σουπερµάρκετ, χρησιµοποιήστε όχι πλαστικές αλλά υφασµάτινες ή χάρτινες σακκούλες. Δώστε και στο µικρό σας τη δική του υφασµάτινη τσάντα για να σας “βοηθήσει”.
Να εξηγείτε στο παιδί σας γιατί: “Αν οι άνθρωποι κάθε φορά χρησιµοποιούν άλλη σακκούλα/κουτί κ.ο.κ., κάνουν πολλά σκουπίδια. Έτσι δεν θα µείνει πιά χώρος για τους ανθρώπους πάνω στη γη, γιατί όλη η γη θα γεµίσει µε σκουπίδια. Είναι σαν να γεµίσεις το δωµάτιό σου µε σκουπίδια! Δεν θα σου έµενε πιά καθόλου χώρος να κοιµηθείς, ούτε να παίξεις”.
Μάθετε τα παιδιά σας να κλείνουν πάντοτε το φως όταν βγαίνουν από ένα δωµάτιο. Ποτέ να µην αφήνουν το νερό να τρέχει όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους, ή όταν σαπουνίζουν τα χέρια τους. Ούτε να τραβούν το νερό της τουαλέτας για διασκέδαση, ούτε να µένουν για πολλή ώρα κάτω από το ντούς.


5. Στο παιδικό πάρτυ.
Όχι πλαστικά µιάς χρήσεως πιάτα, ποτήρια, µαχαιροπήρουνα ή τραπεζοµάντηλα. Προτιµήστε υφασµάτινα τραπεζοµάντηλα και πετσέτες, χαρούµενα χρωµατιστά πλαστικά πιάτα και ποτήρια που µπορείτε µετά να πλύνετε στο πλυντήριο πιάτων και τα καθηµερινά σας µαχαιροπήρουνα. Αλλιώς, χρησιµοποιήστε ανακυκλώσιµα χάρτινα πιάτα, ποτήρια και τραπεζοµάντηλο που µπορείτε να ζωγραφίστε στο σπίτι µαζί µε το παιδί σας. Μπορείτε ακόµη να προσφέρετε φαγητά που τρώγονται µε το χέρι.
Τα δώρα µπορείτε να τα τυλίξετε σε χαρτί από δώρα που σας έφεραν παλιότερα και το φυλάξατε, σε ανακυκλωµένο χαρτί, σε σελίδες εφηµερίδων µε παιδικά κόµικ ή σε χάρτινες σακκούλες που θα έχει διακοσµήσει το παιδί σας - ή εσείς.
Αποφύγετε τα πλαστικά µπαλόνια, που είναι και επικίνδυνα για τα µικρά παιδιά.


6. Εκπαιδεύστε το παιδί σας.
Το παιδί σας θα καταλάβει πιό εύκολα την ανακύκλωση αν µάθει πόσο πολύ εξαρτώµαστε από τη φύση. Μπορεί να µάθει µε προσωπική εµπειρία ότι η τροφή µας έρχεται από τη Γη και όχι από τα ράφια του σουπερµάρκετ: Φυτέψτε µαζί του ένα µικρό κήπο ή γλάστρες µε λαχανικά, επισκεφτείτε µια φάρµα, ή, αν έχετε κτήµα, πηγαίνετε να µαζέψετε µαζί χόρτα, φρούτα ή λαχανικά.
Αν αυτές οι δραστηριότητες σας είναι δύσκολες, το παιδί σας µπορεί να µάθει από βιβλία, την τηλεόραση ή βιντεοταινίες. Για παράδειγµα, µπορείτε µε το κατάλληλο βιβλίο να του δείξετε πώς το χαρτί φτιάχνεται από τα δέντρα, ώστε µάθει να προστατεύει τα δέντρα και να µην σπαταλά χαρτί.


7. Ξεκινήστε ένα µικρό σωρό κοµπόστ.
Άν έχετε κήπο, ακόµη και µερικές γλάστρες, και χώρο για έναν κάδο κοµπόστ, ξεκινήστε το και µάθετε το παιδί σας να βάζει εκεί τα περισσεύµατα του φαγητού και τα απορρίµατα του κήπου.


8. Καταναλώστε “πράσινα”.
Οταν αγοράζετε, επιλέξτε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον (ανακυκλωµένο και ανακυκλώσιµο χαρτί για ζωγραφική, οικολογικά απορρυπαντικά, προϊόντα σε οικολογική συσκευασία, προϊόντα µε τη λιγότερη δυνατή συσκευασία, ανταλλακτικά για ξαναγέµισµα). Αν είστε µαζί µε το µικρό σας, εξηγήστε του γιατί προτιµούµε τα προϊόντα αυτά.


9. Προτείνετε στον βρεφονηπιακό σταθµό ή προνήπια του παιδιού σας να αρχίσουν ένα πρόγραµµα ανακύκλωσης.
Μπορείτε να τοποθετήσετε στην αίθουσα κουτιά για ανακυκλώσιµα υλικά. Αν δεν είναι δυνατό να παραλαµβάνονται από τον παιδικό σταθµό, µπορείτε να παίρνετε εσείς τα υλικά αυτά και να τα µεταφέρετε στους κάδους ανακύκλωσης. Μπορείτε να µοιραστείτε αυτή τη δουλειά µε κάποιον άλλο γονιό.
Οι γονείς µπορούν να φέρνουν υλικά όπως χρησιµοποιηµένο από τη µιά πλευρά χαρτί φωτοτυπικού για τη ζωγραφική των νηπίων, καθώς και άλλα αντικείµενα για την χειροτεχνία.  Πράσινο+Μπλέ -  Μη κερδοσκοπική Οργάνωση Πολιτισμού Περιβάλλοντος - Μεναίχμου 1-3  - Ψανή - 30300 Ναύπακτος - Τηλ. & Φαχ: 2634025016

  Web Design Web-Site